DAMIR KRAJAC Cropix
PRESICA U SHERATONU

Dalić: Možda se čujem s Rakitićem, a evo i zašto nisam zvao Vahu! Gvardiol? Ipak ima jedan mali problem

Hrvatska nogometna reprezentacija se okupila u Zagrebu, a pred novinare je izašao izbornik Vatrenih
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. studeni 2022. 11:28

Zlatko Dalić izašao je pred novinare, igrači su se okupili, hotel Sheraton je bio krcat znanima i neznanima, Hrvatska ide u Katar braniti srebro iz Rusije, gaji goleme ambicije, ali čeka je ozbiljan posao od prvog kola i Maroka.

Uživo smo vidjeli masnice Joška Gvardiola na obje strane lice, kako je netko rekao "izgleda kao panda", sam će kazati da se još mora naviknuti na masku, ali najvažnije je da ništa ne boli. Došao je i Ivica Ivušić koji je preskočio utakmicu Osijeka zbog viroze, a na ispraćaju se pojavio, dakako, i Zvonimir Sunara Suki:

- Poželio sam izborniku zlatnu medalju i obećao na dočeku kladu Intrade - nije skrivao pred novinarom.

ZLATKO DALIĆ:

- Najviše me zanimalo hoće li svi biti zdravi, hvala Bogu sve je u redu, svi su došli u Zagreb jedino još čekamo Vidu koji je igrao u nedjelju kasno. Nema promjena, popis koji smo dali prije nekoliko dana to su igrači koji idu u Saudijsku Arabiju. U tom susretu ćemo kalkulirati po pitanju sastava jer igrat će oni koji su manje igrali u klubovima. Popratit ćemo u Dubaiju 17. Kanadu i Maroko u prijateljskom susretima, tamo će biti ljudi iz stožera. Maroko je ključ skupine. Protivnik je sjajan, u početku nismo možda imali tako visoko mišljenje o njemu, ali opasni su, stabilizirani, nezgodni, moramo se dobro pripremiti. Imaju puno igrača u Europi. Za taj susret imat ćemo tri prava taktička treninga. Samo da svi ostanu zdravi.

Ima li već sastav za Maroko u glavi?

- Kod nas se puno stvari znam nema velikih lutanja niti iskakanja. No, moramo vidjeti stanje igrača, šansu će dobiti ekipa koja je najspremnija, ali moramo još vidjeti što su slabe i opasne točke Maroko pa će i to utjecati na naš sastav. Harti im se ozlijedio, on je važan, no mi znamo da moramo dobiti prevagu u veznom redu. Oko sastava ćemo razgovarali 22. studenoga na press konferenciji.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Je li se čuo s Vahidom Halilhodžićem?

- Nisam jer ne bi s moje strane bilo u redu da ga išta pitam. On je doveo Maroko na SP, znam koliko je principijelan. Ne bi bilo zgodno niti da mene netko pita za Hrvatsku kad više ne budem izbornik.

Možda bi vam Ivan Rakitić mogao pomoći oko golmana i špice?

- Moguće je da se čujemo s njime, moramo sve koristiti što možemo. Iako imamo tri golmana u stožeru.

Tko su po njemu favoriti SP-a?

- Kad vidite brazilski sastav znate koliko je to jako, to je najkvalitetnija momčad. Međutim, oni su bili i prošli put favoriti pa su ispali od Belgije. Ima favorita, ali ništa nije sigurno. Francuska je svjetski prvak, Messi ima velik motiv jer mu je zadnje SP, Ronaldo ima s Portugalom dobru reprezentaciju, Njemačka je u krugu favorita, Nizozemci su u Ligi nacija bili dominantni, Španjolci imaju puno potentnih igrača, Englezi su imali kiks u Ligi nacija i dobili puno kritika, ali imaju najbolju ligu na svijetu, očekivao sam više od njih, ali imaju šanse za popravka. Belgija koja je prije četiri godine bila TOP. Tu je i Hrvatska, ne bježim od toga da smo dobri, ali neću stavljat teret ni igračima ni sebi. Idemo dati najbolje od sebe. Mislim da će navijači imati prigodu uživati i SP-u. Malo mi je krivo što je samo za odabrane, nažalost zbog skupoće. To je hendikep SP-a jer nije za sve nego samo za odabrane.

Nisu organizirana skupna gledanja utakmica u Hrvatskoj, ne samo da ne ide puno navijača u Dohu.

- Niti 2018. godine ništa nije bilo organizirano, prva utakmica se gledala doma, ali kad krenu pobjede začas će sve biti organizirano, samo daj Bože da Hrvatska napravi dobar rezultat. Mi se organiziramo u sekundi. Ako pobijedimo Maroko na drugoj tekmi će biti pun Trg. Zna se koliko hrvatski narod voli reprezentaciju i prati je, koliko iščekuje Svjetsko prvenstvo.

image
DENIS LOVROVIC Afp

Hoće li Modrić igrati protiv Saudijska Arabije?

- Vidjet ću s njim. Igrat će, a razgovarat ću s njim hoće li to biti od početka ili kasnije. Dogovorio sam tu utakmicu i želim da u Rijadu ostavimo dobar dojam, a nije svejedno ni ući na SP s lošom igrom ili dobrom igrom i rezultatom.

Izbornik je govorio i o Gvardiolu i Brozoviću.

- Svi smo bili u strahu kad se Joško ozlijedio, ali to je samo ozljeda nosa, nema slomljenih kostiju. Dogovor je bio da preskoči utakmicu u subotu, međutim kakav je igrao je tu utakmicu i bio je sjajan. Malo mu je problematičan pregled, nije mu čist pogled zbog maske ali to će biti dobro. Dobro da je odigrao i eliminirao prvi strah i bit će spreman, Kad imaš masku, po iskustvima nije to sto posto, ta maska čini mali problem međutim nama je Joško jedini ljevak na stoperima, igra sjajno, u potpunosti računam na njega i očekujem da će biti spreman. Brozović je igrao sad malo zadnju utakmicu, njemu će trebati utakmica sa Saudijskom Arabijom, jedan je od ključnih igrača, Hrvatska s njim i bez njega nije ista reprezentacija, drži balans, ima mirnoću, sigurnost, samopouzdanje. Jako je bitan. Nadam se da će doći u formu, njegove trkačke predispozicije nisu upitne, uvijek istrči 12-13 kilometara, ali pitanje je forme, Dobro će mu doći utakmica sa Saudijskom Arabijom, to koliko je dosad igrao nije dovoljno, ali poznavajući njega dat će sve od sebe.

Linker
25. travanj 2024 07:59