SIMON HOLMES/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
TULUM ZA BOGATE

Danas počinje najkontroverznije Svjetsko prvenstvo u povijesti, a jedna je stvar još uvijek poprilična enigma

Prišao nam je jedan kolega iz zemlje svjetskih prvaka i dobacio: - Sorry Croatia, sorry...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. studeni 2022. 07:04

Napokon počinje to jedinstveno i već sad najkontroverznije Svjetsko prvenstvo koje je "zakovano" s više upitnika nego bilo koje prethodno, a Hrvatska, iako ponovno nije rangirana niti među deset glavnih kandidata za trofej po kladionicama, brani status doprvaka. I to s ozbiljno kvalitetnom momčadi što je za nas poseban začin katarskom summitu.

Od dodjele domaćinstva omalenom arapskom poluotoku, preko organizacije do provedbe bilo je afera i skandala gotovo kao u američkoj političkoj povijesti, no danas je red došao na nogomet i želimo u njemu uživati koliko je god moguće.

Za spektakl su potrebne odlične utakmice, raspoložene zvijezde, kvalitetno suđenje i vrhunska atmosfera. Što ćemo od toga doživjeti jako smo znatiželjni jer reprezentativni nogomet nema tako moćne momčadi kao što su najjači klupski sastavi, asovi koji su obilježili posljednje godine u značajnom su postotku u (pre)zrelom dobu, a neke mlade zvijezde poput Haalanda nisu ovdje. Luka Modrić bio je najbolji igrač Svjetskog prvenstva u Rusiji, Lionel Messi četiri godine ranije u Brazilu, mogu li stari lavovi još jednom dominirati, je li za Cristiana Ronalda prekasno, a hoće li Neymar uhvatiti zadnji vlak da se probije u sam vrh? Mbappe će reći – sad je moj red, a tko će nas ovaj put ugodno iznenaditi?

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Kvalitetnih utakmica uvijek bude više ili manje, velike scene potvrde zvijezde ili promoviraju nove, suđenje bi s VAR-om i automatiziranim zaleđem trebalo funkcionirati dobro, iako vjerojatno niti ovom prigodom neće biti savršeno, no koliko ćemo u Kataru vidjeti prave nogometne publike i koje će reprezentacije imati najbolju podršku danas je još poprilična enigma. Sve je priređeno da to bude samo tulum za bogate.

Osim toga pokušavamo si zamisliti Engleze, Nijemce, Meksikance, Argentince, Brazilce... kako "suhih grla" dižu atmosferu cijeli dan i pjevaju do jutra. Trudimo se ali ne ide dok nas ne demantiraju.

Francuska brani titulu, prišao nam je jedan kolega iz zemlje svjetskih prvaka i dobacio:

- Sorry Croatia, sorry...

Guštao je i naslađivao se, a nakon što su dvije titule osvojili preko nas ostalo nam je čekati treću šansu. Tricolori i ovaj put imaju jednu od najjačih ekipa, a Brazil i Argentina s njima čine vrh formalnih favorita. No, izbornik Didier Deschamps već je objavio odlazak nakon Katara, a to često nije dobar znak za rezultat. Vezna linija Kante – Pogba ostala je doma zbog ozljeda, pridodao se i Nkunku, dok su Brazil i Argentina doveli ekipe koje bi njihovim šampionskim postavma iz prošlosti mogle samo vodu nositi. To otvara šansu mnogima, potencijalni kandidati niču poput tornjeva u Dohi, čak se i neke države koje nikad nisu osvajale nadaju da ovaj put mogu na tron i nemojmo ih olako shvatiti. Nitko u Kataru nema mega momčad, svakog koče limiti, napetosti će biti u skupinama, a pogotovo od nokaut faze.

Titulu niti jedna reprezentacija nije obranila od Brazila 1962., je li kucnuo čas da Galski pijetlovi to učine nakon 60 godina? Ili je stigao trenutak da po treći put doprvak na sljedećem Prvenstvu bude prvak. Hrvatska je u Rusiji imala godinama stvaranu ekipu koja je tada dosegnula vrhunac, iako su samo neki vjerovali da nakon ispuštanja iz ruku velikih šansi na ranijim natjecanjima može probiti barijeru. Nakon prolaska na Final Four Lige nacija sada je oko Vatrenih ozračje podgrijavanja nade da su sposobni otići do kraja što su prije toga uspjele samo Njemačka i Brazil. Elf je 1986. izgubio finale u Meksiku od Argentine te zatim osvojio u Italiji 1990. pobijedivši upravo Argentinu, a Selecao je 1998. bio slabiji od Francuske u finalu da bi 2002. matirao Njemačku.

image
FATIH AKTAS Anadolu Agency Via Afp

Maroko, Kanada i Belgija tri su reprezentacije s kojima će se Vatreni prvi put susresti na velikom natjecanju, to nije najjača ali niti najlakša skupina, za Hrvatsku je rezultat prvog susreta uvijek bio vrlo bitan jer determinirao je atmosferu i šanse. O opravdanosti velikih aspiracija ponešto ćemo znati već u srijedu. U pet prethodnih nastupa na Mundijalu naši su samo dvaput prošli skupinu, ali kad su to napravili vratili su se doma s medaljom. U tri navrata su zaustavljeni, pritom su u uspješne turnire krenuli s pobjedama nad Jamajkom i Nigerijom, a u razočaravajuće s porazima od Meksika i dvaput Brazila. Maroko je po snazi nalik Nigeriji...

Imamo Modrića, imamo i druge asove, imamo i mlade tigrove, ali i neke slabije točke. Čeka nas je težak ždrijeb, zato hvala Kataranima koji su nam poželjeli: "Hazz saeed, Kroatia". Sretno, Hrvatska. Trebat će i naklonosti božice Fortune. Vatrene većina ne vidi ponovno na tronu, ali kamenčić su u cipeli svih velikana.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Uvjeti za igrače bit će odlični, premijerno u terminu studeni – prosinac, ali na klimatiziranim i pretežno novim stadionima, otvaraju Katar i Ekvador u ogledu koji nije najjača reklama turnira, no bit će domaćinima jedan od vrhunaca naplate uloženih milijardi dolara. Jedino kao organizatori i mogu sudjelovati na Svjetskom prvenstvu. Vrijeme je da lopta krene s centra, da nogometaši preuzmu glavnu riječ. Njihova je priča najvažnija i najdraža svima.

Linker
01. svibanj 2024 10:07