TOM DUBRAVEC/CROPIX
GOLEMA VJERA

Bivši Vatreni: Onaj tko nije optimist za rezultat Hrvatske, taj nije normalan. Mi smo među najboljima!

‘Zašto bi srebro bilo opterećenje kada može biti samo izazov da se ide naprijed, još dalje?‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. studeni 2022. 07:03

Najava Borisa Živkovića, bivšeg hrvatskog reprezentativca:

Često se kaže da je prva je utakmica najvažnija, ali na turniru su važne sve utakmice, svaka nosi tri boda. Jasno, lijepo je uspješno otvoriti natjecanje i zato ću se ipak najviše posvetiti Maroku, protiv kojeg će Hrvatska ostvariti prvu pobjedu na SP u Kataru.

Uvjeren sam u naš uspjeh jer imamo selekciju koja je odlično pokrivena na svim pozicijama. Ne samo za jednu utakmicu, već za čitav turnir. Imamo iskustvo, imamo znanje i širinu rostera za pravi rezultat na velikom natjecanju. Pritom držim da će nam uspjeh iz Rusije biti motiv, a ne opterećenje. Zašto bi srebro bilo opterećenje kada može biti samo izazov da se ide naprijed, još dalje? Uostalom, kako ću misliti nego pozitivno kada vidim naše igrače u velikim klubovima i, što je još važnije, imaju jako bitne uloge u tim sredinama. Zašto onda ne bih bio optimist za Maroko, ali i za cijeli turnir?

Prva je, rekao sam, najvažnija, a za prvu će nam trebati puno strpljenja. Vjerujem da će utakmica biti pod našom kontrolom, da će Hrvatska dominirati u posjedu jer takva smo reprezentacija. Maroko vidim kao discipliniranu reprezentaciju koja bi se mogla braniti u srednjem bloku, ali da ne bih ipak išao u neku dubinu taktičkih detalja, ograničit ću se na činjenicu razlike u klasi. Mi smo jednostavno bolji od Maroka i ne vidim razlog zašto ne bismo tu klasu potvrdili na travnjaku.

Uz to, s obzirom na naš kadar, svi moraju imati veliki respekt prema Hrvatskoj. Što se tiče naše reprezentacije, ne bih se bavio kalkulacijama s pitanjima "što i ako", s tim stalnim temama dokle možemo otići. Vjerujemo u sebe, ali koncentracija je isključivo na prvu sljedeću utakmicu. Maroko je sada naš najveći cilj, naša najveća prepreka. Onda ćemo razmišljati o Kanadi, pa se posvetiti Belgiji. Samo tako ćemo otići daleko, što ja, dakako, priželjkujem.

Hrvatska je jedna od najboljih reprezentacija na ovom SP-u, ne trebamo mi bježati od te činjenice. Nije ni naše srebro slučajno došlo, stiglo je kao plod kvalitete. Zato će možda nekome zvučati pretenciozno, ali moram reći da onaj tko nije optimist za rezultat Hrvatske u Kataru, taj nije normalan. Može se u nogometu svašta dogoditi, zanimljiv je baš zbog iznenađenja, ali kada naših 11 izađe na teren, nema te reprezentacije od koje bismo trebali strahovati.

Igranje u studenome ne bih ocijenio pozitivnim pomakom jer sigurno postoji razlog zašto se dosad nije igralo u tom terminu. Igrači su krajem studenoga također potrošeni, već je polusezona na isteku. Ali, tako je netko "odozgo" odredio i uvjeti su isti za sve.

image

Boris Živković

NIKSA STIPANICEV Cropix

Linker
06. lipanj 2024 00:31