Kapetan Sj. Makedonije Stefan Ristovski

 MIGUEL RIOPA Afp
‘ZAPANJILI SMO SVIJET‘

Dinamovac o svojoj velikoj grešci: ‘To se ne radi protiv Ronalda...‘ Portugalci: ‘Idemo po svjetsku titulu!‘

‘Krenuli smo na put u koji nitko ne bi vjerovao da će se dogoditi i možemo biti ponosni,‘ kaže Ristovski.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 30. ožujak 2022. 09:33

S dva pogotka Bruna Fernandesa jedna od najboljih svjetskih reprezentacija, Portugal, svladala je Sjevernu Makedoniju s 2:0 u finalu playoffa za Svjetsko prvenstvo na stadionu Dragao u Portu. Za prvi pogodak u 32. minuti asistirao mu je suigrač iz Manchester Uniteda Cristiano Ronaldo, za drugi u 65. dodavač je bio napadač Liverpoola Diogo Jota. Sve skupa je to bilo previše za Pepeljugu ovih kvalifikacija, Makedonci niti jednom nisu ozbiljnije ugrozili vratara Dioga Costu.

Prava je enigma kako su se Portugalci našli u baražu, ali je sasvim izvjesno da će biti među favoritima na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

image
MIGUEL RIOPA Afp

- Već sam osvojio Europsko prvenstvo 2016. godine i Ligu nacija 2019. godine, te se nadam da u Kataru mogu osvojiti treću veliku titulu – rekao je portugalski izbornik Fernando Santos. – Bila je ovo zaslužena pobjeda, na našem plasmanu nema nikakve mrlje. Ne mogu se sjetiti niti jedne velike prilike naših suparnika.

Dvostruki strijelac Fernandes je istakao da je najvažnije da je Portugal pobijedio.

- Svatko od nas ima ambiciju, Cristiano i ja nismo iznimke – rekao je Fernandes. – Najčešće on postiže pogotke, a ja asistiram, dok je sada bilo obrnuto. Pomoći momčadi na bilo koji način, to je najvažnije. Držao sam se onoga što nam je trener rekao i zato sam vjerojatno zabio te pogotke. Jednostavno sam radio ono što je Santos tražio od mene.

image
MIGUEL RIOPA Afp

Kapetan Sjeverne Makedonije, nogometaš Dinama Stefan Ristovski čestitao je Portugalu:

- Portugal je dominirao, ali bila je otvorena utakmica i mi odlazimo uzdignute glave. Krenuli smo na put u koji nitko ne bi vjerovao da će se dogoditi i na to možemo biti ponosni. Napravili smo veliki rezultat, zapanjili smo svijet. Sada moramo nastaviti i vjerovati da je moguće izvesti još ovakvih pothvata.

Ristovski je rekao da će na Svjetskom prvenstvu navijati za Portugal.

- Sigurno će biti tako. Ja se pomalo osjećam Portugalcem. Ovdje mi se rodio sin, ja imam portugalsku putovnicu i volio bih vidjeti Portugal kao svjetskog prvaka. Kad igrate protiv ovako velike momčadi, koja ima Fernandesa i Ronalda, onda ne smijete pogriješiti. Dogodila se pogreška, Portugal je to iskoristio. Dali smo sve od sebe, pokušali izjednačiti, ali drugi pogodak je bio previše za nas.

Izbornik Blagoja Milevski je rekao:

- Mislim da bismo svi trebali biti ponosni na naše dečke i što su sve napravili. Pokazali su da imamo veliki potencijal, veliki talent i na dobrom smo putu da se još više približimo najboljima u Europi. Portugalcima čestitke i želim im da odigraju dobro na Svjetskom prvenstvu.

Milevski smatra da je utakmica s Italijom iscrpila njegove igrače na fizičkom i psihološkom planu, premali je bio razmak da bi se oporavili za Portugal.

- Znali smo da se ne možemo fizički nositi s njima, nastojali smo ih držati što dalje od našeg gola, smanjiti im posjed lopte. Šteta, žao mi je što smo pogotke primali u trenutku kad smo bili dominantni u igri, pogotovo početkom drugog poluvremena. Igrali smo kako smo zamislili, rezultat je razočaranje.

Linker
23. travanj 2024 10:06