TOM DUBRAVEC Cropix
IZBORNIKOVA PRESICA

Dalić: ‘Nećemo se mi prilagođavati Argentini, a jednu stvar želimo izbjeći pod svaku cijenu!

Izbornik Hrvatske najavio jesutrašnje polufinale SP-a u Kataru protiv Argentine
Piše: SNObjavljeno: 12. prosinac 2022. 14:10

Zlatko Dalić hvali Argentinu, govori o ostvarenju snova za koje je mislio da pripadaju samo velikim facama i najavio bitku za najveću pobjedu u povijesti hrvatskog nogometa, kakvim je unaprijed okarakterizirao možebitni uspjeh u katarskom polufinalu.

"Ušli smo među četiri reprezentacije svijeta što je sjajan uspjeh za Hrvatsku, velika je stvar što to činimo dva prvenstva zaredom. Sad želimo više, igramo protiv velike Argentine, izvrsne momčadi koju predvodi Leo Messi. Oni imaju veći pritisak, znamo kako igraju i na čemu žele dobiti utakmicu. Vjerujem igračima, nećemo se puno prilagođavati, Hrvatska će nametnuti svoj način igre", rekao je hrvatski izbornik.

Koliko energije je ostalo?

"Potrošili smo se dosta, igrali smo dvije utakmice produžetak, međutim u polufinalu smo SP-a i ne razgovaramo o tome imamo li snage. Imamo snage, volje i energije, to nije upitno. Dat ćemo sve od sebe kao i u svakoj utakmici. Imamo dobru situaciju, nemamo velikih problema s ozljedama, dečki su zdravi i spremni, nadam se i odmorni. Neću ih pitati jesu li umorni, oni ne žele biti umorni."

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Usporedio je ovaj ogled s Argentinom s pobjedom 3:0 u Nižni Novgorodu 2018. godine.

"Ovo je nova i sasvim drugačija utakmica nego 2018. godine, tada se radilo o skupini, nije bio odlučujući susret. Igrali smo jako dobro, dali golove iz svih šansi. Bili smo kompaktni, borbeni i čvrsti, takvi ćemo biti i sada, no taj susret iz Rusije nema veze s ovim. Pred nama je velika utakmica, pogotovo za Argentinu, ali i za nas. Neće biti štednje i kalkulacija, očekujem lijepu i nadam se fer igru s obje strane."

Jorge Sampaoli tadašnji izbornik i Leo Messi nisu čestitali na pobjedu u Rusiji, jeste li igrače spremali za eventualne provokacije?

"Neću se na to vraćati, razumijem te ljude, velike su emocija, bila su golema očekivanja Argentine. Nisam to nikome zamjerio. Gledali smo utakmicu s Nizozemskom, bila je jako borbena, ušla je u puno duela i nenogometnih situacija. Želimo to pod svaku cijenu izbjeći i nadam se da će sudac imati stvar u svojim rukama."

O veličini susret je istaknuo:

"Za mene je najveća utakmica bila polufinale s Engleskom, potom Brazil, međutim ako pobijedimo bila bi to najveća i najvažnija pobjeda Hrvatske. Nakon četiri godine ponoviti uspjeh s uglavnom novom reprezentacijom to bi bilo fantastično."

Što je vidio od Argentine u četvrtfinalu?

"Messi je u velikoj formi i može sam riješiti utakmicu, no ima podršku suigrača u borbenosti i kompaktnosti, dobro su izbalansirani. Malo su se opustili pa je Nizozemska izjednačila, možda ih je to upozorilo. Očekujem da će biti još borbeniji, imat će sjajnu podršku s tribina, nama je to hendikep. Pritisak je na njima. Igramo s jednom od najvećih reprezentacija svijeta u povijesti i idemo uživati u nogometu."

Koliko je važno što su igrači s klupe imali značajnu ulogu?

"Kad smo se spremali za SP i dali popis rekli smo da imamo širinu. Svatko je napravio korektan posao, kod svih izmjena smo pogodili. Sve smo odluke donijeli zajedno stožer i ja. Dobili smo s time dimenziju više."

Naglasio je sličnosti nas i Gaucha.

"Obje reprezentacije imaju ogromnu emociju, kad vidite strast Argentinaca to je fascinantno, takva je i Hrvatska, samo što je nas puno manje. Od 32 reprezentacije samo će jedni biti pobjednici, drugi će morati sakriti svoje osjećaje. Ja vjerujem da će te lijepe emocije i sreću na kraju pokazati Hrvati."

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Uoči prošle utakmice s Argentinom igračima je rekao da uživaju.

"Uvijek igračima kažem da uživaju u nogometu, nema uspjeha ako ne uživaš u poslu. Igrači hrvatske reprezentacije su sretni i ovaj put ću im reći da uživaju u nogometu. Došli smo među četiri gdje možda nismo očekivali ove godine. Cijeli svijet gleda što će napraviti jedna mala Hrvatska. Tada nisam mogao ni zamišljati da ću doći do ove situacije, da ću voditi Hrvatsku u finalu i sad u polufinalu, mislio sam da je to rezervirano za neke druge face, a ne za mene. Hvala dragome Bogu, on mi je to omogućio. Na tome sam zahvalan. Što god se dogodi ponosan sam na svoj posao, na moju Hrvatsku. Moj je ponos do neba. Sretan sam čovjek. Imao sam san da vodim Hrvatsku, da vodim svoj narod, ali moj san nije išao do tako visokih granica."

Kockasti guraju naprijed, ali malo golova daju.

"Igramo na rezultat. U polufinalu smo SP-a, tu je cijela priča gotova."

Kako je doživio da je i Maroko u polufinalu?

"Svako ima pravo na svoj san. Hrvatska je prije četiri godine svima malima taj san omogućila, dala im za pravo da ga sanjaju. Tada nitko nije očekivao da ćemo biti u finalu, potaknuti našim primjerom, borbom i kvalitetom sve su druge ekipe živjele taj san, tako i Maroko. Imao je sjajnu podršku, prošao je Belgiju, Španjolsku i Portugal, imaju se pravo nadati da će biti najbolji. No, dopustite da i Hrvatska ima pravo biti najbolja."



POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

"Baš mi je jako žao što Oršić ima malu minutažu, ja bih s njim probao!" Tim je riječima nogometni trener Domagoj Abramović objasnio zbog čega bi krilnog napadača Dinama stavio u prvu postavu na utakmici protiv Argentine. Odgovore na sva ostala pitanja vezana uz polufinale SP-a pogledajte u našem novom Mundocastu:

Linker
17. travanj 2024 09:27