Iva Olivari, Mario Mandžukić, Vedran Ćorluka, Ivica Olić i Zlatko Dalić

 TOM DUBRAVEC Cropix
INTERVJU ZA SN

Dalićev asistent: Iskočili su Kramarić i Livaja, Kovačić odličan, ali na tog dečka ne možeš ostati imun!

Velikan vatrene prošlosti, igrač koji je nastupio na tri Mundijala, danas pomoćnik Zlatka Dalića
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. studeni 2022. 10:49

Ivica Olić bio je pomoćnik Zlatka Dalića i na prošlom Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a kao igrač nastupio je na tri Mundijala. Zabijao je Italiji 2002. godine kao mladić u usponu i Kamerunu 2014. pred kraj karijere. U Kataru je njegova uloga ponovno značajna.

Na startu intervjua pitali smo ga u kakvom raspoloženju čeka utakmicu s Belgijom, ima li osjećaj da će biti dobro ili ga nešto muči?

- Belgiju dočekujemo u dobrom raspoloženju nakon odlične utakmice i pobjede protiv Kanade. No, svi smo itekako svjesni da ta pobjeda ima vrijednost samo ako osvojimo barem bod protiv Belgije i stoga nemamo ni vremena, ni potrebe za nekim velikim slavljem ili zadovoljstvom zbog prikazanog. Nema razloga da me nešto brine, imamo odličnu ekipu, radimo kvalitetno na treninzima, to se vidjelo i na terenu u prošloj utakmici.

Na što u stožeru posebno stavljate naglasak pred dvoboj u četvrtak?

- Kao i svakog protivnika, Belgiju smo detaljno analizirali, znamo njene snage i definitivno nas neće zavarati što u prve dvije utakmice nisu bili na svojoj najvišoj razini. Možda se u javnosti sada stvorila slika da Belgija nije vrhunska ekipa, ali s razlogom su već godinama u svjetskoj eliti, imaju sjajne pojedince i svakako ih respektiramo. S naše strane, naglasak je uvijek prvenstveno na našu igru, na ono što mi moramo raditi dobro da bi kvaliteta koju imamo došla do izražaja. Kao što smo to u velikoj mjeri napravili protiv Kanade...

Dali jako malo prostora

Je li prikazano u dvoboju s Kanadom dovoljno za pobjedu nad Belgijom ili će trebati još više?

- Svaka utakmica je priča za sebe. Nije naš sastav bio puno drugačiji nego protiv Maroka, ali Maroko i Kanada igraju sasvim različit nogomet, pa su i utakmice išle u drugačijem smjeru. Teško je odgovoriti na tako postavljeno pitanje. No, vjerujem da s takvom trkom, odlučnošću i inspiriranom igrom, kakvu smo prikazali protiv Kanade, možemo ostvariti rezultat koji priželjkujemo protiv Belgije. Pritom želimo još smanjiti trenutke dekoncentracije u igri, kakve smo, primjerice, imali kod gola Kanade jer Belgija to može kazniti. Premda, treba istaknuti da smo obrambeno u ove dvije utakmice dali zaista jako malo prostora i prilika protivnicima i da s tim segmentom igre svakako možemo biti zadovoljni.

image

Zlatko Dalić, Ivica Olić i Mario Mandžukić

TOM DUBRAVEC Cropix

Andrej Kramarić je dao dva gola, Marko Livaja jedan. Napadači su prije toga bili osporavani, jesmo li u njima dvojici dobili rješenja za napad?

- U Hrvatskoj je tako - nakon jedne utakmice ne vrijedite ništa, nakon druge ste najbolji na svijetu. Govorili smo i prije, a to i sada vrijedi - imamo četvoricu kvalitetnih napadača, koji mogu doprinijeti uspjehu ekipe. Naravno da je napadačima gol jako važan, i da je s te strane odlično što su se i Kramarić i Livaja upisali među strijelce, i to lijepim, kvalitetnim pogocima. Krama se ne mora nikome dokazivati, zabio je puno golova u jednoj od najjačih liga svijeta, postigao je već i puno pogodaka za reprezentaciju. Njegova vrijednost je neupitna. Markove kvalitete također dobro znamo, drago mi je što zabio taj jako važan i lijep pogodak.

