OZAN KOSE Afp
PRESICA VATRENIH

Dalić: ‘Livaja se oporavio, imamo sastav!‘; Modrić objavio: ‘Ako budemo prvaci - odlazim!‘

Obraćanje izbornika i kapetana hrvatske nogometne reprezentacije pratite uz SN
Piše: SNObjavljeno: 22. studeni 2022. 16:09

Još je malo ostalo do prve utakmice Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Kataru. U srijedu će Vatreni od 11 sati na Al Bayt stadionu loviti prva tri boda. Suparnik je Maroko, a susret su za javnost najavili izbornik Zlatko Dalić i kapetan Luka Modrić.

Izbornik je odmah u uvodu istaknuo kako Vatreni trebaju biti oprezni, a kao najbolji primjer naveo je Saudijsku Arabiju koja je senzacionalno srušila Argentinu (2:1), te Tunis koji je otkinuo bod Danskoj (0:0).

- Što reći, Saudijska Arabija je pobijedila Argentinu, Tunis je uzeo bod, nema lakih utakmica, znamo da će biti teško. Cijenimo i respektiramo njihov nogomet. Danas svi znaju igrati i vidjeli smo da su iznenađenja moguća. U utakmicu ulazimo spremni.

Kako ste se pripremali za ovu utakmicu?

- Iskoristili smo ovo vrijeme zadnjih nekoliko dana da se priviknemo na uvjete, dečki su odradili maksimalno svoj dio posla i spremni su za sutrašnju utakmicu. Zadovoljan sam svime, Livaja se oporavio i nema nikakvih problema.

Jeste li gledali reprezentaciju Maroka, kako vam se čine?

- Napravili smo analizu, sjajna momčad koja ima odlične pojedince. Tu je recimo Hakim Ziyech, a Vahid Halilhodžić je napravio odlične stvari da ih dovede do ovdje, oni su kasnije napravili promjenu, ali to je njihova stvar.

Imate li sastav za Maroko?

- Sve ono o čemu smo razmišljali smo riješili, odabrali smo najbolje u ovom trentku. Imamo miks mladosti i iskustva i mislim da smo se zaista dobro posložili.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Današnji rezultati Saudijske Arabije i Tunisa su mala iznenađenja.

- Mi smo puni respketa i oprezni pred Maroko, a ovi susreti danas su nam samo opomena da treba biti oprezan i na maksimalnoj razini ako želimo nešto napraviti.

Nakon Rusije nas svi više cijene.

- Nakon sjajnih rezultata u Ligi nacija i svemu što smo pokazali nakon Rusije je jasno da nas svi više respektiraju. Znam da su očekivanja i pritisak veliki, ali znamo što nam je činiti. Najvažnije je da damo sve od sebe, a hoće li to biti dovoljno to ćemo vidjeti.

Odgovara li vam ovaj ‘šušur‘ kakvog uoči Rusije nije bilo?

- Ja ne volim ‘šušur‘ ni ovako ni onako, ja volim mir. Svjestan sam da je Hrvatska postala značajna u svijetu nogometa, možda treba biti ‘šušur‘ oko nas, ali bitno je da smo mi posvećeni svojem ciljem i da radimo u miru.


Luka Modrić: Ako to treba, da mi osvojimo onda ću se oprostiti.

Gotovo kao i svakog puta prije velikog turnira Luki Modriću se postavlja isto pitanje. Hoće li se kapetan oprostiti nakon ovog prvenstva?

- Još nisam donio odluku oko toga, tu sam da odigramo dobar turnir i to je jedino što mi je na umu. Što ćemo napraviti to ćemo vidjeti. Imamo vjeru u naše mogućnosti, moramo biti skupa kao u zadnjim utakmicama. Treba ići utakmicu po utakmicu, čeka nas težak dvoboj, ali vjerujem da možamo do pozitivnog rezultata.

Je li spreman?

- Osjećam se jako dobro, opozitivna je trema i iščekivanje, uzbuđen sam predvostiti Hrvatsku na veliko natjecanju. Kada je momčad u pitanju mislim da smo dobro radili ovih pet dana. Ja sam zdrav i spreman, to je najbitnije.

Ronaldo je rekao ‘tko osvoji Svjetsko prvenstvo će se oprostiti od reprezenetativnog dresa‘.

- Daj Bože da se to dogodi. Ako to treba, da mi osvojimo onda ću se oprostiti. Uvijek dajemo sve kada obućemo ovaj dres i nadam se da će navijači biti zadovoljni s nama. Mi ćemo dati sve od sebe.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Što mislite o prvenstvu usred sezone?

- Teško je reći, nikada se nije igralo u ovom terminu. Možda može biti plus što smo u punoj snazi, ne možemo tražiti neke alibije u umoru, ali teško je reći. Vidjet ćemo sutra je li bolje ili ne.

Usporedba Rusija - Katar?

- Dosta igrača iz Rusije više nije tu. Sada su s nama neki mlađi koji su donijeli neku novu energiju, ali ima i senatora koji im pomažu, a od svih se očekuje da daju maksimum da ostave svaki atom snage na terenu kako bi ostvarili uspjeh.

Kako je krenuo njegov nogometni put?

- Počeo sam o tome razmišljati 98‘ o tome kako bi jednoga dana volio igrati na Svjetskom prvenstvu, od toga nema veće sreće i časti. Hvala Bogu sve želje su mi se ostvarile, put nije bio lagan, ali kako znam reći, najbolje stvari nikada ne dolaze lagano, zato sam još više ponosan na sve što sam napravio.

Nakon Rusije nas svi više cijene.

- Po meni je Hrvatska uvijek imala respekt u svijetu nogometa. Sigurno da rezultati u Rusiji i Ligi nacija ekipe imaju još veći respekt. Ali, kao što je izbornik rekao mi moramo biti ponizni i dati svoj maksimu, a onda ćemo vidjeti kakav će biti rezultat.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Što misli o svojim uspjesima?

- Nikad nisam sebe stavljao u prvi plan, najvažnije je što će napraviti momčad. Osobne stvari dolaze tek nakon ekipe, dobar rezultat uvijek izbaci nekog pojedinca. Nikada nisam stavljao osobne interese ispred ekipe. Ali, svi imaju isti cilj, dati maksimum i otići što dalje.

Misliš li da si jedan od najboljih veznjaka u povijesti nogometa?

- Na to pitanje ja ne mogu dati odgovor, to je za neke druge ljude. Što je sljedeće za mene? Ne razmišljam toliko daleko, za mene sada postoji samo utak mica s Marorkom.

Igrao je s nekim igračima iz Maroka.

- Mogu samo reći sve najbolje o njihovim igračima, sami klubovi u kojima igraju su pokazatelj njihove kvalitete. Odlična momčad koja ima strašne pojedince koji igraju u velikim klubovima.

Pogledajte naš novi Mundocast u kojem je Stjepan Tomas komentirao nove dvojbe Dalića oko početne postave za utakmicu protiv Maroka, ali i sve druge aktualnosti oko Vatrenih i SP-a u Kataru:

Linker
13. travanj 2024 21:24