TOM DUBRAVEC Cropix
SMOKI JUNAK DANA

Čovjek odluke: Messi uz bok Maradoni, njegove brojke iz finala, ali i s cijelog SP-a, fascinantne su!

Leo je u finalu postavio nove rekorde, a ono što osobito zadivljuje, odlično je igrao i obranu!
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 18. prosinac 2022. 20:41

Uspio je! Napokon je Argentince odveo na krov svijeta. U očima sunarodnjaka konačno je stao rame uz rame Diegu Armandu Maradoni, a i u finalu je bio čovjek odluke.

Lionel Messi koji je utakmicom protiv Francuske ušao u povijest svjetskih prvenstava kao nogometaš s najviše odigranih utakmica (26), dirigirao je igrom svoje reprezentacije i zabio dva pogotka koja mu u konačnom zbiru ipak nisu donijeli Zlatnu kopačku kao najboljem strijelcu Svjetskog prvenstva.

Čudesni Kylian Mbappe zabio je jedan više, ali "desetki" argentinske reprezentacije to sigurno neće teško pasti. U 23. minuti doveo je Argentince u vodstvo iz kontroverzno dosuđenog kaznenog udarca oko kojeg će se sigurno još dugo vremena vući repovi. Bio mu je to, inače, četvrti pogodak kojeg je zabio s 11 metara na Svjetskom prvenstvu, a s kojim je ušao u povijest kao prvi nogometaš u povijesti Mundijala koji je zabio i u skupini, potom u osmini finala, četvrtfinalu, polufinalu i na koncu finalu.

Bio je na pravom mjestu i u 108. minuti kada je Argentincima donio novo vodstvo koje ipak nije bilo dovoljno da na kraju izbjegnu rulet kaznenih udaraca. A i ondje je zabio. Messi je bio željan jedinog trofeja koji mu je nedostajao, a što uostalom potvrđuju i brojke.

U finalu je uputio je ukupno pet šuteva od čega su četiri išla u okvir vrata, imao je tri ključna dodavanja, odnosno dodavanja koja su vodila do šuteva, a kreirao je suigračima i jednu veliku priliku. I defanzivne brojke bile su mu jake, osvojio je pet duela i imao dvije oduzete lopte.



POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

U posljednjem Mundocastu u gostima nam je bio Ilija Lončarević s kojim smo komentirali finale između Argentine i Francuske, ali i ocijenili pojedinačni učinak hrvatskih nogometaša u Kataru. Pogledajte tko je bio najbolji, a tko je mogao dati više:

Linker
02. svibanj 2024 16:11