Gvardiolov nogomet

Tko vas je od naših igrača nakon prva dva nastupa najviše zadovoljio, a od koga očekujete više?

- Naravno da ne bih sada u medijima iznosio pojedinačne analize, nema potrebe za tim. Uostalom, vidjeli smo u ove dvije utakmice koliko istine ima u onome da momčad izbaci pojedinca. Kada protiv Maroka nismo bili na svom najvišem nivou, onda je teško netko mogao izgledati posebno dobro. Protiv Kanade smo bili bolji, pa su odmah u prvi plan iskočili i raspoloženi pojedinci, od Kramarića i Livaje, do sjajnog Kovačića. No, vjerujem da nitko nije ostao imun na igru Joška Gvardiola jer dečko s 20 godina igra sjajan nogomet i to može veseliti svakog navijača hrvatske reprezentacije. A pritom treba reći da ima i odličnog partnera u Lovrenu, koji također igra vrhunski, te skupa čine čvrst oslonac naše momčadi u zadnjoj liniji.

Kao igrač niste imali dobra iskustva kad bi se odlučivalo u trećim utakmicama u skupini - Ekvador 2002., Engleska 2004., Australija 2006., Španjolska 2012., Meksiko 2014., niti jednom niste prošli. Je li sada drugačije i imate li neku pouku koju ste izvukli iz tih utakmica? Kao trener ste 2021. sa Škotskom počeli to popravljati...

- Da, zanimljiva je to statistika, posebno jer kao reprezentacija imamo jako dobar učinak kada te odlučujuće dvoboje igramo u kvalifikacijama. Svaka od navedenih utakmica je, opet, priča za sebe, i mislim da ni na koji način ne treba opterećivati aktualnu generaciju. Ova ekipa je svoju takvu utakmicu odigrala protiv Škotske i pobijedila, tako da njih ovi prethodni neuspjesi sigurno ne dotiču. Bitna je razlika i da smo u tim susretima morali pobijediti, što ipak mijenja cijelu priču. Ova momčad ima dovoljno iskusnih igrača da zna kako se nositi s pritiskom takvog susreta.

Spominju se razdori u belgijskoj reprezentaciji, igrači se javno prozivaju, a govori se da neki privatno ne razgovaraju. Vjerujete li u to, koliko je to bitno i kažete da je kod nas sve u redu?

- Pogriješili bismo kada bismo davali pažnju takvim napisima i zbog toga mislili da će biti lakše. Ranjeni lav je opasan, mi najbolje znamo koliko nas može motivirati kada nas svi otpišu, kao što sada rade belgijski mediji. Zato nas to neće zavarati jer znamo koliko se u nogometu stvari mogu brzo okrenuti i koliko jedan postignuti ili primljeni pogodak može podignuti ili spustiti cijelu ekipu. Naravno da je atmosfera u momčadi jako važna, ali samo igrači Belgije znaju kako je zaista u njihovoj svlačionici i postoji li tu bilo kakav problem. Mi se s time ne trebamo zamarati, a svakako smatram pozitivnim što je kod nas situacija sjajna od prvog dana okupljanja.

image

Vedran Ćorluka, Ivica Olić, Zlatko Dalić

TOM DUBRAVEC Cropix

Spremni za sve opcije

Koliko potencijalni ulazak Romelua Lukakua u prvi sastav može promijeniti Belgiju i imate li recept za njega?

- Bit ćemo spremni za sve opcije. Znamo kakav je Lukaku igrač, neki naši igrači i osobno jako ga odlično poznaju. Vjerujemo da se možemo nositi s njim neovisno koliko će igrati. Naravno, teško je reći koliko je u optimalnom stanju, vjerojatno ne može biti na vrhuncu forme, ali opet ponavljam, takve klase ne smije se podcijeniti, mi to sigurno nećemo napraviti.

