AFP
DAN POSLIJE

‘Daj ne pričaj sra...‘: Neymar se obračunava, brazilske novine s naslovom na hrvatskom!

Bit će toga još u Brazilu, bit će međusobnih prepucavanja i borbe, jer tek počinje prava bitka...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. prosinac 2022. 16:58

Doviđenja Tite, zbogom Brazil. Adeus, tchau svima. Gotovo je i nema više. Pozdrav svima putnicima na letu za Rio. Pun avion u subotu ujutro za Brazil.

Hrvatska je iskoristila priliku, zaključila je mandat Titea na klupi Brazila, poslala 61-godišnjeg izbornika i njegovu momčad na Copacabanu. Ljetovanje i prije nego su se nadali. Tite je najavio da se oprašta od reprezentacije nakon Katara, jer znalo se da ima ugovor do kraja prosinca, međutim računao je Tite da će rastanak obilježiti s peharom u finalu. Kao što je i Neymar mislio "moja je Zlatna lopta". Još kada je postigao pogodak Hrvatskoj na isteku prvog produžetka činilo se da mu nitko snove ne može uništiti. Ali, jedna lopta mijenja sve... Eliminacijom u četvrtfinalu sve se promijenilo. Brazil je krenuo kući, traži se novi izbornik, a Neymar razmišlja o oproštaju.

image
ADRIAN DENNIS Afp

- Neću zatvoriti vrata reprezentacije, ali ne mogu garantirati da ću više obući dres Brazila – kazao je Neymar vruće glave.

Oh Messi ciao, oh Messi ciao – pjevali su navijači Brazila na ulicama Dohe u petak ujutro. Na dan kada su igrali i Brazil i Argentina, plesala se samba s oproštajnim pozdravom za čarobnjaka iz Rosarija. Ali, kući je otišao Neymar. Messi i dalje sanja svoj san, Neymar je u 30. godini na vrhuncu karijere još jedno Svjetsko prvenstvo napustio u četvrtfinalu. Malo je napravio takav talent, igrač koji je već s 20 u rukama imao titulu najboljeg igrača Južne Amerike. Ali, u sljedećih 10 nije došao niti do Copa Americe kojom se okitio Messi. Kada je Brazil pred tri godine uzeo kontinentalni naslov Neymar je natjecanje propustio zbog ozljede.

image
SCREENSHOT Screenshot

"Zbogom šesti naslov", stoji na naslovnici subotnjeg izdanja brazilskog dnevnog lista Estado de Minas. Doslovno tim riječima, na hrvatskom jeziku, dnevnik iz Belo Horizontea ispratio je svoju reprezentaciju.

Ispod naslova stoji prijevod na portugalskom, a uvodni dio izvještaja prepričava put "seleçãa" od euforije do depresije.

"Nakon sjajnog pogotka Neymara, navijači su već počeli slaviti na stadionu i u svim dijelovima Brazila. A onda se Hrvatska vratila kontrom i prošla na penale. Uslijedila je nezadrživa radost hrvatskih igrača, tuga i suze Brazilaca", pišu. Vladimir Zrinjski

Nasljednik Pelea, tepalo se Neymaru koji je na SP došao s tri cilja. Ali, nijednog nije ispunio. Nije osvojio prvi naslov svjetskog prvaka, nije uzeo Zlatnu loptu za najboljeg igrača turnira, te naposljetku, nije prestigao Pelea na listi najboljih strijelaca Brazila. Uspio je izjednačiti rekord sa 77 zgoditaka, ali nije Neymar izašao sam na tron. U ničem nije uspio, zato ne čudi da je vruće glave nakon eliminacije od Vatrenih javnosti poslao poruku "ne znam gdje sam, ne znam što ću". U suzama je napustio travnjak, emotivno je proživio bolnu eliminaciju.

- Čini se kao noćna mora. Ne mogu vjerovati što se događa. Dugo će boljeti ovaj poraz. Zato je to tako tužno. Želio bih zahvaliti brazilskim navijačima na podršci, ljubavi i poštovanju svih svojih suigrača. Reći da nažalost nismo ostvarili svoj san, ali to je dio toga, to je nogomet i to se događa. Sada je vrijeme da se vratimo kući, tugujemo i patimo zbog poraza – poručio je tužni Neymar.

Ali, ipak je zadržao koncentraciju da se obračuna sa svojim bivšim menadžerom Wagner Ribeirom koji je nekoliko sati nakon utakmice krenuo sa "baražnom vatrom" po izborniku Titeu.

- Ne pričaj s..nja, Wagner!

Bit će toga još, bit će međusobnih prepucavanja i borbe, jer tek počinje prava bitka. Glavno je pitanje tko će biti sljedeći izbornik. Predsjednik Brazilskog saveza Ednaldo Rodríguez u mirno je doba, još sredinom listopada, navijačima objasnio da su tri imena u optjecaju. Razgovaralo se tada smirenim tonom, mjesec dana prije početka SP-a znalo se da Tite odlazi nakon Katara, bez obzira na rezultat, stoga je potvrđeno da su tri sigurna imena u optjecaju. Riječ je o trenerima brazilskih velikana Palmeirasa, Flamenga i Fluminensea - Abelu Ferreiri, Dorivalu Junioru i Fernandu Dinizu.

