Nasser al-Khater nije previše zabrinut za novu smrt radnika u njegovoj zemlji

 GIUSEPPE CACACE Afp
NE ZANIMA GA TRAGEDIJA

Direktor SP-a šokirao reakcijom na novu smrt radnika: ‘Prvenstvo je uspješno, a vi želite pričati o tome?‘

Izvršni direktor SP-a Nasser Al Khater je rekao kako je to sve ‘dio života‘
Piše: SNObjavljeno: 09. prosinac 2022. 21:22

Svjetsko prvenstvo u Kataru se bliži kraju. Ostalo je još samo osam utakmica na natjecanju koje je od početka jedno od najkontroverznijih u povijesti. Od kako je Katar dobio domaćinstvo u toj je zemlji zbog radova povezanih s prvenstvom prema izvještajima zapadnih medija preminulo čak 6500 radnika.

Naravno, u Kataru tvrde da je taj boj znatno manji i da je riječ o nekoliko desetaka ljudi. Kako smo već pisali, u tijeku Svjetskog prvenstva dogodila se još jedna tragedija. Jedan je radnik iz Filipina preminuo dok je radio popravke na kampu u kojem je smještena Saudijska Arabija, a ono što posebno šokira je reakcija domaćina turnira.

Katar je potvrdio kako je pokrenuta istraga o sigurnosti na radu povezana sa smrću Filipinca, no izvršni direktor SP-a Nasser Al Khater nije se previše uzbuđivao oko te tragedije. Dapače, naglasio je kako je to manje bitno od ‘uspješnog Mundijala‘.

"Smrt je prirodni dio života, bilo da je na poslu, bilo da je u snu", rekao je Al Khater koji je rekao kako je razočaran zbog takvog pitanja novinara:

"Usred Svjetskog prvenstva smo i imamo uspješno Svjetsko prvenstvo, a ovo je nešto o čemu upravo sada želite razgovarati?", šokirao je odgovorom Al Khater.

Human Right Watch za obitelj preminulog traži odštetu.

"Katar i FIFA su do sada nesumnjivo naučili da svijet gleda više od samih utakmica i da vidi očito zanemarivanje uglednika prema radnicima migrantima koji su izgradili infrastrukturu koja je omogućila ovo Svjetsko prvenstvo. Umjesto da pokušavaju odbiti kritiku, Katar i FIFA bi trebali ispraviti nepravdu kompenzacijom radnicima migrantima i njihvim obiteljima."

The Athletic je otkrio kako je preminuli muškarac radio za tvrtku koja je popravljala svjetla na parkingu u Sealine Resortu gdje je odsjela Saudijska Arabija. Navodno je poginuo tako što je skliznuo s rampe dok je hodao pokraj viličara i u padu udario glavom u beton.

"Zaključi li istraga da nisu poštovani sigurnosni protokoli, kompanija će biti podvrgnuta pravnim postupcima i strogim financijskim kaznama. Stopa nesreća na radu je konstantno padala u Kataru otkako su uvedeni strogi zdravstveni i sigurnosni standardi i pojačana njihova provedva", poručio je neimenovani dužnosnik katarske vlade za brojne medije.

Linker
17. travanj 2024 23:23