ADRIAN DENNIS/AFP/PROFIMEDIA Adrian Dennis/afp/profimedia
RADIKALNA PROMJENA

Brazilci se nakon šokantnog ispadanja od Hrvatske okreću onome što nisu napravili od 1944. godine?!

Hoće li ‘The Special One‘ sjesti na klupu Portugala? Sve se pita samo njega.
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 22. prosinac 2022. 07:14

Katarski Mundijal pokazao se nemilosrdnim za osmoricu uglednih izbornika i tako ispraznio klupe ponajboljih momčadi svijeta. Favorizirane ekipe poput Španjolske, Portugala, Belgije i Brazila bile su prisiljene bukirati avionsku kartu za povratak kući mnogo ranije od planiranog, stoga su velikani na izborničkim klupama umjesto pobjedničkog, držali oproštajne govore. Jedni su i ranije najavljivali povlačenje nakon Katara, drugima je odlazak ostao jedina logična opcija i pitanje je bilo samo hoće li se povući samoinicijativno ili pod prisilom matičnog saveza, a samo Nijemci oprostili su debakl svom izborniku.

Ponajviše je odjeknula smjena na klupi Španjolske. Nakon prve utakmice, odnosno 7:0 pobjede nad Kostarikom, djelovalo je da Luis Enrique nije mogao odabrati bolju momčad, ali u iduća tri ogleda Furija je ostala bez trijumfa i završila svoj put u osmini finala protiv Maroka.

- Vrijeme brzo prolazi, žao mi je što nisam mogao više pomoći Španjolskoj. Bilo je posebno biti dio svega ovoga, vrijeme je da kažemo zbogom, a ono što momčadi sada treba je podrška u punom smislu – poručio je Enrique nakon što mu je uručen otkaz.

Na njegovo mjesto postavljen je Luis de la Fuente, stručnjak koji se nepunih 10 godina bavi mlađim kategorijama Španjolske, ujedno i osvajač Europskog prvenstva s U-21 (2019.) i U-15 (2015.) selekcijom. De la Fuente uživa povjerenje španjolskih analitičara, njegov stil podrazumijeva posjed, brzi protok lopte i okomitost, a to su karakteristike koje Španjolci svim silama žele zadržati.

Marokanci su "uzeli skalp" još jednog velikana – Fernando Santos nije pronašao rješenje protiv Atlas Lionsa u četvrtini finala, a posljedica je bila sporazum o završetku njegova angažmana. Santos je povukao nekoliko riskantnih poteza – Cristiano Ronaldo u nokaut fazi uglavnom je grijao klupu, a Rafael Leao nijednom nije startao. Sve do Maroka te su ideje izgledale ispravno, iako mu je Ronaldo navodno zamjerio "izgon" iz prvog sastava, premda je osvajač Eura 2016. kazao da uopće ne žali za tom odlukom.

image
FILIPPO MONTEFORTE Afp

Kao mogući nasljednici spominju se Paulo Fonseca (Lille), Rui Vitoria (Egipat), Rui Jorge (Portugal U-21), Abel Ferreira (Palmeiras) i Jorge Jesus (Fenerbahče), no Portugalci sanjaju o Joseu Mourinhu, a ugledni Record piše da je ‘Special One‘ prioritet Saveza. Daily Telegraph navodi da sve ovisi o odluci Mourinha, ali šanse za ovim scenarijem umanjuje činjenica da je osebujni strateg pod Rominim ugovorom do ljeta 2024., te je uvelike posvećen projektu s talijanskim velikanom.

Među prvima je ‘otpao‘ Roberto Martinez, Španjolac sa šestogodišnjim angažmanom na klupi Belgije. I ranije se znalo da odlazi nakon SP-a, ali oproštaj nije mogao gore proći. Ne samo da Španjolac nije pronašao plan igre koji bi sastav okićen uglednim imenima doveo do optimalne razine, već je poprilično labavo držao konce i izvan travnjaka. Belgijsku svlačionicu obilježilo je skandalozno ponašanje prvotimaca, pri čemu je na vidjelo izašao manjak zajedništva i ambicija. Pisalo se o svađama među igračima, a neke su se umalo pretvorile u fizički sukob. Martinez jednostavno nije znao iskontrolirati situaciju, stoga je belgijska avantura u Kataru bila potpuni promašaj.

