AFP
KAKO KOTIRAJU REPREZENTACIJA

Brazil prvi favorit za naslov u Kataru, Mbappe i ekipa u samom vrhu, a evo koliko svijet vjeruje Vatrenima

Pobjedom Kostarike nad Novim Zelandom saznali smo sve sudionike Mundijala
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 16. lipanj 2022. 09:17

Australija je na jedanaesterce svladala Peru te je posljednja reprezentacija koja je izborila nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Do početka Mundijala ostalo je manje od šest mjeseci, po prvi put će se on igrati u (nama) zimskim mjesecima, no igračima i navijačima koji se upute u Katar ne bi trebalo biti hladno...

Svjetsku smotru otvorit će Senegal i Nizozemska u ponedjeljak, 21. studenoga, a prvih 12 dana natjecanja igrat će se po četiri utakmice dnevno, i to u terminima od 11, 14, 17 i 20 sati. Posljednje utakmice u skupinama igrat će se istovremeno, od 16 i od 20 sati. Eliminacijska faza turnira kreće 3. prosinca, dok će se finale odigrati u Dohi 18. prosinca.

Kako će se po prvi put Svjetsko prvenstvo održati na Srednjem Istoku, nacionalna prvenstva morat će se prekinuti tijekom studenoga i prosinca. Primjerice, u pet najjačih europskih nogometnih liga posljednje kolo igra 13. studenoga, što znači da igračima preostaje tek oko tjedan dana pripreme za nastup na Mundijalu.

I izbornicima će priprema za veliko natjecanje biti posebna, nikad ranije doživljena. Uvijek se dosad igralo na kraju sezone, ovaj put bit će to usred nacionalnih prvenstava. Pozitivno bi moglo biti to što igrači ne bi smjeli biti previše umorni, u svakom slučaju ne kao kad je kraj prvenstva.

image
AFP

Oko SP-a se uvijek vrti velik novac. Bit će tako i u Kataru, ali i među ljubiteljima sportskog klađenja diljem svijeta. Kladionice su nakon kompletiranja popisa sudionika upotpunile i svoje ponude za Svjetsko prvenstvo te izdvojile favorite.

A u ovom je trenutku najveći favorit - Brazil. Peterostruki svjetski prvak svoj je posljednji naslov osvojio 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji, u Rusiji je prije četiri godine stigao do četvrtfinala, a sad pod Titeovim vodstvom izgleda doista jako dobro, a ima i strašan kadar; Neymar, Vinicius Junior, Gabriel Jesus, Raphinha, Richarlison, Fabinho, Casemiro, Marquinhos, Thiago Silva, Dani Alves, Alisson, Ederson... Puno je tu odličnih igrača i Seleçao će svima biti jako nezgodan suparnik.

Od europskih reprezentacija na vrhu popisa favorita su Francuska i Engleske. Doduše, s obzirom na posljednja izdanja u Ligi nacija pojavljuju se tu i određeni upitnici, ali riječ je o momčadima koje do Katara svakako mogu biti u top izdanju ako riješe probleme s kojima su se susretali u posljednje vrijeme. Osobito Francuska, koja je u prilici postati tek treća reprezentacija u povijesti s obranjenom titulom svjetskog prvaka...

image
FRANCK FIFE Afp

U drugom redu favorita s koeficijentom 8 za osvajanje naslova su Messijeva Argentina i sve bolja Španjolska. Malo veći su tečajevi na Belgiju (11), Nizozemsku (12) i Portugal (12).

Potom slijede reprezentacije koje bi mogle iznenaditi, ali im se za to ne daju preveliki izgledi. Danska je na kladionicama dobila koeficijent 25 za osvajanje Mundijala u Kataru, dok ćete na jednu uloženu kunu na Hrvatsku zaraditi čak - 45.

Naravno, kladionice u današnje vrijeme nude i ostale vrste ponuda, od klađenja na ishode pojedinih utakmica, na plasman u skupinama, itd. Jedna od zanimljivijih ponuda vezana je uz osvajača Zlatne kopačke, odnosno najboljeg strijelca Svjetskog prvenstva.

A tu je favorit čovjek koji brani naslov iz Rusije, engleski centarfor Harry Kane. Napadač Tottenhama na prošlom SP-u postigao je šest pogodaka, a kladionice nude tečaj 7 da će ponoviti to veliko dostignuće. Englezi u skupini imaju Iran i Sjedinjene Američke Države, što Kaneu povećava izglede...

image
FRANCK FIFE Afp

Nisu loši ni suparnici Francuske u grupnoj fazi. Tunis i Australija mogli bi odgovarati Kylianu Mbappéu, strijelcu 27 pogodaka u 57 nastupa za Tricolore koji je u prošloj sezoni zabio 39 golova u 46 utakmica za PSG. Koeficijent na Mbappéa kao najboljeg strijelca Mundijala iznosi 8.

Na trećem mjestu je Cristiano Ronaldo, najbolji strijelac prošlog Europskog prvenstva s tečajem 12, dok najbolji europski napadača u prošloj sezoni Karim Benzema ima tečaj od 14, kao i Lionel Messi.

Slijede Lukaku (16), Neymar (20), Sterling (20), Jota (25), Depay (25), Vinicius Junior (25). Hrvatski napadači zasad ne kotiraju visoko...

Koeficijenti za pobjednika Svjetskog prvenstva

Brazil – 5.00

Francuska – 5.50

Engleska – 6.50

Argentina – 8.00

Španjolska – 8.00

Njemačka – 9.00

Belgija – 11.00

Nizozemska – 12.00

Portugal – 12.00

Danska – 25.00

Hrvatska – 45.00

Urugvaj – 50.00

(Izvor: Paddy Power)

Linker
17. travanj 2024 01:57