Marko Livaja i Josip Stanišić slave gol Austrijancima

 JOE KLAMAR Afp
NOVI SPORTCAST

‘Da SP sutra počinje, igrao bi mi Livaja. A jedinu pravu zamjenu za Brozovića Dalić ima u - Dinamu!‘

Je li Brozović nenadoknadiv? Tko bi trebao igrati centarfora? Možemo li ponoviti Rusiju?
Piše: Siniša SušecObjavljeno: 26. rujan 2022. 12:18

Hrvatska se u trećem izdanju Liga nacija prvi put plasirala na Final Four. Najveći uspjeh hrvatskog nogometa nakon dva odličja na Svjetskim prvenstvima? - Ne znam, ne bih išao tako daleko, to natjecanje meni je jednim dijelom izgledalo kao da se igraju poluprijateljske utakmice, ali činjenica jest da nikad prije nekog velikog natjecanja nismo bili u tako dobrom stanju kao što smo sada uoči Mundiala u Kataru, ustvrdio je u uvodu novog Sportcasta naš poznati trener Ilija Lončarević.

- Ovo je veliki uspjeh, moglo bi se reći jedan od najvećih nakon srebra i bronce, pogotovo ako se zna da smo bili u skupini s prvacima svijeta Francuzima i Dancima, koji su lani lako mogli osvojiti Euro. Sve se promijenilo nakon onog 3:0 poraza od Austrije u Osijeku, tada su igrači predvođeni Modrićem, ali i izbornik Dalić, shvatili kako Liga nacija nije neko nebitno natjecanje u kojem ćemo mi nešto isprobavati i kombinirati. Nakon tog Osijeka Modrić je nanizao pet nevjerojatnih izdanja i predvodio momčad do plasmana na Final Four, rekao je glavni urednik SN Robert Šola, koji je također gostovao u ovom Sportcastu.

A zašto su nam Austrijanci napravili dosta problema u prvom poluvremenu u Beču, jer, ruku na srce, rezultat 1:1 bio je još i dobar za nas? - Ozljeda Brozovića jedan je razlog, a drugi je defenzivna organizacija igre naše vezne linije. Modrić i Kovačić obranu igraju na jedan specifičan način, a kad još ostanemo bez Broza, onda je obrana na velikim iskušenjima. Kovačić je sjajan u organizaciji igre, vezni igrač TOP svjetske klase, ali u defanzivi, kada lopta prođe iza njega, on je mrtav čovjek, slikovito je to u svom stilu opisao Ilija.

- Zamjena za Brozovića? U lipnju, kada smo odigrali četiri utakmice u 10 dana, jedini koji je igrao baš sve bio je Broz. I u Beču smo vidjeli da je nenadoknadiv. Nadali smo se da će se dostojnu alternaciju razviti Jakić, ali on u Bundesligi ove sezone igra beka. Jedini kojeg još imamo je Dinamov Josip Mišić, Dalić bi trebao razmisliti o njemu, kaže Šola, a Lončarević je rezolutan: - Jedino Mišić može igrati tu poziciju umjesto Brozovića. Kada ga gledate u Dinamu protiv Chelseaja i Milana, jasno je kako je on apsolutno kapacitet za reprezentaciju!

Na SP-u 1998. Vatreni su imali Šukera, u Rusiji 2018. Mandžukića, a sada su naši napadači u šest utakmica Lige nacija zabili dva gola i to jedan iz penala (Kramarić). Drugi je jučer dao Livaja: - Da SP počinje sutra, ipak bih stavio Livaju. Petković? Da, ako bi bio na razini otprije četiri godine u Dinamu, jasan je Lončarević. - Mislim da će prvu utakmicu u Kataru početi Kramarić. A na desnom krilu, koejg su u zadnja dva meča okupirali Pašalić i Vlašić, igrao bi mi Majer. Baš to igra u Rennesu, gdje je znatno popravio i defanzivnu komponentu, kaže Šola...

Pogledajte cijeli podcast:

Linker
20. travanj 2024 16:25