PABLO PORCIUNCULA Afp
Prvi favoriti

Brazilci nižu rekorde Mundijala, a Neymar protiv Vatrenih može ‘uloviti‘ povijesni učinak velike legende

Deveti je ovo put u povijesti Svjetskog prvenstva da je jedna momčad koristila sva tri vratara na turniru
Piše: Andro PolićObjavljeno: 06. prosinac 2022. 20:17

Povijesna lista Brazilaca koji su zabijali na tri različita Mundijala, sinoć je dobila i trećeg člana. Neymar je ušao u "crème de la crème" brazilskog nogometa, a društvo na toj listi čine mu samo Pelé i Ronaldo. Ujedno, pogotkom s bijele točke protiv Južne Koreje, Neymar je stigao do 76. pogotka u nacionalnom dresu, a još ga samo jedan dijeli od izjednačenja na vrhu vječne ljestvice s čovjekom koji je posljednji susret za Seleção odigrao 18. srpnja 1971 protiv Jugoslavije. Naravno, riječ je o legendarnom Peléu koji je 77 puta tresao mrežu u 92 nastupa za reprezentaciju.


Iako je ovo prvo izdanje Mundijala na kojem su reprezentacije mogle pozvati po 26 igrača, Brazil je srušio povijesni rekord već nakon četiri utakmice, jer je izbornik koristio svih 26, više od bilo koje druge reprezentacije kroz povijest.

image
AFP

U posljednjoj utakmici skupine protiv Kameruna branio je, nominalno, drugi vratar Ederson, a posljednjih 10 minuta protiv Koreje, dobio je i treći vratar Weverton. Deveti je to put u povijesti Svjetskog prvenstva da je jedna momčad koristila sva tri vratara na turniru. U posljednje dvije utakmice zaigrao je i 39-godišnji Dani Alves, a takvi potezi pokazuju veliko zajedništvo u reprezentaciji Brazila, koja za razliku od prethodnih Mundijala, odiše nekom pozitivnijom atmosferom.


Utakmica protiv Južne Koreje bila je povijesna za Brazila iz još jednog razloga. Drugi put u povijesti uspjeli su zabiti četiri pogotka u prvom poluvremenu, a prvi put to su napravili 1954. u Švicarskoj u prvoj utakmici skupine protiv Meksika.

Linker
25. travanj 2024 03:39