Članovi udruge Sacra

 SCREENSHOT
HRVATI U BRAZILU

‘Brazilci se zabavljaju na terenu, misle da su već u polufinalu, a to je uvijek za njih opasno‘

U prostorijama udruge Sacra gledaju se sve utakmice Vatrenih, a slavlja će biti bez obzira na ishod
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 09. prosinac 2022. 13:14

Donedavno je bilo iznimno teško utvrditi točno brojčano stanje Hrvata i njihovih potomaka u Brazilu, kao što je to slučaj u većini zemalja gdje je hrvatsko iseljeništvo prisutno. Stoga polazimo od pretpostavke na temelju podataka iz različitih izvora, da tamo živi njih oko 80 tisuća, najviše naseljenih oko megapolisa Sao Paola, a mnogi će od njih u ogledu četvrtfinala Svjetskog prvenstva u Kataru biti između dvije vatre - Hrvatska ili Brazil.

image

Gledanje utakmice - Hrvatska:Kanada

Putem hrvatske ambasade u Brazilu došli smo do Tomislava Correie-Deura, Brazilca hrvatskih korijena koji je trenutno predsjednik najstarije hrvatske udruge koja djeluje u Brazilu, točnije u Sao Paolu, Sacra. Njihovu web stranicu možete pogledati OVDJE. Osnovan od strane hrvatskih useljenika 1951. godine oduvijek je bila mjesto susreta imigranata i njihovih potomaka, koji su nastojali širiti hrvatski identitet brazilskoj javnosti. U njihovim se prostorijama, utakmice Vatrenih prate budnim okom, ne propušta se niti jedan susret za vrijeme prvenstva, a Tomislav kaže kako će u utakmici protiv Brazila biti slavlje kakav god bio ishod.

"Ja ću naravno navijati za Hrvatsku!", ispalio je kao iz topa Tomislav a onda dodao: "U udruzi imamo jako puno ljudi koji su doselili iz Hrvatske, ponosni smo na rezultate koje Vatreni ostvaraju već godinama, a posebno na Rusiju 2018. gdje su igrali u finalu.

I tada smo bili okupljeni u prostorijama udruge, a zajedno s nama bili su Brazilci koji su jednako tako nosili kockasti dres i svi smo zajedno navijali da Hrvatska pobjedi Francusku. U ovoj će utakmici stvari biti malo drugačije. Vrata su otvorena za sve, jer puno je nas koji imamo hrvatske korijene u braku s rođenim Brazilcima. Moja će žena navijati za svoju matičnu državu, ali mene srce vuče samo na Hrvatsku! Zato sam i rekao, mi ćemo u svakom slučaju slaviti, a neka na terenu bolji pobjedi."

image

Prije utakmice Hrvatska-Japan u osmini finala

SCREENSHOT

Tomislav je rođen i odrastao u Sao Paolu, a njegovi su roditelji u 20. stoljeću doselili iz Hrvatske. Otac iz Stankovaca, majka iz Zmijavaca kod Imotskog pripadaju iseljeničkom valu koji je nakon Drugog svjetskog rata zbog ekonomskih i političkih razloga napuštao naše područje i odlazio put Brazila, točnije Sao Paola koji je imao otvorenu politiku prema došljacima. Kao i Tomislav, i njegovi su roditelji bili članovi udruge Sacra koja danas broji preko 350 članova. U udruzi se cijelo vrijeme govori na hrvatskom, a postoji i tečaj za one koji žele dodatno savladati jezik svojih predaka. Govori nam Tomislav, godišnje se četiri puta organizira ručak po receptu tradicionalne hrvatske kuhinje, a jedan takav bio je baš prije utakmice s Kanadom.

image

Sacra - Sao Paulo

SCREENSHOT

"Nisu nas iznenadili ovakvi rezultati pa ovdje svi znaju da Hrvatska ima jedan od najboljih veznih redova na svijetu. Baš uoči četvrtfinalnog susreta, pričao sam s prijateljem, Brazilci se zabavljaju na terenu, imaju snažan motiv osvojiti ovo prvenstvo i djeluju jako složno na terenu. Međutim, Hrvati su pokazali disciplinu, imaju u ekipi Luku Modrića uz kojega svi igraju 20 posto bolje, a opet tu su i mladi igrači koji će tek postati lideri jednoga dana, kao na primjer Joško Gvardiol. Ovdje su svi oduševljeni njegovim igrama, i Brazilci i Hrvati," govori nam Tomislav koji hrvatskim jezikom barata bez ikakvih poteškoća. Poručio nam je da nas u Južnoj Americi jako poštuju i o našim sportašima govore u superlativima, ali mediji u Brazilu rade jednu grešku, ‘‘Uz sav respekt koji imaju prema Hrvatskoj, oni misle da su već u polufinalu, da će lako dobiti utakmicu protiv Vatrenih, a takav im se stav uvijek obije u glavu.

image

Navijači za vrijeme utakmice: Hrvatska - Kanada

SCREENSHOT

Ja ću se poslužiti izrekom koja je ovdje popularna – Samo nogometni Bogovi mogu znati rezultat – ali u sebi se nadam da će biti 3:1 za Hrvatsku!‘‘, zaključio je razgovor Tomislav koji je odmah nakon toga krenuo put udruge gdje ga čeka puno posla, ali još više zabave. Ne bismo imali ništa protiv da se njegova predikcija pretoči u istinu.

Linker
24. travanj 2024 20:27