Evening Standard/eyevine/profimedia
KONTROVERZNA ODLUKA

Englezima prijeti kazna, a SP još nije ni počelo!? Organizatorima se potez njihovog kapetana neće svidjeti

Iz Engleskog nogometnog saveza poslali su molbu organizatorima, ali nisu dobili odgovor
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 19. studeni 2022. 14:33

Harry Kane, napadač Engleske na Svjetskom prvenstvu u Kataru, nosit će kapetansku traku u duginim bojama u znak podrške LGTB zajednici, odluka koja će ga vjerojatno stajati kazne. Mark Bullingham, izvršni direktor Engleskog nogometnog saveza, dao je svoje mišljenje o tome.

- Nisu odgovorili na našu molbu da nosimo traku u duginim bojama. Moguće je da ćemo biti sankcionirani. Ako je tako, platit ćemo kaznu.

Odluka o nošenju trake ostaje kontroverzna. Iako većina podržava odluku, to ne znači da ona ne uključuje novčanu kaznu. U moru represivnih zakona i navodnog maltretiranja svojih LGBT stanovnika, Katar je bio predmet oštrih kritika, a ta je tema bila glavna briga u pripremama za turnir. Veleposlanik Svjetskog kupa nedavno je označio homoseksualnost kao "štetu na umu".

Ipak, ima onih koji će "ispoštovati" domaćina. Govoreći za L’Équipe prošli tjedan, predsjednik Francuskog nogometnog saveza, Noël Le Graët, rekao je kako bi radije da kapetan ne nosi vrpcu, inzistirajući na tome da Les Bleus moraju pokazati poštovanje. Čini se da se Hugo Lloris slaže s Le Graëtom, a ovaj je nagovijestio da će njih dvojica razgovarati o tome - francuski broj jedan kaže da želi zadržati svoje osobno mišljenje odvojenim od situacije:

- Prije nego bilo što poduzmemo, moraju se FIFA i savez složiti s tim. Naravno, ja imam svoje osobno mišljenje i ono se donekle poklapa s predsjednikovim. U Francuskoj, kada dočekujemo strance, često želimo da igraju prema našim pravilima i poštuju našu kulturu - i ja ću učiniti isto kada odem u Katar. Slagao se ili ne s njihovim idejama, moram prema tome pokazati poštovanje - rekao je 35-godišnji vratar Tottenhama.

Linker
26. travanj 2024 05:17