FRANCOIS-XAVIER MARIT Afp
PONOVITE RUSIJU!

Dosta je jadikovki, Dalić ih mora prodrmati! Nudi nam se golema prilika za povijesni rezultat...

Vatreni četvrti put igraju u Dohi, još nisu odigrali dobru utakmicu. Bolji smo, ali osjeća se oprez
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. studeni 2022. 23:03

Na Svjetsko prvenstvo došli smo sa snovima da ponovimo Rusiju, netko bi nabacio i priču o tituli, a dovoljno nam je bilo devedeset minuta "zijevanja" u srijedu da utakmicu s Kanadom najavljujemo kao da je s druge strane Brazil. No, nije to samo naš povodljivi mentalitet koji će nas nakon pobjede odvesti do euforije, a po porazu baciti u depresiju, za to je zaslužna i varljiva ćud Vatrenih koji su katkad goropadni, a katkad kao pod sedativima, umrtvljeni i bezidejni.

Zato su nam ovih dana Davies, David i Buchanan poput Mbappea, Benzeme i Griezmanna, ako ne i opasniji. Dok ne uđemo u pobjednički mod nedostajat će nam odgovori... Ipak, Kanada, ma koliko je Englez John Herdman "navio" i dogradio, u nogometnom smislu pripada "drugom svijetu" i za Hrvatsku će biti ozbiljan podbačaj ukoliko ne upiše tri boda.

Ima li junaka koji će Vatrene izbaviti iz virtualnih okova i lansirati od sivila prosječnosti do sjajna pobjednika? Prvi pokušaj nije bio kakav smo željeli, premda bod s Marokom nije posebno loš, kamoli tragičan, no Dalićevi su izabranici ostali dužnici. Međutim, jedan pravi nastup sve bi mogao promijeniti. Treba nam zalet da krenemo...

Još vjerujemo da Hrvatska ima kvalitetu za puno više od ljute bitke s Kanađanima i Marokancima za izlazak iz skupine, no ne bi bila prva ekipa koja nije uspjela dokazati. Rejting, iskustvo i posljednji rezultati u Ligi nacija daju nam argumente, iako je izbornik na startu pokazao veću sklonost sastavu s lanjskog Eura nego iz ovogodišnjeg puta prema Final Fouru.

Svjetsko prvenstvo potvrdilo je da su "mali" opasni, ujedno i kroničan manjak vrhunskih momčadi, zato se još više grizemo i čeznemo za našom reprezentacijom u najboljem svjetlu. Nudi se golema prilika za velik rezultat, a da za to nije ni nužno imati monumentalnu momčad. Ostat će povijesna žal ako se ispusti iz ruku...

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Pobjeda ne bi jamčila prolaz, kao što niti drugačiji ishod ne bi bilo ispadanje je ostaje treća utakmica u skupini s Belgijom, no što se brže "zajaše", perspektive su ljepše. Točno je da je Kanada poletna, brza i trkački moćna ekipa koja rado igra i presing, međutim od Vatrenih očekujemo da pokažu gard reprezentacije većeg rejtinga, da nametnu svoj nogomet koliko je god najviše moguće i ne dopuste suparniku da se razmaše.

Tipkovnice i kamere užarile su se od medijskih analiza što s Marokom nije valjalo, vrlo slični tonovi dolazili su i iz tabora nacionalne vrste. Ako ponovno i nakon Kanade budemo slušali jadikovke o nedostatku hrabrosti i odlučnosti, o manjkavosti trke i agresije, to će biti gruba pljuska instituciji hrvatske reprezentacije. Takve teme na Mundijalu ne bi smjele postojati.

Od izbornika do igrača znaju što im je činiti. Zlatko Dalić mora prodrmati ekipu, može poput Ćire Blaževića "razbiti Rolex", makar lažni kao njegov mentor, može izvesti stand-up performans a la Herve Renard, može posegnuti za bilo kakvim vlastitim motivacijskim oružjem, ne bismo mu zamjerili niti vokabular suparnika Johna Herdmanna, jer na SP-u vrijedi stara Machiavellijeva – cilj opravdava sredstvo!

Vatreni već četvrti put igraju u Dohi, a još nisu odigrali dobru utakmicu. Na ožujskom turniru bili su neuvjerljivi sa Slovenijom i Bugarskom, iako su osvojili prvo mjesto, na startu Mundijala imali su "vječni remi" s Lavovima Atlasa. Aklimatizacija je valjda obavljena, velika većina ima iskustva s velikih natjecanja, igrački su bolji, vrline protivnika daju se staviti pod kontrolu ako strategija igre bude prava, na papiru su svi sastojci za optimizam, a opet u Dohi se osjeća oprez u prognozama.

Hrvatska nije momčad koja bi trebala trčati za Kanađanima, mora uzeti loptu i igrati svoje. Možda će u nekom času biti "lovci na munje" jer brzina je Sjevernoamerikancima najjače oružje, ali neće valjati bude li to prevladavajući dojam susreta.

Idemo iz početka. Prvi start nije uspio kako smo zamišljali, neka pravi Hrvatski Mundijal krene s Kanadom. Sve je i dalje u rukama Vatrenih. Modrić, Perišić i kolege znaju da se Svjetsko prvenstvo igra svake četiri godine i da je za senatore vjerojatno zadnje.

---------------------------------------------------------

Mundocast SN: "Od prve minute startat će Petković, a jedan će igrač ispasti žrtva"

U današnjem Mundocastu gostovao je Krunoslav Rendulić koji je najavio okršaj Hrvatske i Kanade i dao zanimljive komentare na utakmice Engleske i SAD-a, te Irana i Walesa.

Linker
25. travanj 2024 09:42