FRANCK FIFE Afp
SN DOZNAJE

Dalić sprema veliko iznenađenje na startu SP-a, srebrni Vatreni vraća se u prvih 11!

Sportske novosti otkrivaju sastav s kojim će Zlatko Dalić startati na otvaranju SP-a protiv Maroka
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. studeni 2022. 19:55

Je li iznenađujuća odluka Zlatka Dalića da Dejan Lovren bude starter protiv Maroka u tandemu s Joškom Gvardiolom ili je ispravno prikloniti se tezi koju su proklamirali pojedini stručnjaci kako je optimalno imati sinergiju iskustva i mladosti?

Izbornik je u ponedjeljak naznačio, a kako SN doznaje, u utorak potvrdio momčadi da će stoperski par činiti Lovren i Gvardiol. To je za mnoge koji prate nacionalnu vrstu i navijače neočekivan izbor, koliko je god točno da je Lovren srebrni reprezentativac iz Rusije i ovo mu je treće Svjetsko prvenstvo, da ima iskustvo i pobjednički karakter. Dijelom je to malo tko predviđao zato što Lovren igra u ratnoj Rusiji i nije na razini kao u doba Liverpoola, a još više zbog zbivanja koja su prethodila...

Dalić je u Ligi nacija prvo dao šansu Martinu Erliću protiv Francuske, a potom Šutalu i Erliću u tandemu u dvije najteže utakmice, gostovanjima kod Danske i Francuske, što su ujedno i jedini nastupi u kojima Vatreni nisu primili pogodak. Nakon loše igre dvojca Pongračić - Ćaleta-Car u Osijeku s Austrijom, Šutalo i Erlić bilo su takvo osvježenje da su oduševili naciju. Društvene mreže vrvjele su porukama impresioniranih navijača poput šaljivih kako bi njih dvojica "obranili i švedski stol od Jacquesa Houdeka". Dejana Lovrena tada dugo nije bilo zbog ozljede.

image

Sastav Hrvatske za Maroko

SN

Uoči rujanskih susreta u Ligi nacija Dalić je kazao kako su se nametnuli mladi i to će primijeniti. Dao je nevjerojatno veliki kompliment obrani ustvrdivši da je sada jaka poput veznog red. Hrvatska je svladala Dansku 2:1, igrali su Šutalo i Gvardiol. Erlić je tada imao ozljedu, a u tom dvoboju stradao je i Šutalo. U Beču su na terenu bili Lovren i Gvardiol. Imali su pogrešaka i Šutalo i Lovren, a potonji je zabio gol.

Iako je kod Šutala bilo loših reakcija u nekoliko utakmica, njegov je nogomet generalno na visokoj razini. Pitali smo se je li kiksevima protiv Milana izgubio mjesto startera na Mundijalu. Zacijelo je i to utjecalo, no je li se Dalić u zadnjem času predomislio? Jesu li mu takve sugestije dali kolege iz stožera?

image
OZAN KOSE Afp

Josip Šutalo je bio starter na sve tri posljednje utakmice Vatrenih koje je mogao igrati. U Rijadu su protiv Saudijske Arabije šansu dobila petorica obrambenih nogometaša – Stanišić, Lovren, Erlić, Barišić i Vida. Niti minutu nisu igrali Juranović, Gvardiol, Sosa i Šutalo. Kako su prva trojica bili neupitni starteri, djelovalo je logičnim zaključiti da je taj i Šutalo jer u protivnom bi ispalo da je jedini marginaliziran, da nije igrao ni u Rijadu, ni s Marokom. Zato je dojam da je Dalić mislio startati s njim, ali je preinačio odluku. I dao šansu Lovrenu, koji je i svojim istupom na press-konferenciji ostavio jake impresije kako bi se teško pomorio s klupom. Na taj je način izbornik dobio mir jer Šutalo sigurno neće raditi probleme. S čime ga je Lovren uvjerio? Možda je na treninzima pokazao da je bolji.

Teza kako nije dobro kad igraju dvojica mladih stopera je, dakako, smiješna. Kako je to opisao Mario Stanić: "S trideset godina radio sam više pogrešaka nego ikad ranije". Bitno je jedino tko koliko vrijedi i može. Od velikih priča o sjajnom iskoraku obrane u Ligi nacija i novoj snazi na kraju su Šutalo i Erlić rezerve, a igra dvojac koji je završio kvalifikacije u ogledu s Rusijom. Pritom Gvardiol nije bio dvojben.

Bude li obrana dobra, Mundijal će biti njihov. Stopere se ne mijenja ako nije nužno. Barem ih se ne bi trebalo mijenjati, iako nas je Dalić naučio da ništa nije sigurno.

Linker
22. travanj 2024 15:17