- Prije šest godina došao sam s idejom da se kvalificiramo u Rusiju, tada smo osvojili broncu. Ponosan sam na ove igrače, bilo je ovo nevjerojatno putovanje, momčad je pružila ljudima pravu radost. Sada je vrijeme da prihvatim kraj – kazao je Martinez prilikom oproštaja, a favoriti za njegovo mjesto su dosadašnji pomoćni trener Thierry Henry, Vincent Kompany (Burnley) i Philippe Clement (Monaco).

Brazilski stručnjak Tite i ranije je spominjao povlačenje nakon SP-a, što se obistinilo porazom od Hrvatske u četvrtini finala. Copa Americu osvojio je 2019., no ‘Sveti gral‘ ostat će mu samo san, kojemu nije bio ni blizu iako su Brazilci djelovali kao ekipa s najjačim sastavom. Fernando Diniz (Fluminense), Renato Gaucho (Gremio), Dorival Junior (bez kluba) i već spomenuti Abel Ferreira neprestano kruže brazilskim medijima kao nove opcije, ali nije tajna da se Savez nada nekom europskom imenu na klupi Seleçaa. Jedini put kada je europski trener sjedio na klupi Brazila bilo je u svibnju 1944. godine. Tada je Portugalac Joreca vodio momčad na dvije prijateljske utakmice s Urugvajem (u razmaku od svega tri dana)

A u potragu za novitetom ipak neće krenuti Nijemci – Hansi Flick proživio je, a potom i preživio debakl. Njemačka se ponovno oprostila od turnira završetkom grupne faze, ali veliko razočarenje nije uzburkalo duhove unutar Saveza koji ima "puno povjerenje u Hansija Flicka".

image
INA FASSBENDER Afp

- Moj tim i ja optimistični smo za Euro 2024. koji će se održati u našoj zemlji. Možemo postići mnogo više nego što smo pokazali u Kataru, želimo da Njemačka ponovno stane na noge – poručio je Flick.

Otto Addo napustio je klupu Gane nakon što se afrička vrsta nije uspjela kvalificirati u nokaut fazu, te će se posvetiti Borussiji Dortmund, gdje od prošle godine obavlja ulogu skauta. Paulo Bento raskrstio je s Južnom Korejom premda je ispunio sva očekivanja i ispao tek u osmini protiv Brazila, no odluku o povlačenju donio je još u rujnu. Često osporavani Gerardo Martino napustio je klupu Meksika nakon neuspješnih kvalifikacija među 16 najboljih.

Odlazak nepobjedivog

Nizozemac Louis van Gaal u travnju je otkrio da boluje od agresivnog tumora prostate te najavio odlazak nakon Katara. O kakvom stručnjaku se radi, dovoljno govori podatak da Van Gaal nikada nije izgubio utakmicu SP-a u 90, odnosno 120 minuta. Nitko ga nije uspio nadigrati igrom, samo boljim izvođenjem jedanaesteraca - Argentina ga je tako ispratila s prvenstva 2014. u polufinalu, kao i ove godine u četvrtini. Vodstvo reprezentacije Oranja podijelio je u tri mandata i ostat će zapamćen kao jedan od najkreativnijih taktičara svog doba, premda nikada nije podigao trofej sa svojom nacijom.

Southgate opet ‘položio‘

Englez Gareth Southgate kazao je da u slučaju lošeg ishoda neće tražiti alibi u ugovoru koji traje do 2024. godine. Poraz od Francuske daleko je od katastrofe, ali očekivalo se nešto više od četvrtine finala. Ipak, u svoj toj crnini ranog povratka na Otok, pojavio se tračak svjetlosti koji je Southgatea održao na životu - Engleska je pokazala odličnu igru, s uvjerenjem da idući metak možda neće zalutati u prazno. Foden, Rashford, Saka i Bellingham dokaz su da je Southgate ispravno rukovodio smjenom generacije, što je uz kvalitetne predstave Tri Lava uvjerilo Savez da mu pruži šansu barem do isteka ugovora.

Deschamps sam odlučuje

Didier Deschamps propustio je postati tek drugi trener u povijesti koji je dvaput osvojio Svjetsko prvenstvo. Čak i s oslabljenom reprezentacijom Francuske, stigao je do finala te su ga milimetri dijelili od novog odličja. Iako još nije obavio razgovor s nadležnima te se odbio oglašavati o budućnosti, L‘Equipe navodi da nema sumnje u nastavak Deschampsova angažmana ako sam izbornik ne odluči drugačije. Tvrde da ga Francuski nogometni savez (FFF) namjerava koristiti za Euro 2024., a vjerojatno i tijekom idućeg SP-a, te naznačuju da je predsjednik države Emmanuel Macron veliki Deschampsov ljubitelj.

Linker
03. svibanj 2024 05:39