Josip Šutalo (kraj Livakovića) slavi broncu u Dohi

 TOM DUBRAVEC Cropix
PONOSNA HERCEGOVINA

Čapljina se naklonila drugom Vatrenom iz tog kraja. Prvi je danas vlasnik luksuznog hotela...

‘Preponosan sam što dolazim iz ovako malog mjesta, pokazali smo još jednom koliko smo veliki‘
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 22. prosinac 2022. 12:55

Na Trgu kralja Tomislava u Čapljini priređen je svečani doček hrvatskome reprezentativcu Josipu Šutalu. Organizator dočeka bio je čapljinski gradonačelnik Smiljan Vidić, a mladoga brončanog stopera pozdravilo je više tisuća Čapljinaca, ali i njihovih susjeda iz doline Neretve, s obje strane granice, hercegovačke i hrvatske. Unatoč hladnom vremenu glazbena uvertira zagrijala je okupljene, a kad se kroz špalir mažoretkinja probio Josip Šutalo, nastala je opća ludnica.

- Advent u Čapljini nije mogao bolje završiti. Iznimno smo sretni što je među nama naš Josip Šutalo, reprezentativac koji je na Svjetskom prvenstvu u Kataru s Hrvatskom osvojio brončano medalju zlatnog sjaja - kazao je Smiljan Vidić, a onda upitao Šutala: - Josipe, nisi požalio što si večeras s nama?

image

Šutalo u Čapljini

Miljenko Karačić

Josip je uhvatio mikrofon, pa uzvratio gradonačelniku:

- Nikako, naprotiv, sretan sam i ponosan. Hvala vam svima. Hvala vam što ste nam zadnjih mjesec dana bili velika podrška. Kao što i sami vidite, ovdje je ludnica. Hvala vam svima što ste došli, uveličali ovaj dan. Preponosan sam što dolazim iz ovako malog mjesta, pokazali smo još jednom koliko smo veliki, srce mi je stvarno puno.

Nakon toga smjenjivao se vrisak i pljesak iz mase oduševljenih, posebno mladih ljubitelja nogometa i navijača hrvatske reprezentacije.

Zadnjeg dana veljače iduće godine Josip Šutalo će tek napuniti 22 godine. Na Svjetskom prvenstvu u Kataru strpljivo je čekao svoju priliku, bodrio igrače s klupe, a izbornik Zlatko Dalić poslao ga je na teren od prve minute u posljednjem susretu, u borbi za broncu protiv Maroka i tako je dao svoj doprinos u 2:1 pobjedi. Dostojno je zamijenio Dejana Lovrena i na neki način nagovijestio budućnost Hrvatske na stoperskim pozicijama. Igrao je uz Joška Gvardiola, koji je s 20 ljeta bio istinsko ne otkriće, već zvijezda Svjetskoga prvenstva.

- Svaki od nas 26 reprezentativaca na svoj način živio je za Svjetsko prvenstvo i dao doprinos velikom uspjehu. Presretan sam što mi je izbornik pružio priliku da igram na utakmici protiv Maroka. Za mene je to bio trenutak koji sam strpljivo čekao i dočekao. Bilo je to ispunjenje sna. Vjerujem da samo opravdao povjerenje. Svi smo kao momčad ispunili zadaću na toj utakmici i vratili se s broncom, - kazao je Šutalo novinarima u Čapljini te dodao kako je ugodno iznenađen dočekom u Zagrebu, koji je bio spektakularan, a posebno je dirnut dočekom susjeda u malom čapljinskom naselju Svitavi, te velikom dočeku u Čapljini.

image

Atmosfera u Čapljini

Miljenko Karačić

Šutalo je nogometne korake počeo malo južnije, u Neretvi iz Metkovića. Otuda je u nogometni svijet zakoračio i Bruno Petković. Putovi su im bili različiti. Josip je 2014. godine otišao u Dinamovu školu, na Maksimiru je prošao sve uzraste, kao senior prošao je posudbu u Istri 1961. da bi u Dinamo stigao kao stoper budućnosti. Odmah se nametnuo i svojim igrama u Ligi prvaka i HNL-u zadobio povjerenje izbornika Dalića. Imao je i kontinuitet i u mlađih hrvatskim vrstama, od U-15 do U-21.

- Sad uživam u ovim slavljima. Imam odmor do kraja godine. Odmah iza Nove godine idem na pripreme Dinama. Sad mi je još uvijek u mislima uspjeh iz Katara. Velik je to uspjeh, ali nije kraj. Vjerujem da ćemo za četiri godine na Svjetskom prvenstvu biti jednako dobri - poručio je mladi stoper pred Čapljincima. Zbog njegove mladosti i ozbiljnosti, valja mu vjerovati.

Čapljinci su ponosni na svog Josipa Šutala, brončanog hrvatsko reprezentativca. Nije on prvi Vatreni iz Čapljine. Prije njega hrvatski dres oblačio je Nikica Jelavić, koji je danas vlasnik luksuznog čapljinskog hotela President.

image
Miljenko Karačić

Čapljina je oduvijek bila rasadnih dobrih nogometaša. Prvi je na veliku pozornicu zakoračio olimpijski reprezentativac Andrija Anković, koji je, kao i Jelavić, karijeru počeo u GOŠK-u iz Gabele, a nastavio u Hajduku. GOŠK je zadnjih desetljeća prvi klub u Čapljini. Natječe se u Prvoj ligi Federacije BiH, gdje je jesenski prvak s 12 bodova prednosti i pred ulaskom u najviši razred, Premijer ligu BiH.

HNK Čapljina igra u trećem razredu, u Drugoj ligi jug, a aktivni su i niželigaši Višići i Neretva iz Čeljeva. Iz Čapljine je i Šutalov suigrač iz Dinama Luka Menalo, koji je reprezentativac BiH. Čapljina je inače podijeljena između pristalica Dinama i Hajduka, no svi su jedinstveni kada igra Hrvatska. A pogotovo kad je u sastavu i njihov Josip Šutalo...

Linker
14. travanj 2024 02:42