ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
POUČAK IZ DOHE

Dalić zna da od te ideje treba odustati! Kramarić i Perišić postali su partneri, ali jedan stari problem ostaje

Dok se Bruno Petković ne preseli u vrh napada, nastavlja se neuspješna potraga za "devetkom".
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 31. ožujak 2022. 16:28

Nakon četiri mjeseca zimskog sna Hrvatska se turnejom u zemlji domaćinu SP-a počela pripremati za Katar 2022. Rezultat pozitivan, dojam nakon eksperimenta sa 3-5-2 relativno tanak. Registrirali smo pet stvarčica.

1. Team building s pet zvjezdica

Zlatko Dalić je akciju najavio kao team building, građenje zajedništva u momčadi koja se nije sastala četiri mjeseca, a još od Eura se liječila od izvjesnih šokova i krpala rupe u odnosima. Ponekad neuspješno kao u slučaju nepokolebljivog "odmetnika" Ante Rebića, drugi put s više uspjeha kao u slučaju pokajnika Šime Vrsaljka.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Matjaža Keka ovakva opuštena najava uopće nije impresionirala. Ironično je primijetio da nikada u karijeri nije pripremao "team building utakmicu" nakon čega je Dalić ublažio svoju najavu i izrazio respekt suparniku, što zapravo i nije bilo nužno. Ako je odlučio da pripreme prođu kao jedan zdrav "male bonding", građenje atmosfere za veliku feštu sljedeće zime, bit će da je uspio. Dokaz? Ne tako davno Ivan Perišić i Andrej Kramarić na terenu bi se znali prijeko gledati i protestno odmahivati rukama jedan prema drugome, a sada su postali partneri u padelu i time se hvale u objavama na društvenim mrežama.

2. Odmak od politike "samo protiv najjačih"

U izvornom scenariju prije pandemije Hrvatska je u Dohi trebala igrati na jakom turniru s Belgijom i još nekom reprezentacijom iz svjetskog vrha. Onda je korona pokvarila planove organizatorima i Hrvatska je završila kao jedina perjanica turnira, u okruženju nacionalnih momčadi čiji je rejting u slobodnom padu. Baš i nije u skladu s proklamiranom politikom "igramo samo s najjačima", ali ovaj termin u kalendaru zapravo i nije ostavljao previše manevarskog prostora.

image

Ivan Perisić i Andrej Kramarić protiv Slovenije

TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Katarska turneja u rezultatskom smislu završava pozitivno, ali "vatreni" su ostali dužnici, pogotovo u drugoj utakmici s Bugarskom. Utjecao je na dojam eksperiment s 3-5-2 sustavom za kojim izbornik na ljeto u četiri dvoboja Lige nacija vjerojatno neće posezati jer mu se igrači puno komfornije snalaze u rasporedu s četvoricom igrača u obrambenom redu.

3. Stara garda drži ključeve momčadi

Dvostruki strijelac Andrej Kramarić (30), neuhvatljivi Ivan Perišić (33) i Luka Modrić (36) kao maestro još jednom su povukli momčad i nametnuli se kao njezini lideri, iako su izlet u Zaljev mogli shvatiti i kao priliku za ležerniji nastup i pražnjenje glave od klupskih imperativa kojima su zatrpani.

"Naziru se konture buduće momčadi, ali mladi zasad ne mogu bez pomoći senatora", ocjenjuje Dalić. Najbolje se to vidjelo kada se protiv Bugara voda probila pod palubu nakon gola Despodova sredinom drugog poluvremena. Brzo je s klupe uskočila ekipa za hitne intervencije i za tri minute vratila utakmicu u ravnotežu, a na koncu se pobrinula i za ovjeru pobjede. Modrić je postigao 21. gol otkako igra za reprezentaciju, a Kramarić se zaustavio na 18 pogodaka. Golgeterski top 5 klub nacionalne momčadi zasad zatvara Darijo Srna, strijelac 22 gola za "vatrene". Ispred njega su Šuker, Mandžukić, Perišić i Eduardo.

4. I dalje čekamo "devetku"

Bruno Petković je naš najkompletniji napadač, ali konkurirat će samo ako u klubu bude igrao na toj poziciji, objasnio je uoči puta za Dohu izbornik zašto izostavlja Dinamovu zvijezdu. A dok se Petković ne preseli u vrh napada, nastavlja se neuspješna potraga za "devetkom". Andrej Kramarić se bolje snalazi kao drugi napadač, onaj famozni 9,5, negdje na tom tragu je i Marko Livaja, što Antu Budimira izdvaja kao favorita za mjesto u vrhu. Ovdje, međutim, imamo problem, jer Budimir u dvije utakmice u Dohi nije stigao uvjeriti javnost da zaslužuje mjesto startera. Dalić očekuje da će se slika razbistriti u sljedeća dva mjeseca kroz ligaške utakmice.

5. Da smo Nijemci, o nama bi snimali filmove

Ovako je Dalić nakon Bugarske odgovorio na pitanje o tajni uspjeha hrvatskih trenera, koji su redovito na SP-u. Sada tamo pored Dalića imamo i Dragana Skočića na klupi Irana. "Među najboljima smo na svijetu, ali nemamo marketing kao drugi", dodao je izbornik. Moglo je zvučati samodopadno, možda i pretenciozno, ali za našu je priču važnije da je Dalićev nastup zapravo dokaz da ga sve više privlači povratak u klupski režim života. U prosincu je produljio ugovor s HNS-om do Eura 2024, ali neće biti senzacija ako odleprša nakon SP-a i zaokruženih pet godina mandata.

Linker
25. travanj 2024 09:03