Mehdi Taremi svladao je Pickforda

 JEWEL SAMAD Afp
SUDAČKA ANALIZA BY OPTIMARENT

Bruno Marić za SN: ‘Suci su oštetili Engleze, nije bio jedanaesterac! To je bilo potpuno neočekivano‘

U preostale dvije utakmice drugog dana Mundijala nije bilo značajnih pogrešaka sudaca.
Piše: SNObjavljeno: 21. studeni 2022. 22:07

Sudačku analizu za SN piše sudački ekspert Bruno Marić

Kao što smo u najavili Svjetskog prvenstva i rekli, u Kataru možemo očekivati drugačiji pristup korištenja VAR tehnologije, odnosno različitu liniju intervencije. Vidjeli smo to jasno u utakmici između Engleske i Irana.

U 4. minuti, sudac je opravdano procijenio kako se radi o međusobnom povlačenju i držanju, VAR se nije uključio, što također smatram opravdanim i takve situacije prepuštam sucu u terenu za igru. Da je glavni sudac prosudio kako se radi o kaznenom udarcu, također ne bih očekivao VAR intervenciju. Imao je elemenata za 11-erac.

U 99. minuti za puno manji oblik držanja/povlačenja, VAR se odlučuje na intervenciju. Neočekivana intervencija, osobito u komparaciji s prethodno opisanom 4. minutom. Sudac je nakon pregleda snimke donio odluku da se radi o kaznenom udarcu. Pogrešno!

Ako kompariramo 4. i 99. minutu primjećujemo nekonzistentnost i različitu liniju intervencije, što je na ovoj razini neprihvatljivo. Volio bih da je sudac bio čvrst i da je nakon pregleda snimke ostao kod svoje odluke s terena za igru. Iako, iskreno, nakon poziva VAR-a, nije lako ostati pri odluci s terena.

VAR sudac također mora o tome voditi brigu kada se odlučuje pozvati da pregleda incident. Glavnom sucu prigovor i zato što je morao sve nabrojano prevenirati jasnim upozorenjem igračima da se suzdrže od držanja/povlačenja tijekom izvođenja udarca iz kuta, ili ubacivanja lopte u kazneni prostor.

U preostale dvije utakmice drugog dana Mundijala nije bilo značajnih pogrešaka sudaca.

Linker
25. travanj 2024 06:04