RAUL ARBOLEDA Afp
JUNAK DANA BY SMOKI

Čovjek odluke: Sedam i pol dugih godina kapetan je čekao na prvi gol, posvetio ga je preminuloj legendi

Ne događa se često, ali kada on postigne zgoditak, to je prijelomni pogodak na velikim susretima
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 29. studeni 2022. 22:34

Dugih 66 nastupa, iliti sedam i pol godina, Kalidou Koulibaly čekao je na prvijenac u dresu Senegala. Čekanje se isplatilo, jer pogodak nije mogao stići u boljem trenutku.

Masivni stoper poput centarfora se u 70. minuti našao na pravom mjestu prilikom odbijene lopte i rasparao mrežu. Desnicom je postavio konačan rezultat (2:1) i donio Senegalcima plasman u osminu finala, prvi još od 2002. godine (domaćini Južna Koreja i Japan).

- Ovo je za obitelj Pape Diopa. Željeli smo učiniti ga ponosnim i odati mu počast, on je osoba zbog koje sam kao dječak sanjao o svemu ovome - kazao je čovjek odluke, posvetivši povijesni zgoditak senegalskoj legendi s iskustvom premierligaškog nogometa, preminuloj krajem 2020. godine. Kasnije su Koulibaly i suigrači raširili majicu sa slikom Diopa uz natpis "istinski Lavovi nikad ne umiru".

Izuzevši pogodak vrijedan osmine finala i susreta s Engleskom, kapetan reprezentacije Koulibaly odigrao je gotovo pa perfektnu utakmicu u defenzivnom dijelu. Okruglih 10 puta očistio je opasnost, dvaput presjekao loptu prilikom ekvadorske kontre, osvojio tri od pet zračnih duela, a na zemlji je bio neprobojan - sedam puta pokušali su ga zaobići Ekvadorci i toliko puta ostali bez lopte.

Ovog ljeta Chelsea ga je doveo iz redova Napolija u transferu vrijednom 38 milijuna eura, a jedini pogodak u londonskoj momčadi zabio je u gradskom derbiju protiv Tottenhama. Ne događa se često, ali kada Koulibaly zabije, to je prijelomni pogodak na velikim susretima.

Linker
03. svibanj 2024 05:52