BORIS KOVACEV/CROPIX
TKO UPADA U PRVIH 11?

Dalić mijenja sustav, ovo su dvije potpuno različite Hrvatske! Pogledajte kako bi Vatreni mogli izgledati u Kataru

Dalić je najavio da će koristiti sve igrače, na teren misli poslati dvije različite garniture
Piše: Dražen Krušelj/JLObjavljeno: 21. ožujak 2022. 15:51

U gotovo četiri i pol godine Dalićeva izborničkog mandata Hrvatska je svoje najbolje predstave pružala u 4-2-3-1 rasporedu, formula kojom je izbornik tražio i uglavnom pronalazio ravnotežu između obrane i napada. Znalo se zalomiti, pogotovo u dvobojima Lige nacija, da takav "konzervativni" taktički raspored ne bude jamstvo defenzivne čvrstoće, pa bi "vatreni" inkasirali šesticu u Elcheu ili četvorke protiv Portugala i Francuske, no generalno se momčad bila navikla na sustav.

Onda se u posljednjih godinu ili dvije nekolicina reprezentativaca našla na nepoznatom terenu, u novim klupskim situacijama. Treneri su na mala vrata progurali natrag u igru 3-5-2, koji momčadi (barem na papiru) čini ofenzivnijima. Brozović i Perišić već izvjesno vrijeme to prakticiraju u Interu, otkako se preselio u Bundesligu i Joško Gvardiol je lijevi stoper u "obrani tri", a Borna Sosa je u Stuttgartu neka vrsta Perišićeva dvojnika u ulozi braniča-krila. Pa kad je već tako, i Zlatko Dalić se odlučio malo igrati profesora Baltazara i dvije utakmice katarske turneje iskoristiti za miksanje u taktičkim epruvetama. Suparnici ipak ne ulaze u krug svjetskih top momčadi koje bi kažnjavale svaku slabiju sinkronizaciju među linijama momčadi...

Prije polaska Dalić je najavio da će koristiti sve igrače. Na teren misli poslati dvije različite garniture, pa bi Hrvatska protiv Slovenije mogla istrčati u sljedećoj postavi (3-5-2):

Livaković - Ćaleta-Car, Vida, Gvardiol - Juranović, Kovačić, Modrić, Majer, Perišić - Kramarić, Oršić

Tri dana kasnije "vatrene" protiv Bugarske možemo očekivati u sljedećem rasporedu (3-5-2):

Ivušić - Škorić, Lovren, Pongračić - Brekalo, Pašalić, Jakić, Vlašić, Sosa - Livaja, Budimir

Linker
22. travanj 2024 08:23