Zlatko Dalić, Vedran Ćorluka i Ivica Olić u Rijadu

 TOM DUBRAVEC Cropix
ZADNJI TEST ZA MAROKO

Dalić već zna što će napraviti na otvaranju Mundijala, a jasno je i kako će Saudijci odigrati protiv Hrvatske

Najvažnije potvrde Zlatko Dalić trebao je dobiti prije puta za Saudijsku Arabiju. I dobio ih je
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 16. studeni 2022. 08:23

U dijelu svijeta gdje se Hrvatska priprema za Mundijal, kao i na samom poprištu u Kataru, može se primijetiti kako su mijene stalne. Čak ih i FIFA radi unutar programa SP-a, što inače nije bilo slučaj u prošlim edicijama.

No, dobro, Vatreni će jedinu provjeru pred početak Svjetskog prvenstva imati u srijedu u 15 sati po lokalnom umjesto prvobitno određenih 13 sati. Promijenjen je i stadion u Rijadu...

Jasna ideja

Ono što se neće promijeniti, to je suština prijateljske utakmice s domaćinom, Saudijskom Arabijom. Možda bi netko očekivao kako će Zlatko Dalić na njoj tražiti neke značajne odgovore u kontekstu prve utakmice s Marokom, no to nije dio programa. Bilo bi, naime, nelogično da trener nema jasnu ideju kako će se i s kojim igračima sučeliti prvom suparniku u Kataru, za tjedan dana.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Najvažnije potvrde Zlatko Dalić trebao je dobiti prije puta za Saudijsku Arabiju. I dobio ih je jer svih 26 pozvanih igrača stiglo je u zdravstvenom fit stanju. S obzirom na to da su se klupska prvenstva igrala čak do dva-tri dana prije putovanje, jasno je kako su rizici za ozljede bili glavni teret Dalićevom miru. I igračima. Zato je i još lakše razumjeti kako se protiv SA neće ići punim gasom jer nikakvo forsiranje nije potrebno. Daleko od toga da će biti neozbiljnog pristupa. To si reprezentacija ne može dozvoliti zbog samopouzdanja, atmosfere, ali i da se ne izaziva probleme. Upravo u indolentnosti mogu se dogoditi pehovi...

Je li Saudijska Arabija protivnik koji će Vatrene pripremiti na način igre Maroka? Vraćamo se na temu mijena. Maroko je promijenio nedavno izbornika, a pod vodstvom Vahida Halilhodžića igrali su (dobro) drugačijim sustavom i s drugim igračima. Dolaskom Walida Regraguija ili, uputnije rečeno, odlaskom Halilhodžića, nije baš sigurno kako će Maroko zadržati određenu dotjeranu homogenost i taktičku te svaku drugu disciplinu. Kohezija momčadi povratkom nekih zvijezda (primjerice Ziyech), koje nisu bile dio reprezentacije zbog neslaganja s Halilhodžićem, tek treba izdržati promjene hijerarhija koje su bile stvorene kroz kvalifikacije.

Saudijska Arabija ima momčad koja je deset puta manje vrednovana (25 milijuna eura vs. 250 milijuna eura) od Maroka. Zato djeluje i logičan FIFA položaj, 51. u odnosu na 22. mjesto. To nas upućuje na zaključak da će SA igrati opreznije i u bloku s Hrvatskom, dok će Maroko, barem po najavama izbornika, biti ofenzivnije postavljen kontra Vatrenih.

Tako dolazimo do toga kako je jedina prava poveznica s Marokom to što je izbornik SA vodio tri i pol godine Marokance, te odradio vrlo solidan posao u Rusiji. Francuz poljskog podrijetla, Herve Renard, radi dobar posao i sa Saudijcima, s kojima je u 2021. kroz deset kvalifikacijskih nastupa upisao devet pobjeda i remi (24:3).

Prava poveznica

U ovoj godini imali su četiri nastupa, uz dva remija i pobjedu izgubili su tek u Japanu. No, vizu za Katar izborili su ispred Japana i Australije. U posljednjih šest prijateljskih ogleda od rujna upisali su pet remija (Ekvador, Albanija, SAD, Honduras, Panama) i pobjedu (Island). Kuriozitet je da su četiri dvoboja odigrali bez primljenog pogotka, ali da u ovoj godini, za razliku od lani, nikome nisu dali više od jednog gola.

Drugim riječima, Renardova SA ima jaloviji napad i pazit će prije da defenzivno ne strada protiv Hrvatske. Dakako uz uvjet da naši odigraju s pravim pristupom, možda ne do “daske”, ali radno kako dolikuje pripremi.

Linker
08. svibanj 2024 03:32