- Brazilski nogomet ima neiscrpan izvor sjajnih trenera. Mogu potvrditi da su njih trojica kandidati, ali nije fair pričati samo o njima, a zaboraviti ostale jer imamo još najmanje 10 kvalitetnih kandidata. Trenutno smo fokusirani na pripremama za Katar. Odluku o Titeovom nasljedniku donijet ćemo nakon Svjetskog prvenstva – poručio je Rodriguez pred dva mjeseca.

U međuvremenu nitko nije odustao niti je Rodriguez promijenio mišljenje, a među tri kandidata najzanimljiviji je Dorival Junior s aspekta činjenice da je Neymara vodio u Santosu na početku njegove karijere.

Ali, neće se izbornik izabrati ni danas ni sutra. Ostavio je Rodriguez dovoljno vremena za razmišljanje tko će naslijediti Titea koji je vodio Brazil zadnjih šest i pol godina. Misiju nije završio, cilj nije ispunio. Nije Tite vratio naslov svjetskog prvaka u zemlju sambe i nogometa. Prošlo je 20 godina od zadnje svjetske titule, a proći će još barem četiri. Zato Brazilci moraju dobro razmisliti. Vidjeti ostaje li Neymar, na koje senatore više ne računaju (Thiago Silva, Dani Alves), kakvu viziju novi izbornik nosi. Puno je pitanja, a tako kratko vrijeme prošlo je od eliminacije.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Neymar je plakao na terenu, a navijači su ludovali u središtu Brasilije prepričao je New York Times ozračje koje je vladalo u glavnom gradu. Atmosfera je bila napeta u prepunom baru gdje su se navijači okupili kako bi gledali utakmicu protiv Hrvatske. Većina poduzeća u glavnom gradu zemlje pridržavala se praznika koje je savezna vlada proglasila za dane kada igra Brazil. Kad je Neymar zablistao magičnim golom u produžecima, napetost se pretvorila u radost. Letjele su stolice, navijači su bili u deliriju. Ali stvari su krenule nizbrdo kada je Hrvatska izjednačila. Ljutiti navijači žalili su se na obrambenu nesmotrenost momčadi.

- Brazil je previše napadao, a na kraju je to protivnik iskoristio. Mislim da je ovo bila pogreška, što nismo održali igru, rekla je Andressa Valentim, 26-godišnja inžinjerka šumarstva nakon poraza Brazila.

- Više ne gledam Svjetsko prvenstvo, za mene je to gotovo. Za četiri godine ćemo pobijediti.

image
MICHAEL ZEMANEK/SHUTTERSTOCK Michael Zemanek/shutterstock

Kada je Brazil promašio prvi jedanaesterac, samopouzdanje među navijačima je nestalo, a neki su počeli moliti na koljenima. Neki nisu mogli ni pogledati u ekrane dok je Hrvatska izvodila jedanaesterac za jedanaestercem.

- Imali smo priliku pobijediti - rekao je student Jonefer Siqueira.

- Nakon ovog poraza izgubili smo pola tjedna praznika. Mogli smo svi zajedno uživati sljedeći tjedan.

Vatreni su promijenili Brazil. Sljedeći tjedan svi moraju svaki dan na posao, savez ima punu glavu pitanja oko novog izbornika i formiranja reprezentacije, a Neymara čeka teška odluka, ustati ili odustati. Brazil je na koljenima, jer stara poslovica kaže "velika očekivanja multipliciraju razočaranja".

EUROPLJANI CRNA MAČKA

Od 2006. ispali su Brazilci pet puta od Europljana. Jasno, najjači protivnici dolaze sa Starog kontinenta, bila bi istinska senzacija da su ispali od suparnika s afričkog ili azijskog kontinenta. Ali, pritom nije bilo ni Južnoamerikanaca, nisu im bili kobni Argentinci, Urugvajci ili Meksikanci, primjerice.

Hrvatska je nastavila niz koji je još 2006. započela Francuska koja je u Njemačkoj zaustavila branitelja naslova. U četvrtfinalu kao i većina kasnije. Jer, Nizozemska je 2010. dobila Brazilce u četvrtzavršnici, kao i Belgija 2018,. te Hrvatska pred dva dana.

Europljani su prava crna mačka Brazilcima. Možda bi ipak lakše prošli s protivnicima iz svog okruženja, jer Europljani ih stalno šalju kući.


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

"Dalić i Modrić su napravili ključnu stvar! Hrvatska sada razmišlja na potpuno drugačiji način". To je jedan od zaključaka kojeg je donio Nikola Jurčević u našem novom Mundocastu u kojem smo analizirali sve viđeno na utakmici između Hrvatske i Brazila.

Linker
05. svibanj 2024 09:13