Zlatko DaliĆ i Walid Regragui

 TOM DUBRAVEC Cropix
NOVI OKRŠAJ

‘Čudi me jedan potez marokanskog izbornika, ali on je već zaboravio Francusku i počeo je razmišljati o Hrvatskoj‘

‘Marokanci su malo razočarani, ali nisu potonuli. Neće nam u subotu biti lako!‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 15. prosinac 2022. 07:55

Prije mjesec i pol dana, hrvatski trener i bivši Dinamov nogometaš, Dražen Besek (59) postao je glavni i sportski direktor Maghreba, marokanskog prvoligaša iz Fesa, grada s oko milijun stanovnika. U Fesu je Besek gledao i sve utakmice svjetskog prvenstva, javio nam se nakon polufinalnog dvoboja Francuske i Maroka...

- Marokanci su malo razočarani, ali nisu "potonuli", ponosni su na sve što je njihova reprezentacija napravila. Ni u najljepšim snovima nisu očekivali plasman u polufinale, ali sad kad su došli među četiri najbolja sastava, držalo ih je zrnce nade da bi mogli iznenaditi Francuze. Dali su sve od sebe, ali na kraju je ostao onaj dojam kojeg nosi većina suparnika nakon dvoboja s Francuskom, dojam koji ti govori "imali smo ih", a zapravo ih nisi "imao" ni u jednom trenutku – rekao nam je Besek i nastavio:

- U komunikaciji sam sa svojim igračima i ljudima iz kluba i svima je bilo upitno zašto je izbornik Walid Regragui mijenjao dosadašnju, uspješnu koncepciju i taktiku igre? Igrali su protiv Francuza s petoricom u zadnjem obrambenom redu, to nije dobro izgledalo, a ta promjena čudi ponajviše stoga jer su do polufinala, na pet odigranih utakmica, izvrsno izgledali u obrani. I kad je zbog ozljede Saiss napustio igru, vratili su se prokušanom receptu sa četvoricom otraga, ali tada je Francuska već imala 1:0 vodstvo. A Francuzi kad povedu, teško je onda sve to preokrenuti. Žale što nisu postigli pogodak, jer su bili vrlo, vrlo blizu tom golu u nekoliko navrata.

image

Walid Regragui

GABRIEL BOUYS Afp

Marokanci su emotivna i temperamentna nacija, koliko ovaj poraz može negativno utjecati na njih uoči subotnjeg okršaja s Hrvatskom za brončano odličje?

- To je ključno pitanje! Apsolutno su se emotivno ispraznili i toga je svjestan i izbornik Regragui, koji je odmah nakon poraza već na terenu okupio igrače, svi su stali u krug i nekoliko im je minuta nešto govorio. Siguran sam da ih je najprije malo tješio, ali im je onda odmah naglasio kako nije kraj, te da je pred njima velika, velika utakmica za medalju! Igrači će sigurno dan-dva teško proživljavati ovaj poraz, ali Regragui je iste sekunde nakon završetka utakmice već zaboravio Francusku i počeo je razmišljati o subotnjem dvoboju s Hrvatskom.

I naše igrače još "žulja" poraz s Argentinom. Može se, dakle, zaključiti da će u prednosti biti momčad koja će se uspjeti psihološki oporaviti?

- Naravno! Vjerujem da će naši dečki biti mentalno jači, a čini mi se da će veći pritisak biti na Maroku. Oni, naime, nikad nisu bili u ovakvoj situaciji, a nama je ovo drugi dvoboj za broncu, a jednom smo bili i u finalu. Međutim, neće nam biti lako! Pokazala je to, uostalom, i startna utakmica u skupini protiv Maroka, teško ih je bilo probiti i sigurno je pred nama vrlo zahtjevna zadaća. Bit će to opet neizvjesna utakmica...

image

Dražen Besek

TOM DUBRAVEC Cropix

Možemo li ovaj Maroko u Katru, iznimno discipliniran i dobro organiziran, obrambeno čvrst, usporediti s iznenađujućim nastupom Grčke na Euru u Portugalu, tada su Grci osvojili i naslov? Obje su te nacije vrućih emocija i disciplinu je bilo teško povezivati s takvim eksplozivnim temperamentom...

- Možemo povući takvu usporednicu, sličnoga su temperamenta Marokanci i Grci. Ali, treba znati da je čak 14 od 26 marokanskih igrača rođeno u inozemstvu, poglavito u Belgiji, Nizozemskoj i Francuskoj, neki u Španjolskoj! K tome, čak 22 od tih 26 nogometaša igraju u europskim klubovima, od malena su, dakle, stekli profesionalne radne navike. A i izbornik Regragui rođen je u Francuskoj. Stvorili su zajedništvo u svlačionici i ta im je kohezija, uz radne navike iz klubova, donijela ozbiljnost i disciplinu – kaže Besek i ističe:

- U svakom razgovoru o Maroku, nikako ne smijemo preskočiti Vahida Halilhodžića. Proveo je s ovom momčadi tri godine, usadio im je brojne pozitivne navike i ostavio je opipljiv trag, iako to mnogi u Maroku ne žele priznati. Regragui je, odmah nakon što je zamijenio "Vahu", vratio u momčad "nestašne" zvijezde Ziyecha i Mazraouija, ali je nastavio taktički koračati utabanom Halilhodžićevom stazom.

image

Ghanem Saiss i Achraf Hakimi

FRANCK FIFE Afp

Kako ste vidjeli Hrvatsku na SP?

