Dave Shopland/shutterstock
POČAST HRVATSKOJ

‘Cijeli Brazil već nosi majice s kockicama! Bilo je tužno ispasti, ali uživao sam gledati Modrića...‘

‘Hrvatski igrači su poput stijene, prime gol i nastave igrati kao da se ništa nije dogodilo‘
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 10. prosinac 2022. 21:19

Iz Dohe nam se javio brazilski kolega Rodrigo Oliveira, novinar koji radi za više medija u Porto Alegreu. Odmah je odbacio priču o nekakvom podcjenjivanju Hrvatske od strane njegovih sunarodnjaka...

- Ma kakvi, Brazil je znao da će Hrvatska biti težak suparnik, posebno zbog njene sjajne vezne linije i moći u velikim utakmicama. Ključ dvoboja bila je ta mentalna snaga Hrvata, koju mi nismo pokazali. Brazil je momčad vrhunske klase kad se priča o tehnici, ali što reći o momčadi koja pet minuta prije kraja vodi 1:0 i tu prednost ne zna zadržati - kaže Oliveira i naglašava:

image

Brazilske navijačice u Rio de Janeiru u očaju prate poraz svoje reprezentacije

CARL DE SOUZA Afp

- Umjesto da zatvorimo utakmicu, radimo pametne prekršaje i koncentriramo se na obranu, mi krenemo u napad. Neoprostivo je primiti gol iz kontranapada kad vodiš 1:0 u smiraj dvoboja. Kažem, psihologija je presudila. Hrvati prime gol u nadoknadi prvog produžetka i nastave igrati na isti način, a Brazilci prime gol za 1:1 i praktički se onesvijeste na travnjaku. Bili su previše mentalno ranjeni za izvođenje jedanaesteraca i to je bilo presudno za naš poraz.

Nije katastrofa kao 2014.

Kaže da je među nekim navijačima i novinarima postojala opuštenost prije četvrtfinala...

- Neki euforični navijači i novinari mislili su da Brazil neće imati nikakvih problema na putu do finala, ne samo protiv Hrvatske, nego protiv bilo koga. No oni iskusniji znali su što nas čeka protiv Hrvata, koji igraju bolje kad im je teže. Rekao sam vam i prije utakmice da nema govora o nekakvom laganom poslu za Brazil, iako smo svi očekivali da ćemo proći. No, i porazi su dio nogometa, nakon svega moramo čestitati Hrvatskoj jer je odigrala uistinu dobro u svim aspektima nogometne igre; tehničkom, taktičkom, fizičkom i psihičkom.

image

Rodrigo Oliveira

Rodrigo Oliveira

Brazilski nogomet pamti brojne tragične poraze, poput onog 1950. od Urugvaja nazvanog Maracanazo. Može li i kapitulacija u petak u red takvih poraza?

- Katastrofa se dogodila 2014. kad smo kod kuće izgubili 1:7 od Njemačke, ovo protiv Hrvatske nije katastrofa. Očekivali smo pobjedu, tužni smo i bio je razočaravajući dan, no izgubili smo od vrlo dobre momčadi u teškoj utakmici. To je sve dio igre. Ništa, idemo uživati u ostatku SP-a i sljedeći put pokušati još ozbiljnije doći do uspjeha.

Kritike u Brazilu pljušte sa svih strana...

- Naravno, nakon ovakvog tužnog poraza svi su na meti kritika, pa tako i izbornik Tite. On je najviše na meti zbog strategije nakon što smo poveli, tog apsolutno nepotrebnog odlaska u napad. Mislim da je Tite jako dobro pripremio reprezentaciju za igranje s loptom i bez nje, ali nije je pripremio da se zaustavi ili da pati u presudnim utakmicama. Opet kažem, nedopustivo je ispasti kad imaš 1:0 pet minuta prije kraja.

image

Luka Modrić, Casemiro i Rodrigo

TOM DUBRAVEC Cropix

Hrvati poput stijena

Bio je Oliveira na utakmici, kako su mu se svidjeli Hrvati?

- Jasno da sam tužan, ali sam i oduševljen što sam imao priliku na djelu vidjeti Luku Modrića. On je bio gospodar sredine terena, uvijek u zoni u kojoj ga se teško moglo čuvati. I Dominik Livaković je bio uistinu izvanredan. Važno je naglasiti da je Hrvatska stvarno taktički dobra momčad, ali jako je bitno što Dalićevi momci znaju kako se pati za vrijeme utakmice, što su pokazali i protiv Brazila. Igrači su poput stijena. Prime gol i nastave kao da se ništa nije dogodilo, to je u nogometnu iznimno važno. I na tome čestitam i hrvatskoj reprezentaciji i hrvatskom narodu. Tužno je bilo izgubiti od vas, ali bio je užitak vidjeti vas kako igrate u tako važnom, presudnom dvoboju.

Ništa od velikog polufinalnog sudara Brazila i Argentine, na Gauče će ipak Hrvati. Za koga će navijati Brazilci?

- To je vrlo lagano pitanje. Cijeli Brazil već nosi majice koje na sebi imaju kockice... - zaključio je Oliveira, jedan od silnih milijuna Brazilaca koji su od petka postali veliki navijači Hrvatske...


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

"Dalić i Modrić su napravili ključnu stvar! Hrvatska sada razmišlja na potpuno drugačiji način". To je jedan od zaključaka kojeg je donio Nikola Jurčević u našem novom Mundocastu u kojem smo analizirali sve viđeno na utakmici između Hrvatske i Brazila.

Linker
03. svibanj 2024 12:34