Luka Modrić ili Kevin de Bruyne? Tko je bolji?

- Luka i De Bruyne ne igraju iste pozicije, ali mislim da u obojica na svojim pozicijama najbolji na svijetu, te bih obojicu odmah uzeo u svoju idealnu momčad. Ključni su igrači najboljih klubova, ne treba trošiti previše riječi na njihove kvalitete, a još manje na slabosti jer ih kao igrači zapravo i nemaju. Mi, naravno, svog Luku ne bismo mijenjali ni za koga jer on i na terenu i izvan njega ima neprocjenjivu vrijednost i važnost za našu ekipu. Vjerojatno je slično Belgijancima s De Bruyneom. No, opet naglašavam da je na terenu 11 igrača, ni Luka, ni Kevin ne mogu sami. Na nama je da zatvorimo De Bruynea najbolje što možemo, a slično će i oni pokušati s Lukom.

Idemo li protiv Belgije po tri boda ili po jedan bod?

- Jasno je da nećemo i ne smijemo kalkulirati. Hrvatska će igrati svoju igru, ići na pobjedu, smatramo da je to jedini ispravan put i da je nemoguće braniti 90 minuta 0:0 protiv bilo koga, a kamoli protiv Belgije. Uostalom, nemamo ni profil ekipe koja bi to mogla i trebala raditi. Ali, isto tako, dosadašnjim rezultatima zaslužili smo tu situaciju da nam je bod dovoljan i trebamo to doživjeti kao psihološku i natjecateljsku prednost, a ne kao teret ili opasnost.

Poslije kreće novi turnir

Je li vam bitno i prvo mjesto u skupini ili samo prolaz?

- Naš prvi i osnovni cilj je proći dalje. Ne možemo utjecati na drugu utakmicu, pa ako Maroko baš pobijedi Kanadu sa 7:0, nećemo si sada stavljati imperativ da mi dobijemo Belgiju 5:0. Dakako, ako bude takva situacija i prilika, želimo prvo mjesto, no definitivno ne bismo riskirali prolaz dalje zbog neke lude utrke za prvim mjestom. Ždrijeb dalje je ionako relativan, nema tu lakih protivnika, niti možeš unaprijed znati gdje će se eventualno ždrijeb “otvoriti”. Bitno je samo proći dalje, a tada kreće novi turnir u koji svi ulaze od nule - rekao je Olić.

‘O ispadanju ne razmišljam‘

Što bi za vas osobno značio prolaz u četvrtak, a što ispadanje?

- Prolazak dalje bio bi ostvarenje našeg osnovnog cilja na ovom natjecanju, a o ispadanju ne razmišljam. Uživam raditi s ovom ekipom - dobro se radi, kvalitetno se trenira, odnosi su odlični među igračima, stožerom i cijelom delegacijom, zato i priželjkujem da naša priča u Kataru što dulje traje. Za to imamo potrebnu kvalitetu.

Na kraju, u čemu uživate na ovom Svjetskom prvenstvu, a ima li nešto što biste promijenili?

- Uz sve priče koje su bile prije Svjetskog prvenstva, osobno se ne mogu na bilo što požaliti. Olakšava nam stvari što ne moramo putovati, imamo izvrstan trening-kamp, odlične uvjete u hotelu, stadioni su fantastični. Volio bih da može biti više navijača, iako je već protiv Kanade to bilo puno bolje. I složio bih se s izbornikom da je ovaj termin u 13 nezgodan svakome tko tada igra, ali više tih utakmica nema, pa to dalje nije problem. Osim toga, u Dohi nam je odlično i neka mi ostanemo tu što dulje.

"Gvardiol je igrač za Real, Perez je zakasnio jer ga je već trebao kupiti". Tim je riječima Krunoslav Rendulić komentirao činjenicu da bi Chelsea već nakon SP-a mogao dovesti stopera iz Leipziga. Tko bi još od Vatrenih mogao imati ponude nakon Katara, je li među njima i Livaja te smije li njega Hajduk prodati saznajte u našem Mundocastu:

Linker
23. travanj 2024 22:49