GORAN MEHKEK Cropix
ĆORLUKINA ANEGDOTA

‘Europsko prvenstvo, Modrić i ja u sobi, cimeri. Pred nama Španjolska, a Luku zove - Mourinho...‘

‘Nekad i nije dobro ići na velik turnir spokojno, možda nam fali malo ‘nereda‘, poručuje Čarli iz Poreča
Piše: Dean BauerObjavljeno: 14. listopad 2022. 13:21

Za mjesec dana, neka se nitko iz svih ostalih sportova ne naljuti, pozornost cijele nacije (dakako, ne samo naše) bit će usmjerena na samo jedan sport, jedno natjecanje. Sve ostalo tog trenutka je u zapećku, ma koliko se to nekome možda i ne svidjelo. Govorimo dakako o Kataru i Svjetskom nogometnom prvenstvu. Mjesec dana uoči, mali pogled iz svlačionice Vatrenih, dao je u Poreču tijekom Sportfesta, Vedran Ćorluka, jedan od pomoćnika izbornika Zlatka Dalića. Iako, uopće nije krenuo s Katarom već sa ždrijebom kvalifikacija za Euro 2024.

- Moramo priznati da nam je ždrijeb išao na ruku, ali prvenstveno zahvaljujući nama samima jer smo mogli dobiti onda lakše suparnike. Kada usporedimo kvalitetu naše reprezentacije i konkurencije, ne treba bježati od uloge favorita. Širina i kvaliteta kadra nam to daje za pravo - napominje Čarli, kako Vedrana Ćorluku pamte i zovu prijatelji iz nogometa.

Idemo mi malo o Kataru ipak. U javnosti je stvoren dojam da kao nikad prije na jedno veliko natjecanje hrvatska nogometna vrsta ide, spokojno! Takav je barem dojam, iako je on možda varljiv.

- Nekad i nije dobro ići kada je sve mirno, posloženo i spokojno. Ponekad čak i nedostaje malo "nereda" i sumnje u nas jer nas je to uvijek, govorim iz svog iskustva, motiviralo i više. Da pokažemo kritičarima da su u krivu. Samo, sjetimo se našeg mentaliteta. Nakon poraza od Austrije 3:0 u Ligi nacija dobili smo tolike kritike, ne mogu reći da nisu bile opravdane, ali onda samo mjesec dana kasnije slijedi euforija. Nakon Francuske i Danske. Mi koji smo duže vrijeme u ovom sportu, znamo se s tim nositi, ne podleći emocijama. Ne idemo, neću reći da idemo mirno u Katar, ali idemo gladni.

To je već i stvar stvorene atmosfere...

- Najbolje se atmosfere rade kad se pobjeđuje. Iskoristili smo Ligu nacija da se momčad navikne da pobjeđivati velike suparnike je nama "normalno", ako ćemo tako reći. Nešto je vrlo zanimljivo rekao Luka Modrić u te dane, kada je spomenuo "Nismo ni svjesni koliko smo jaki". No, nije to rečeno iz nekog nadmenog stava, već se radi o promjeni percepcije.

U ovosezonsku Ligu nacija nije se krenulo baš sjajno. Austrija je zajodlala u slavonskoj ravnici, ali nas više, sada i dosta vremena kasnije zanima, kako je to utjecalo na atmosferu u reprezentaciji s aspekta Francuske koja je dolazila samo 3-4 dana kasnije.

- Bit ću vam sasvim iskren. Nakon 3:0 u Osijeku mi smo normalno otišli spavati. Imali smo tešku utakmicu, loš dan i to je to. Imali smo i jako tešku situaciju s izbornikom, osobne naravi, smrtni slučaj u obitelji. Ne treba raditi velike drame i promjene samo zato ako jednu utakmicu ne funkcionirate kako treba. Vjera u ono što smo radili je nama davala mirnoću.

Kombinacija iskustva i karaktera?

- Mislim da je karakter vrlo bitan, tako se sastavlja momčad. Jasno je kvaliteta igračka, ali karakter je nešto što se također traži.

Ono što Vatrene silno krasi ovog trenutka je širina ili duljina popisa odnosno nabujala konkurencija. Na popisu za Katar možda će čak netko i nedostajati, ako ćemo to tako reći.

- Da, i 26 je malo, ha, ha. Kvaliteta igrača na zadnjem popisu je recimo stvarno zavidna. To je ono što i želimo. To je nogomet i sport. Širina igračkog kadra, kada vidite samo zadnje dvije utakmice Lige nacija gdje smo mi izmijenili u drugoj utakmici čak 5 iz prve, to je divno. Ono što smo željeli od početka. Porazi kakvi god da jesu, uvijek vam donose neku sumnju, negativu. Ova Liga nacija je donijela nama sada nešto drugo. Vjeru da mogu pobjeđivati velike suparnike. Priča o smjeni generacije je po meni nešto što bi mi trebali prestati. Perišić ima 34, Modrić 37... Previše gledamo u putovnicu odnosno broj godina koji ondje pišu, godina rođenja. No, nitko mladima dakako ne brani da istisnu starije, iskusne. U konačnici, pa tako sam i ja sam svojedobno u reprezentaciji istisnut od nekog tko je bio mlađi, bolji, brži i to je tako. Nije to uvijek starijim igračima lako prihvatiti, ali s vremenom se pomirite s tim.

Jednog je nemoguće istisnuti. U Hrvatskoj, u Realu...

- A dobro, Luka Modrić... Teško je bilo što novog tu reći, ispričati. Sve, od toga kako igra i kako se ponaša. Cijeli svijet je zadivio. On i ja smo prošli puno toga zajedno, od Dinama preko Tottenhama. Već tada vidiš da je poseban, ali posebnih je bilo mnogo. On je jedan od rijetkih koji je ostvario tu posebnost. Gledajte, na EP 2012. u sobi smo, cimeri. Pred nama je utakmica sa Španjolskom, a njega zove Mourinho da dođe u Real. Tada shvatiš koliko je poseban. Luka je danas vođa momčadi, i ovih mladih dečki, uzor, a kohezija koju ima s izbornikom Dalićem je naša snaga.

Za konac, povratak temi Katar, ali s pogledom prema suparnicima.

- Gledao sam Kanadu, protiv Katara i Urugvaja u Beču. Dosta su nezgodni u napadu, malo nepoznanica prije, ali uz sve poštovanje tu računamo na 3 boda. Osobno, mene je oduševio Maroko. Pogledao sam njihove utakmice s Čileom i Paragvajem. To je jako dobra i nezgodna reprezentacija koju treba jako respektirati, kao i sve ostale. Nisam zabrinut, ali činjenica da su nam i prvi suparnik još malo upozorava, dodatno. Belgija? Netko je rekao da smo mi prošli zenit 2018., pa vidite gdje smo danas. Ne bi rekao da su prošli zenit, a posebno kada imaš u momčadi igrača poput De Bruynea. Mi i oni smo favoriti skupine.

U "križanju" nakon skupine slijede nam vjerojatno Njemačka i Španjolska. Da naravno, da "malo" brzamo.

- Sav je fokus na ove tri momčadi s kojima smo u skupini. Sve drugo nam je daleko. Sjetite se Njemačke u Rusiji 2018., nisu prošli skupinu. Dakle, sada nešto predviđati je jako teško

Postoji li favorit uopće SP u Kataru?

- Nogomet je otišao toliko daleko da je sve teže pričati o favoritima. Ima jasno onih koji će se zbog imena, veličine uvijek spominjati, pa čak i onda kada to kvalitetom možda ne zaslužuju, zavrjeđuju.

Linker
28. travanj 2024 18:26