Neymar

 HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Hollandse Hoogte/shutterstock Editorial/profimedia
POSLAO PORUKU NACIJI

Brazilci donose: Neymaru su sljedeći sati presudni! Oglasio se liječnik reprezentacije, evo o čemu se radi

Neki eksperti prognoziraju čak do 3 tjedna stanke, ali sve bi se trebalo znati već od jutra.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 25. studeni 2022. 06:27

Brazil se zamrznuo na nekoliko trenutaka potkraj utakmice 1. kola Svjetskog prvenstva protiv Srbije. Neymar je u duelu s Nikolom Milenkovićem ozlijedio gležanj. Istina, bio je to samo jedan od ukupno čak devet faulova koje je pretrpjela zvijezda nacije i francuskog Paris SG-a. No, bio je najbolniji. Koliko zapravo bolan, najbolje sugeriraju suze koje su se nedugo nakon kontakta pojavile na Neymarovom licu.

Nije Neymar čak ni slavio pobjedu nad Srbima (2:0), već je u pratnji medicinske službe napustio stadion. Prve slike govorile su o ozbiljnoj ozljedi zbog koje bi mogao propustiti ostatak SP-a, no brazilski izbornik Tite odmah je požurio uvjeriti naciju da je s Neymarom (koliko-toliko) sve u redu.

Brazilski list Globo analizirao je sve mogućnosti glede Neymarove ozljede o kojoj će se sasvim sigurno sve znati u tijeku današnjeg dana. Brazilska desetka u kasnonoćnoj se poruci oglasila na Twitteru, no bez riječi o ozljedi:

- Teška utakmica, ali oduvijek ju je bilo najvažnije pobijediti. Čestitam momčadi, prvi korak je napravljen, još šest... - napisao je aludiravši, jasno, na broj pobjeda koji do kraja turnira u Kataru treba Brazilcima da dođu do nove, ukupno šeste titule svjetskih prvaka u povijesti.

No, vratimo se analizi Globa. Prvo, brazilski list odmah naznačava čitateljima da je sama mogućnost da Neymar bude odstranjen iz brazilske reprezentacije ravna nuli. Drugim riječima, čak i ako medicinsko osoblje ocijeni da neće moći zaigrati više niti minute, bit će s momčadi, bit će ako treba i na klupi, u zapisniku...

No, za bilo kakav nastup, počevši od utakmice sa Švicarcima u ponedjeljak, trebat će procjeniti jačinu ozljede tog desnog gležnja. Za to će prvu evaluaciju dati sam Neymar, i to čim se probudi ovoga petka. Razlog je, jasno, što će se područje do kraja ohladiti, a igrač će tada tek postati svjestan kolika je zapravo težina njegove ozljede.

image
GIUSEPPE CACACE Afp

Medicinska služba tada će vjerojatno otpočeti s procesom kontrole boli kroz uzimanje medikamenata, uz uporabu leda kako bi se smanjio edem. Ako se Neymar tada bude žalio na jaku bol, ide se na snimanje... Tada će magnet pokazati jesu li oštećeni ligamenti i postoji li ruptura. Ako toga nema, nastavit će se s redukcijom boli, a to može trajati još sigurno 48 sati. U tom vremenu za Neymara neće biti moguće trenirati s loptom.

Nakon toga, bude li pomaka, s fizioterapeutima će raditi na pokretima noge, a tada će biti važno utvrditi sam opseg pokreta, odnosno - može li Neymar desnu nogu pomicati u svim smjerovima. Pokaže li se tu kakva komplikacija, neće moći normalno trčati i udarati loptu, kao niti koristiti desnu nogu u kontekstu čvrstog oslonca za tijelo u pokretu.

Sve u svemu, Brazil će još malo strepiti, a Neymar kreće u utrku s vremenom... Neki liječnički eksperti tvrde da mu slijedi najmanje tjedan dana - do moguća tri tjedna - stanke nakon što su preko TV ekrana vidjeli u kakvom je stanju njegov gležanj.

Nedugo nakon objave teksta brazilskog Globa, javio se i liječnik reprezentacije Rodrigo Lasmar, u čijoj je pratnji Neymar sinoć napustio teren.

- Radi o distorziji, na zglobu se pojavila oteklina. Važno je kako će reagirati. Već smo započeli s tretmanom i moramo biti mirni i strpljivi. Teško je procijeniti koliko je teška ozljeda - rekao je Lasmar.

Linker
26. travanj 2024 21:27