TOM DUBRAVEC/CROPIX
NAJVEĆA BITKA

Dalić zna da ključni meč tek dolazi. Nije važno samo proći dalje, važno je biti prvi u skupini!

Dame i gospodo četiri hica su ispaljena, Svjetsko prvenstvo je počelo i za Hrvatsku
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. studeni 2022. 06:06

Ovo nije bilo kakav god Mundijal, u Kataru je odsad svaka utakmica finale. Nakon drugog kola držimo prvo mjesto na ljestvici, a ništa nismo učinili. Prsa o prsa s najvećim rivalom Belgijom odlučit ćemo tko će u osminu finala. Samo sitna teorija postoji po kojoj dalje možemo jedni i drugi. Kakva bitka je pred nama u četvrtak već u skupini! Srebro iz Rusije protiv bronce, tko će na put obrane odličja, a kome će se pisati nekrolozi?

Trebali su nam ti bodovi i pobjeda, ali još više da se vidi kako Vatreni mogu, da probiju barijeru i krenu igrati svoj nogomet. Dominirali su nad Kanađanima i očitali im lekciju, iako su ušli u susret s minusom, demonstrirali su gard ekipe najviše klase. Na kraju su Johna Herdmana doveli do očaja i gotovo do plača.

Možda je kanadski izbornik patetični majstor motivacije, no namjerio se na igrače drugačijeg kova. Šteta jedino što još neke sjajne prigode nisu iskorištene jer ako ćemo s Marokom, a teoretski i Belgijom, biti izjednačeni, odlučuje ukupna razlika pogodaka. No, i 4:1 je po tom pitanju dobar posao u Dohi.

Na Khalifi smo dobili set ohrabrujućih vijesti – Andrej Kramarić zabio je dva fantastična gola ljevicom, šteta što nije i jedan desnicom, Marko Livaja je zapečatio dobru igru prvijencem na velikim natjecanjima, kako su napadači bili najsporniji, njihov učinak diže optimizam. Oni su španeri izvan shema koje je jako teško čuvati. Je li ovo znak da mogu i na najvećim utakmicama? Belgija će dati pravi odgovor.

Ivan Perišić počeo je igrati, a ako Perija dohvati formu i veće face od Kanađana padat će kao čunjevi, vezni red je pokazao moć, Marcelo Brozović raste u izvedbama, a raduje što je pogodio i Lovro Majer te se još jednom vidjela snaga klupe.

Međutim, remi s Marokom pratit će nas do kraja. Njihova pobjeda nad Belgijom zapaprila je skupinu. Nemamo dobra iskustva kad je trebalo u trećem kolu izboriti prolaz dalje. No, razbili smo to prokletstvo već lani na Euru pobjedom nad Škotskom, sad je pred nama daleko veći zalogaj. Belgija je u prve dvije utakmice bila blijeda poput krpe, ali treba je baciti na koljena. Naprave li to Vatreni, ništa više neće biti nemoguće...

Zlatko Dalić skinuo je mlinski kamen s leđa, međutim njegov je pogled bio ozbiljan jer zna da je ova večer samo predigra za ključnu igru ili igre. Dovoljan nam je bod za drugo mjesto koje je najvažnije, međutim želimo prvo. Da, želimo prvo jer ne gledamo samo kako otići iz skupine nego i dalje.

Linker
19. travanj 2024 06:01