TOM DUBRAVEC Cropix
RIJEČ POBJEDNIKA

Dalić: ‘Bili su moćni, vidio sam da su pisali ‘lako ćemo‘, ali nikad ne podcjenjujte Hrvatsku!‘

Hrvatsku u četvrtini finala SP-a čeka bolji iz ogleda Brazil - Južna Koreja
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. prosinac 2022. 19:31

Zlatko Dalić nije krio sreću i emocije.

- Čestitam dečkima na prolasku među osam u svijetu. Imali smo tešku utakmicu, Japan je odigrao dobro, muški, borbeno, kompaktno, agresivno. Pokazali su se kao zaista težak protivnik. U prvom dijelu imali smo puno problema s njihovom agresijom, nismo se uspjeli nametnuti pogotovo u zadnjih petnaest minuta prvog dijela kad smo išli na previše kratkih pasova, gubili lopte i sami sebi skrivili tri kontre. Protivnik je uvukao nervozu kod nas. U poluvremenu smo se posložili drugačije, promijenili način igre. Opet pokazujemo karakter i borbenost. Možda nas je Japan malo podcijenio i u nekim svojim najavama "lako ćemo s Hrvatima". Ne podcjenjuj Hrvate nikad. Jesmo mali, ali smo hrabri, borbeni, vjerni i dajemo sve od sebe. Pogotovo ova sadašnja generacija na čelu sa starijim igračima. Jedanaestercu su lutrija, ali imali smo fantastičnog Livakovića koji je toliko sigurno branio,.čisto i kvalitetno da je bio nesvladiv – kazao je Zlatko Dalić.

Hvalio je Livakovićevu sigurnost, rekao da ju je vidio na treningu, da nije iznenađen.

- Malo smo vježbali "penale", obranio je nekoliko vrhunskih udaraca. Vjerujte mi, kad su počeli jedanaesterci bio sam siguran. Baš zbog njega. Pokazao mi je toliku sigurnost, kvalitetu i donio samopouzdanja... Možda mi nećete vjerovati bio sam jako siguran da će nešto napraviti. Napravili smo brojne zamjena pa su igrači koji bi pucali izašli van, ali na terenu su bili neki drugi. Sve njihove strahove i dileme riješio je Livaković obranama. Pokazao je da je dostojan nasljednik Subašića iz Rusije i nekako se povijest ponavlja.

Hrvatska nije blistala, ali ide dalje.

- Nismo odigrali predstavu kakvu Hrvatska može pružiti, ono što gaji, tehnički da bude fantastična. Na poluvremenu smo se prilagodili protivniku i išli u otvorenu borbu. Demonstrirali smo kvalitetu, bili smo na visokoj razini po tom pitanju. Idemo korak po korak.Ovo je za nas veliki uspjeh, treći najveći rezultat hrvatskog nogometa nakon srebra i bronce... Za nas Svjetsko prvenstvo nije gotovo. Odmorit ćemo se. Hrvatska se ima pravo nadati još nekim dobrim rezultatima. Imamo kvalitetu, momčad je dobra, ali konkurencija je jaka. Nećemo se nikome predati, borit ćemo se, tražiti svoj put i svoj san dalje.

Brazil je suparnik kojeg su svi očekivali prije nego što je uopće odigrao s Južnom Korejom.

- Kad bih mogao birati radije bih igrao s Korejom, ali i s Brazilom idemo igrati, napraviti sve i dati sve od sebe da pobijedimo. Ova generacija ne odustaje, ona pokazuje dušu i emocije hrvatskog naroda. Puno smo se mučili, puno smo patili, hrvatska reprezentacija je velika stvar za hrvatski narod. Znamo da cijela Hrvatska živi za nas, gleda, ovo je naš način kako da ohrabrimo našu malu državu. Da joj damo još više vjere u bolje sutra. U Rusiji smo imali sjajnu generaciju, ali ovdje je 18 novih igrača koji nisu bili tamo. Rekao sam im – ovoj je vaša šansa da uđete u povijesti. Mi koji smo bili prije četiri godine već smo ušli u povijest, u hrvatsku priču, a vi imate priliku to postići plasmanom među osam. Oni su to napravili. Rekao sam, nemoj podcijeniti Hrvata, mi nikad ne odustajemo. Jesmo mali, malo nas ima, ali smo hrabri, ali smo vjernici i dragi Bog stoji iza nas.

Japan je stvarao dosta problema, mnogi su mislili da će biti lakše.

- Znali smo sve opasnosti, najviše kad izgubimo loptu jer Japan ide u jako brzu tranziciju. Dolaze u završnici njih četiri-pet, da pokušamo odmah napraviti prekid i uzeti loptu. Puno puta smo to uspjeli. Međutim, napravili smo neke greške i zato se utakmica zakomplicirala – zaključio je Dalić.


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST:

Odmah nakon utakmice između Hrvatske i Japana u Mundocastu smo ugostili Iliju Lončarevića. Što izbornik Zlatko Dalić treba napraviti u nastavku SP-a, kako treba dozirati Luku Modrića i sve ostalo o utakmici saznajte u našem Mundocastu:

Linker
19. travanj 2024 21:27