BAGU BLANCO/PRESSINPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
STRUČNI KOMENTATOR

‘Da sam na Dalićevom mjestu, njih trojica bi igrali kad god je nužno! Japanci? Imamo sve što trebamo...‘

‘Oni su srce naše momčadi, a srce momčadi ne diraš osim kad baš ne moraš. A tu je još i onaj fenomen‘
Piše: SNObjavljeno: 02. prosinac 2022. 07:02

Za SN analizira Ivan Leko:

Kad se emocije malo ohlade i mirnije sagledaš utakmicu jedno što možeš reći je - odlično! Napravili smo ono što smo htjeli, izborili smo osminu finala Svjetskog prvenstva. Bili smo dobri protiv jako dobrog protivnika, u velikom dijelu utakmice nadmoćniji, bolji. A ne možeš očekivati da ćeš protiv jedne kompaktne Belgije dominirati svih 90 minuta. Nema toga više u vrhunskom nogometu. I još smo na kraju za suparnika u osmini finala dobili Japance. Koliko god oni bili neugodni i brzi uvijek ću ih odabrati prije Njemačke ili Španjolske.

Rekao sam prije nekoliko dana da će Belgija biti potpuno drugačija nego što jer bila u prve dvije utakmice. Izbornik Martinez promijenio je nekoliko igrača, promijenio je i način igre, a pričamo o igračima koji imaju klasu, imaju karakter, pobjednički mentalitet. Belgija je tri godine u nizu bila na ljestvici FIFA-e najbolja reprezentacija svijeta. I mi smo se na tu drugačiju i dobru Belgiju bez problema adaptirali i dugo vremena diktirali ritam utakmice i držali konce igre u svojim rukama. Zato sam utakmicu gledao jako mirno, uvjeren da je ne možemo izgubiti.

image
ALFREDO ESTRELLA Afp

Bili smo od prve minute agresivni, posloženi visoko, odlučni da im pokažemo tko je Hrvatska. Bili smo hrabri u pripremi utakmice, u izjavama, a onda i na terenu. To je odlika pravih i snažnih reprezentacija.

Istina, na kraju utakmice smo se previše povukli i oni su nam stvorili više šansi nego što bi si mi smjeli dozvoliti. Međutim, takve se stvari znaju dogoditi, to je u nogometu često stvar čiste psihologije. Znaš da se ne smiješ povući, ali se povučeš, dijelom nesvjesno, dijelom zato što je s druge strane momčad koja je dobra, a koja je krenula na sve ili ništa.

Na kraju smo imali i jako puno sreće, jer mogla je neka od velikih šansi Lukakua lako završiti u golu. Međutim, nije završila, jer smo mi tu sreću zaslužili igrom i pristupom, ne samo u ovoj utakmici, nego već duže vrijeme. Sreća nam se osmjehnula onda kad smo je najviše trebali, ali nije se ona dogodila baš tako slučajno. Belgiju je s druge strane sreća izdala, opet ne slučajno.

image
OZAN KOSE Afp

Šteta što mi svojih 60 odličnih minuta nismo uspjeli naplatiti barem s jednim pogotkom. Dolazili smo mi do dobrih pozicija, ali ovaj je put nedostajalo ono "nešto" da uđemo u prave zicere i zabijemo gol. Mi smo momčad koja je posložena i zna što hoće, ali smo i momčad inspiracije i kreacije. Katkad je ne dočekaš, jer je nogomet takav, a i protivnika se nešto pita. Kramarić i Livaja nisu protiv Belgije dočekali taj trenutak, ali daleko od toga da zbog toga treba pričati o njihovoj slabijoj igri. Kramarić je primjerice sjajno odigrao fazu obrane.

image
MANAN VATSYAYANA Afp

Znam da mnoge muči i pitanje potrošenosti naših igrača, poglavito veznog trojca Modrić - Brozović - Kovačić. Sigurno im nije lako, ali oni su srce naše momčadi, oni su temelj na kojima su sazidane sve naše pobjede. Srce momčadi ne diraš osim kad baš ne moraš. I da sam ja na Dalićevom mjestu, njih bi mi trojica igrali kad god je nužno, a protiv Belgije je - nemojmo to zaboraviti - igrana praktički eliminacijska utakmica. U takvim situacijama nema kalkulacija, na teren šalješ najbolje igrače koje imaš. Tako će biti i u osmini finala. Osobno bih ponovno poslao na teren istu momčad, jer je to pobjednička postava, bez obzira na to što nije pobijedila Belgiju. Uvijek ću na terenu htjeti imati najbolje igrače.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Jasno je da ćemo protiv za pobjedu trebati još jednu vrhunsku utakmicu. Imamo sve što trebamo - igru, gard, hrabrost, obranu... Imamo i pamet, jer pametna igra najbolji je lijek za jureće Japance. Treba im "sakriti" lopti i oduzeti prostor, što je uvijek lakše reći nego izvesti, ali imamo mi sve što trebamo da riječi provedemo u djela. Imamo Luku, Kovu i Broza.

Imamo i tog nevjerojatnog Gvardiola koji je fenomen, mladić koji s 20 godina dominira u svakoj utakmici. Nezapamćeno kad pričamo o stoperima.


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Hrvatska ima nešto što Španjolska nema. To je rezime današnjeg Mundocasta u kojem je gostovao trener Šibenika Mario Cvitanović s kojim smo analizirali viđeno na utakmici protiv Belgije te napravili prvu najavu dvoboja protiv Japana. Pogledajte cijeli Mundocast:

Linker
20. travanj 2024 16:54