- Ostvarili smo vrhunski rezultat! S jednom pobjedom u 90 minuta igre (Kanada 4:1, op. a.), došli smo do borbe za treće mjesto! A moramo biti svjesni da smo lako mogli ispasti u skupini. No, preživjeli smo Belgiju, to je već zaboravljeno i ostali smo do kraja u Katru. U nogometu je, a posebno na ovakvim natjecanjima, važan jedino i samo rezultat! I kad to sagledamo kroz prizmu rezultata, ovo je veliki, veliki uspjeh, neovisno o rezultatu subotnje utakmice. A bit će vremena za analize i priče o tome kako smo igrali, je li moglo bolje, što treba poboljšati, itd... Hrvatska je u svom šestom nastupu na SP po treći put dohvatila polufinale, pa to je svjetsko čudo! I stoga nikako nema mjesta negativnim kritikama. Svatko bi od nas, dakako, želio da je Hrvatska lepršavo igrala i uvjerljivo pobjeđivala, ali to nitko ne može napraviti, to je obična fantazija, bez dodira sa stvarnošću.

Jeste li zadovoljni kvalitetom prikazanog nogometa na SP?

- Da! Igra se dobar i atraktivan nogomet, sve je manje razlika između momčadi, neizvjesnost je sve veća. Kladioničari trljaju ruke, favoriti su ispadali "u kolonama", nitko nije mogao predvidjeti neke rezultate. Više se nitko ni ne sjeća da su u Katru bile, primjerice, Njemačka i Belgija...

image
FADEL SENNA Afp

Afričke su momčadi napravile veliki korak naprijed, Maroko je prva afrička selekcija koja je ušla među četiri najbolje na svijetu i u ovom je trenutku perjanica afričkog nogometa.

U nedjeljnom ćemo finalu vidjeti okršaj Argentine i Francuske. Kome dajete prednost?

- Teško je bilo što prognozirati. Posebno sad, kad imamo taj VAR, sve nas to stavlja u nezavidnu situaciju. Pa čovjek nikad ne zna kad će VAR reagirati, a kad ne, nerijetko to (ne)uključivanje odlučuje i pobjednika. Što bi, recimo, bilo da se VAR uključio nakon dosuđenog kaznenog udarca za Argentinu protiv Hrvatske, ili, pak, nakon nedosuđenog za Maroko protiv Francuske? No, bit će to neizvjestan okršaj. Francuska igra nogomet protiv kojega se teško braniti, čvrsti su do bola, prepuni kvalitetnih igrača, koji su sve svoje kapacitete podredili momčadi. U Argentini su, pak, svi podređeni Messiju, koji igra u velikoj formi i jednostavno pršti od želje za osvajanjem naslova! Međutim, ipak bih malu prednost dao Francuskoj – rekao nam je Besek.

Besekov Maghreb čeka na naslov prvaka čak 37 godina...

Besekov klub Maghreb jedan je od četiri najbolja marokanska kluba, uz Wydad, Raju (oba iz Casablance) i FAR (Rabat). Osvojio je Maghreb u svojoj povijesti četiri prvenstva i četiri kupa, ali zadnji su put prvaci bili daleke 1985. godine, a posljednji su kup osvojili prije šest godina...

- Klupsko vodstvo ima veliku ambiciju i doveden sam kako bih pomogao stvoriti jaku momčad, sposobnu za osvajanje trofeja. Naši su navijači fantastični, na domaćim utakmicama imamo potporu 30-ak tisuća uistinu fanatičnih navijača, koji jednostavno žude za tim naslovom prvaka. Dugo su tražili svoj identitet, kad nema rezultata nema ni zadovoljstva. Nadam se da ćemo uspjeti ostvariti cilj i vratiti Maghreb na vrh – kaže Besek.

Cijeli Maroko diše sa svojom reprezentacijom

Kako su se u Maroku pratile utakmice njihove reprezentacije?

- Slično kao i kod nas, ali oni su ipak nešto temperamentniji i emotivnije proživljavaju uspjehe svoje reprezentacije, koju doista obožavaju. Utakmice su se gledale na otvorenom prostoru, kao i po restoranima i drugim ugostiteljskim objektima, a nakon pobjeda Maroka, vozili su se u automobilskim kolonama, trubili su i mahali zastavama, pjevali su i veselili se do kasno u noć. Deseci tisuća ljudi bili su na ulicama i žestoko su proslavljali dobre rezultate svoje reprezentacije. Osjeća se da cijeli Maroko diše sa svojom nacionalnom vrstom.

Gdje ćete gledati utakmicu za broncu? Sami u hotelskoj sobi, ili...?

- Ne, bit ću s klupskim vodstvom. Već je dogovoreno zajedničko gledanje subotnjeg dvoboja, pa ćemo tako odmah i komentirati sve što vidimo. Vjerujem da ću na kraju dana ipak imati više razloga za zadovoljstvo od svojih poslodavaca, ha, ha – kaže Besek.



POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

"Izostanak Brozovića bit će veliki udarac za Hrvatsku, a Dalić bi zbog toga mogao promijeniti sustav." To je glavni zaključak današnjeg Mundocasta u kojem nam je u gostima bio nogometni stručnjak Robert Palikuča. Pogledajte Mundocast:

Linker
27. travanj 2024 05:13