Slavlje Vatrenih

 TOM DUBRAVEC Cropix
STRUČNI KOMENTATOR

‘Dalić je odlično pripremio utakmicu, a ono što je u napadu Mbappe, to je u obrani Gvardiol!‘

‘Mi smo i bez Luke i Matea bili jednako odlučni. To je dokaz da imamo širinu, Majer je odličan‘
Piše: Ivan LekoObjavljeno: 06. prosinac 2022. 07:20

Moram početi s Dominkom Livakovićem. Obraniti tri od četiri penala je nevjerojatno. Posebno su dojmljive bile dvije obrane koje je imao na desnoj strani. I ne mogu vam reći koliko mi je drago zbog tog dečka, jer oko njega je uvijek neka doza sumnje, iako on već dugo brani na visokoj razini. Livaković ima mirnoću, ali ima eksplozivnost i zna braniti. Na ovom turniru primio je samo jedan gol u četiri utakmice. I sada je doživio eksploziju.

Sada ću malo o tome da smo u četvrtfinalu. U Rusiji finale, ovdje četvrtfinale, to je nevjerojatno za zemlju od četiri milijuna ljudi. Mi toga nismo svjesni, jer mi uvijek očekujemo najviše, ali svijet se tome ne može načuditi, koliko god se trudio. Znate kakve sile sanjaju da imaju takve rezultate, a nemaju ih.

Sama utakmica nije bila nešto posebno dojmljiva za gledanje. Bilo je teško, jer oni igraju tu 5-4-1 formaciju i jako su disciplinirani, brzi, pravovremeni u reakcijama, teško ih je probiti. Međutim, naša je priprema za utakmicu bila jako dobra. Japan je najjači u brzoj tranziciji, a u njoj nam nije ništa napravio. To je dokaz koliko smo bili koncentrirani i znali kako ćemo ih zaustaviti.

Problem su nam neočekivano bili njihovi centaršutevi, ali nisu se oni dogodili zato što mi nismo bili spremni na njih, nego su njihovi ubačaji bili sjajno pripremljeni. Imaju razrađene akcije, te su u ta tri ili četiri navrata napravili i sjajne ubačaje, vrhunski pogođene. Njihovi igrači nisu visoki, ali kad je centaršut tako dobar, a oni tako brzi u kretnji, nije ih nimalo lako ispratiti. Tako da njima moramo priznati da su u tome jednostavno bili jako dobri.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Nama je nedostajalo više prostora u napadu, a bez prostora je teško stvarati šanse. Međutim, ono što je bilo pozitivno i u našem napadu je to da nismo odustajali, nismo srljali, nismo išli bezglavo. Stajali smo visoko koliko god smo mogli, ali opet nije prolazilo, jer se oni odlično brane. I uzeli smo rizika, ostavljali dva stopera iza, što znači i puno prostora, a opet njima to nije pomoglo da nam iz kontri stvore šanse. Dakle, Dalić i njegovi suradnici odlično su pripremili utakmicu.

Gledam tog Gvardiola i ne mogu mu se prestati diviti. Četiri utakmice je odigrao tako da gledaš i diviš se. Ono što je Mbappé pokazao u napadu u Kataru, to Gvardiol igra u obrani.

Znamo da je Luka Modrić naš kapetan i ključni igrač. Znamo i da ima 37 godina te da se ne zna štedjeti za vrijeme utakmice, jer on je previše pošten igrač da bi se štedio, a mi nismo imali priliku odmoriti ga u toj trećoj utakmici, što su neke reprezentacije radile sa svojim igračima. I jako me zanimalo kako ćemo izgledati nakon što je Luka izašao iz igre. Da vidimo kako igramo bez njega i Kovačića.

A odigrali smo i bez Luke i Kovačića jednako hrabro, odlučno, srčano. To je dokaz da imamo širinu, da imamo igrače koji mogu iznijeti svoj dio tereta. Majer je odličan igrač, netko na koga ćemo se u budućnosti itekako moći osloniti. Baš kao i Vlašić ili Pašalić. Drago mi je bilo vidjeti i Oršića, jer on je igrač koji je jako kvalitetan i jako pošten.

image

Ivan Leko, stručni komentator SN

WANG YIJIE Xinhua Via Afp

Na kraju može pričati što god tko hoće, ali mi smo među osam. To je nevjerojatan uspjeh. Mi - kako je izbornik rekao - možda nismo najbolji, ne igramo najatraktivnije, imamo neke svoje slabosti, ali prava smo svjetska reprezentacija. Hej, mi imamo srce i karakter veći od Velebita. Mi smo pobjednici, mi ne pomišljamo napraviti korak unazad koliko god nam bilo teško.

Svijet to vidi i zato nas toliko i cijeni. I zato ćemo mi i u četvrtfinalu imati što reći. naravno da će i umor uzeti neki svoj danak, ali ne mislim da mi nećemo moći odigrati i tu utakmicu, jer ovi dečki ne priznaju ništa osim toga da nikome neće priznati da su bolji od nas.

Zato sam neizmjerno ponosan na njih.

Linker
20. travanj 2024 21:53