VLADO KOS/CROPIX Cropix
POGREŠKA KARIJERE

Ćiro progovorio o velikom hendikepu za Vatrene: ‘Ma može metnuti šljem! Ja sam protiv toga da igra‘

‘To je najgora uspomena u mojih pedeset godina rada. Ništa nije bilo gore od Jerkana i njegovog nosa!‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. studeni 2022. 19:01

Nakon što je u srijedu Joško Gvardiol pretrpio lom nosa, u četvrtak su stigle najbolje moguće vijesti. Prva kako nije zadobio potres mozga jer on bi po protokolu FIFA-e zahtijevao nužnu stanku i kasnije priključenje reprezentaciji, te druga da operacija nije potrebna. Čim splasne oteklina oko oka počet će s treninzima. Priprema mu se maska prilagođena njegovom licu. Gvardiol je najavljen na okupljanju hrvatske reprezentacije u ponedjeljak i za put u Katar, a tehnički je jasno da može igrati s Marokom 23. studenoga na našem otvaranju Mundijala.

Za Zlatka Dalića nema dvojbe, Joško je prvi stoper i neupitni prvotimac koji bi sigurno istrčao u startnoj postavi na stadionu Al Bayt. No, hoće li izbornik ostati jednako uvjeren i u novim okolnostima? Jesu li dva tjedna dovoljna da zacijeli rana i Gvardiol zaigra na sto posto, bez straha? To je bitna Dalićeva odluka, mora prelomiti kad će ga ubaciti u vatru, od Maroka ili ipak kasnije.

Hrvatska nije prvi put u situaciji da na velikom natjecanju ima obrambenog igrača sa slomljenim nosom. Drugačije je to kad se radi o stoperu nego veznjaku, čak i napadaču. Lovro Majer je nedavno s maskim zabio pobjednički pogodak Danskoj u Ligi nacija. Iako je u tom času prošlo više od mjesec dana od nesretnog događaja na treningu Rennesa kad je također stradao od suigrača.

Na Euro 1996. godine Nikola Jerkan igrao je libera u četvrtfinalu s Njemačkom sa slomljenim nosom, istina bez maske koja tada nisu bile praksa. Elf je oba gola zabio preko njega, a Jerkan nije skrivao kako nije bio pravi, nije mogao dati najbolje od sebe. Kod prvog pogotka igrao je rukom kao plod nesigurnosti, kod drugog ga je Markus Babbel odnio kao da ga nema i centrirao Matthiasu Sammeru za 2:1. Uz prekršaj, švedski sudac Leif Sundell nimalo nam nije bio sklon, ali da je Jerkan bio pravi ne bi to dopustio.

Pitali smo tadašnjeg izbornika Miroslava Blaževića sjeća li se Jerkanove igre u tom ogledu. Napao nas je iz svih oružja:

- Kako se ne bih sjećao, pa jeste li vi pobudalili ili vam još mozak radi?

Kako je to bilo iz vaše perspektive?

- To je najgora uspomena u mojih pedeset godina konstantnog rada. Najgora. Ništa nije bilo gore od Jerkana i njegovog slomljenog nosa. Nikad pa ni onda Gvardiol ne smije igrati sa slomljenim nosom. Iako je najveći igrač. Svaki duel u zraku je hendikep. Ja sam protiv toga da igra, ne mogu ništa više reći. Ne znam kakve je vrste taj dečko. On je već sada velikan hrvatskog nogometa, možda će sve ovo drugo pokriti, ali ima golem problem, tu nema dvojbe. Kod svega što se događa u zraku, kod svakog duela u skoku on je hendikepiran. Može metnuti šljem, a ne masku.

Recite nešto više o tome, jeste ili imali dvojbe, kako ste odlučili poslati ga na teren?

- I dan danas se kajem kako sam mogao tu pogrešku napraviti.

Nijemci su to iskoristili.

- Ma nemojte mi to govoriti, sve znate, pa što meni ponavljate koji to znam u dušu. Vi mene sad podsjećate što je bilo! O bogati. Jebote trener koji nije obilježio sve nesreće svijeta. To je nesreća koju si ne mogu oprostiti nikako, ali nisam imao iskustvo, on je rekao da može, ja sam mu povjerovao. A može moj k.....

Hrvatska je 1996. matirala branitelja europskog naslova Dansku 3:0, nakon što je prije toga svladala Tursku 1:0. Poražena je od Portugala u dvoboju u kojem je taktizirala sa sastavom, da bi u četvrtfinala bila grubo zaustavljena. Jerkanov nos nije jedini jad koji se pamti, Igor Štimac je dobio crveni karton, a njemački igrač nije nakon prekršaja na Goranu Vlaoviću što su sudački eksperti okaraterizirali isključenjem... Davor Šuker je povaljao golmana Andreasa Köpkea za 1:1, no ostala je na kraju tuga i jedna od najvećih propuštenih šansi. Toliko bolna da je bila ogroman motiv Vatrenima da se Nijemcima revanširaju dvije godine kasnije u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva sa 3:0.

Koliko će Gvardiolov nos zarasti u dva tjedna do ogleda s Marokom, a do koje mjere bi ga mogao pogoditi "sindrom Jerkan" da na terenu ne bude pravi? To je ponajprije psihološki aspekt. Prijeti mu da bude meta suparničkih napadača u duelima.

- Nisam liječnik ali mi je jako žao jer to je gotovo sigurno veliki hendikep za hrvatsku reprezentaciju. On je bio dominantna u zraku, a s maskom će biti moj k..... Nažalost.

Izbornik će na kraju procijeniti, bit će na licu mjesta i vidjeti kako Joško diše.

- I ja sam bio na licu mjesta i donio sam odluku da može, a onda je stvarnost pokazala da nije mogao. To napišite - ne može sakriti Ćiro traumu od prije 26 godina.

Hoće li Dalić ozbiljno shvatiti njegovu pogrešku ili je Gvardiol satkan od drugačijeg tkiva? Jedna je opcije da već od Maroka Joško zauzme mjesto u ekipi, a druga da uđe u postavu kasnije tijekom turnira. Majer je igrao za Rennes 13 dana nakon što je stradao, pritom je morao ići na operaciju da mu namjeste nos. Dakle, tehnički Gvardiol može na Maroko, ostalo je na Dalićevoj procjeni.

U kadru ima Joška Šutala i Domagoja Vidu koji su već igrali lijevog stopera te Martina Erlića i Dejana Lovrena kao desne stopere. U prilici je birati kojim putem krenuti. Erlić i Šutalo odigrali s kao tandem dvije utakmice i to na najtežim gostovanjima kod Danske i Francuske. Obje su Vatreni dobili 1:0 i to su jedina dva susreta u Ligi nacija u kojima Hrvatska nije primila gol te je zapravo usmjerila kurs prema Final Fouru. Gledajući tako Dalić nema razloga za brigu. Dakako, želi Gvardiola na terenu čim bude pravi trenutak.

Linker
27. siječanj 2023 11:23