AFP
SJAJAN NOGOMETAŠ

Čovjek koji je oduševio svijet! Njegov nogomet je eksplozivnost, nije klasična špica, ali je savršen za Brazil

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 26. studeni 2022. 06:53

Brazil je pobijedio Srbiju na otvaranju SP-a u Kataru. Bio je to spektakularni Brazil, onakav kakvog nogometni poklonici najviše vole. Za čaroliju koja je obilježila cijeli prvi krug Svjetskog prvenstava pobrinuo se Richarlison. Njegova akrobacija voleja i škarica podigla je sve na noge. I on je danas apsolutni junak Brazila. Uostalom, zabio je dva pogotka u jednom susretu. Ako je prvi bio odlično postavljanje na odbijenu loptu, drugi je bio pravo malo čudo kojem je vrijedilo zapljeskati.

Brazil ima strašan izbor igrača, impresivno je vidjeti tko sve sjedi na klupi i time doseg ovog 25-godišnjaka još više dobiva na snazi. On je pun snage, eksplozivnost je njegova najveća karakteristika. On nema finoću nekih drugih Brazilaca, te nekih prethodnika na istom mjestu, ali ima strašan nos za gol. I Tite, koji je pragmatičan trener, to cijeni i dao mu je povjerenju da napadački predvodi Brazil na otvaranju SP-a.

image
NELSON ALMEIDA Afp

Slučajno? Gađanje? Ma, ne, to u ozbiljnom pristupu jednostavno ne postoji. Richarlison je za Brazil sa 25 godina igrao već 38 puta, nije uvijek bio genijalac i starter. Richarlison je lani u Evertonu, u najboljoj ligi svijeta, zabio 53 gola uz 14 asistencija u sezoni. Richarlison je na račun toga potpisao bolji ugovor s Tottenhamom, u kojem postoje veliki starosjedioci Harry Kane i Son, a kod zahtjevnog Antonija Contea izborio je mjesto u prvoj postavi i vratio ga s dva gola u Ligi prvaka i tri asistencije u Premiershipu.

Najbolji strijelac u Tokiju

Taj Richarlison je čovjek koji je prošle godine na olimpijskom turniru u Tokiju bio najbolji strijelac uopće, koji je predvodio napad Brazila, koji je obranio zlato iz Rija, koji je Njemačkoj zabio hat-trick u samo dvadesetak minuta. Sve su to detalji koji sugeriraju da je Tite samo ispoštovao njegove argumente i dao mu priliku koju je on definitivno vratio na najboljem mjestu i na najbolji način, na startu SP-a u Kataru.

image
FLORENCIA TAN JUN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Florencia Tan Jun/Zuma Press/Profimedia

Njegov nogomet je eksplozivnost, on nije klasični centarfor, ali svojim predispozicijama sjajno dolazi u prilike, što je Brazilu savršen posao pokraj takvih suigrača. No, posao u kojem se kriteriji moraju poštovati, inače te nema ma kako se zvao. Zato je ovaj dečko rođen u brazilskoj Veneciji, koji je nosio dresove Americe Mineiro, Fluminensea, Watforda i Evertona, koji sada nosi dres Tottenhama, igrač o kojem se priča. On je prije prvenstva, baš u stilu u kojem igra, rekao:

- Mi smo ovdje došli biti svjetski prvaci, dobiti sedam utakmica i ponijeti šestu krunu. Spremni smo za to.

Nakon sjajne izvedbe protiv Srbije, za koju je trebalo dosta strpljenja, mirno je zaključio:

- Sada nam treba još samo šest pobjeda da dođemo do cilja. Ostvario mi se san iz djetinjstva. Prije četiri godine kada je bila Rusija, plakao sam… Znali smo da će biti teško protiv Srbije, ali navikao sam igrati protiv ovakvih obrambenih momčadi u Engleskoj. Želio sam iskoristiti prilike koje sam imao i to sam i učinio.

Gol je bio nesvakidašnji.

- Bio je to jako lijep gol, ali već sam zabio ovakav gol u Fluminenseu i Evertonu također. Ne znam jeste li vidjeli, ali napravio sam sličan potez na treningu u Italiji. Imao sam priliku za taj udarac i pogodio sam loptu. Ali želim zabijati više od toga. Opet sam imao priliku pogoditi jedan takav volej, jedan od najljepših u mojoj karijeri. No, nema euforije. Idemo utakmicu po utakmicu, koncentriran sam na svaku loptu, ne letim. Naravno da je Tite već na takve stvari upozorio - rekao je Richarlison, koji je nakon utakmice morao na doping kontrolu.

image
NELSON ALMEIDA Afp

Vrijeme je curilo

Na pitanje je li očekivao ovakav rasplet na startu SP-a, kaže:

- Ne, apsolutno. Prije nekoliko tjedana sam plakao i hodao po liječničkim pregledima, bio nervozan, a vrijeme je curilo. Bog je vidio sav moj trud, želju koju sam imao da predstavljam Brazil na Svjetskom prvenstvu. Odigrali smo dobru utakmicu, pogotovo u drugom poluvremenu, i jako smo sretni. Sada moramo nastaviti. Pobjeda u prvoj utakmici bila je vrlo važna, ali sama po sebi nam neće donijeti ništa. Moramo se odmoriti i razmišljati dalje.

A dalje je Švicarska, koja u taj susret isto donosi tri boda iz prvog sudara protiv Kameruna. To je možda i najvažniji korak koji Brazil u ovom trenutku mora napraviti da bi se borio za postavljene ambicije u Kataru.

Linker
20. travanj 2024 19:46