I Belgijanci su spremni za Katar

 VIRGINIE LEFOUR Belga Via Afp
OBJAVILI BELGIJA I MAROKO

Dva protivnika Vatrenih odabrala igrače za SP, za Belgiju će igrati i najveća zvijezda

Kanadski izbornik John Herdman svoj će popis svijetu obznaniti tek u nedjelju.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. studeni 2022. 12:33

Izbornik belgijske nogometne reprezentacije Roberto Martinez objavio je popis od 26 putnika na Svjetsko prvenstvo u Katar. Posljednji protivnik Hrvatske u skupini (1. prosinca) imat će u svom rosteru ovih 26 igrača:

Vratari: Thibault Courtois (Real Madrid), Simon Mignolet (Club Bruges), Koen Casteels (Wolfsburg)

Braniči: Jan Vertonghen (Anderlecht), Toby Alderweireld (Anvers), Leander Dendoncker (Aston Villa), Wout Faes (Leicester), Arthur Theate (Rennes), Zeno Debast (Anderlecht), Thomas Meunier (Dortmund), Timothy Castagne (Leicester)

Veznjaci: Kevin De Bruyne (Manchester City), Youri Tielemans (Leicester), Amadou Onana (Everton), Axel Witsel (Atlético de Madrid), Hans Vanaken (Club Bruges)

Napadači: Yannick Ferreira Carrasco (Atlético de Madrid), Thorgan Hazard (Dortmund), Eden Hazard (Real Madrid), Charles De Ketelaere (AC Milan), Leandro Trossard (Brighton), Dries Mertens (Galatasaray), Jérémy Doku (Rennes), Romelu Lukaku (Inter Milan), Michy Batshuayi (Fenerbahçe), Loïs Openda (Lens)

Pretpoziv: Jason Denayer, Alexis Saelemaekers, Bryan Heynen, Dodi Lukabekio

Na popisu je završio i Romelu Lukaku, prvi napadač belgijske vrste i suigrač našeg Marcela Brozovića u Interu dugo nije igrao zbog problema s ozljedom.

- Zvao sam ga i računat ću na njega sve dok bude mogao odigrati i jednu minutu naših utakmica - rekao je Martinez na predstavljanju kadra za Katar.

Kako će ga nastojati uklopiti u kadar?

- Imat ćemo sljedećih dana dosta razgovora s njim i u povezanosti sa stručnim stožerom da vidimo koliko nam uopće može dati. To što je sada pozvan, ne znači nužno da će igrati, može se mijenjati lista od 26 do dana prije svake utakmice, s igračima koji su nam na pretpozivu.

Belgijski novinari pitali su ga da prokomentira momčad u cjelini:

- Teško je neke dečke bilo ostaviti kući, pogotovo one koji su s nama već dulje vrijeme. Za mene je najteža odluka bila izostaviti Dedrycka Boyatu, s obzirom na sve ono što je napravio prijašnjih godina. Imao sam priliku s njime razgovarati, to je dio mog posla. Uvijek je lijepo nekome priopćiti da će biti pozvan, ali je jako teško reći nekome da nije.

Mnogi su protumačili izborio Loisa Opende kao iznenađenje?

- On je jako zanimljiv igrač jer je drugačiji od Lukakua i Batshuayija. Nudi nam nove opcije kao igrač koji ulazi u prostore i kao čovjek koji se u potpunosti podređuje momčadi i zahtjevima utakmice.

Na popisu je i Dries Mertens koji nije bio pozivan otkako je ljetos Napoli zamijenio turskim Galatasarayjem:

- Za mene to nije bila teška odluka, znamo koliko je taj igrač iskusan. Jako mi je drago i jer ima minutažu u Turskoj, a u Napoliju je u zadnje vrijeme znao sjediti i na klupi. Imamo tu i De Ketelaerea, njegov profil nam je dragocjen. Njegova mogućnost da igra između linija je sjajna. Istina je da u zadnje vrijeme igra nešto manje, ali i dalje je to važan igrač talijanskog prvaka - rekao je izbornik Martinez.

Na koncu, dotaknuo se i statusa Edena Hazarda...

- Nije bilo nikakve dvojbe oko toga hoću li ga pozvati. Njegov talent, njegovo iskustvo bit će nam od neprocjenjive važnosti. Uključeniji je u rad reprezentacije nego ikad, a znam da naporno radi na sebi kako bi SP dočekao što spremniji. Naš je posao sada pripremiti ga za Katar, kako na terenu tako i izvan njega. Mogu reći da će sigurno zaigrati protiv Egipta u četvrtak na pripremnoj utakmici - zaključio je belgijski izbornik.


Objavljen i popis Maroka, kanadski izbornik bira u nedjelju

Marokanski izbornik Walid Regragui također je objavio popis od 26 imena za predstojeće Svjetsko prvenstvo. Na njemu se nalaze:

Vratari: Yassine Bounou, Munir El Kajoui, Ahmed Reda Tagnaouti

Braniči: Achraf Hakimi, Noussair Mazraoui, Romain Saiss, Achraf Dari, Badr Benoun, Yahia Attiyat Allah, Jawad El Yamiq, Nayef Aguerd

Vezni igrači: Younes Belhanda, Sofyan Amrabat, Azzedine Ounahi, Abdelhamid Sabiri, Iselim Amallah, Yahya Jabrane

Napadači: Hakim Ziyech, Zakaria Aboukhlal, Walid Cheddira, Sofiane Boufal, Youssef En-Nesyri, Ryan Mmaee, Abde Ezzalzouli, Amine Harit, Ilias Chair

Kanadski izbornik John Herdman svoj će popis objaviti u nedjelju.

Linker
19. travanj 2024 06:06