Anthony Taylor 

 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
ČOVJEK KOJI SUDI VATRENIMA

Bivši je zatvorski čuvar, u sebi ima nešto pollovsko, a belgijskog izbornika sigurno ne pamti po dobrom

Njegovog sunarodnjaka je Hrvatska umirovila, a vidjet ćemo kakva će biti sudbina Anthonyja Taylora
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 01. prosinac 2022. 06:06

Samo je jedan engleski sudac dosad sudio Hrvatskoj na svjetskim prvenstvima. Jedan, ali dvaput, Graham Poll dijelio je pravdu na dva uzastopna Mundijala, 2002. i 2006. godine.

Bile su arbitraže koje danas 59-godišnjak iz Hitchina sigurno u svojem CV-u nema istaknute kao briljantne. Dapače, podvučene su debelom crvenom crtom. Pogreške su išle u korist Hrvatske, prve na SP 2002. u Japanu, ali za njih je najveći krivac Pollov pomoćnik Danac Jens Larsen, zbog čije je sugestije Englez poništio dva čista gola Azzurrima. Vatreni su slavili 2:1...

- To nije niželigaško, već seosko suđenje! No više od glavnog suca krivim njegovog pomoćnika - poručio je nakon utakmice bijesni talijanski napadač Christian Vieri.

Nikad na Vatrenima

Četiri godina kasnije Poll je bio glavni lik show programa koji je sam režirao. Ulogu po kojoj će zauvijek ostati zapamćen odigrao je u Stuttgartu na utakmici Hrvatska - Australija kad je braniča Vatrenih Josipa Šimunića isključio tek nakon što mu je tri puta pokazao žuti karton. Jedan je krivo zapisao australskom, a ne hrvatskom broju 3 Craigu Mooreu i to je bio razlog kardinalnoj pogrešci. Prije tog već je isključio Darija Šimića i Bretta Emertona, završilo je 2:2, Australija je otišla u osminu finala, a Hrvatska ispala.

Iako njegova pogreška nije imala utjecaj na konačni rasplet, Poll je nije olako prihvatio. Od FIFA-e je sam tražio da ga pošalje kući s turnira i odlučio je da će to biti posljednje veliko reprezentativno natjecanje na kojem će suditi.

Polla je, dakle, Hrvatska umirovila, vidjet ćemo kakva će biti sudbina Anthonyja Taylora, drugog Engleza koji će joj suditi na SP-u, 44-godišnjaka iz Wythenshawea, dijela Manchestera. Hoće li i njega oprostiti od najveće scene? Nije nemoguće, ne bude li pravi i ostane li bez nokaut faze, s obzirom na godine Tayloru će dvoboj Hrvatska - Belgija biti posljednji mundijalski u karijeri.

image

Anthony Taylor na utakmici Gane i Južne Koreje

KHALED DESOUKI Afp

Taylor sudi od 2002., Premier ligu od 2010., dok je na listi FIFA-e od 2013. Prvo veliko reprezentativno natjecanje bio mu je prošlogodišnji EP, kad se kao glavni sudac utakmice Finska - Danska istaknuo brzom reakcijom nakon kolapsa Christiana Eriksena. Takve mu situacije nisu strane, deset godina je radio kao zatvorski čuvar...

- Za rad u zatvoru potrebno je mnogo komunikacije i kvaliteta za rješavanje situacija svakog dana. Proveo sam popriličan broj godina s ljudima koji imaju mentalne zdravstvene probleme, brojnim potencijalnim samoubojicama i slično - objasnio je Taylor zašto mu nije problem raditi s nogometašima.

Bio je u dosta kontroverznih situacija, svojevremeno ga je ljutito odgurnuo menadžer Arsenala Arsene Wenger, a nedavno su navijači Tottenhama pokrenuli peticiju da Taylor više ne sudi njihove utakmice nakon arbitraže protiv Chelseaja, dvoboja koji je obilježio obračun Thomasa Tuchela i Antonija Contea. Na SP-ima je debitirao u ponedjeljak sudeći Gana - Južna Koreja 3:2, Hrvatskoj nije sudio nikad, Belgiji je sudio prije dva mjeseca u 0:1 porazu kod Nizozemske u Ligi nacija.

- Ne osjećam da je on sudac koji razumije igru na način na koji mi želimo da se nogomet igra. Želimo suce koji djeluju iz sjene, koji dozvoljavaju igračima da igraju, a ne da se samo kruto drže slova zakona - Taylorovu je arbitražu prije šest godina opisao tadašnji menadžer Evertona, danas izbornik Belgije Roberto Martinez.

Nije mu dobro sjelo

Tayloru te riječi sigurno nisu dobro sjele, vidjet ćemo danas sprema li Martinezu kakvu osvetu. U svakom slučaju Taylor u sebi ima nešto pollovsko. Prošle je godine u utakmici Lige prvaka Dynamo Kijev - Benfica Denisu Harmašu pokazao žuti karton i odmah nakon toga crveni karton te put u svlačionicu. Problem je bio u tome što Harmašu prije toga nije dao žuti karton, tako da mu je taj koji je Taylor mislio da je drugi, u stvari bio prvi... Dakle, nije trebao isključiti Ukrajinca i na kraju nije, jer su mu pogrešku uspješno dojavili. Jadni Poll nije bio te sreće...

Linker
01. svibanj 2024 22:41