ANDREJ ISAKOVIC Afp
INCIDENT NA SP-U

FIFA kažnjava Srbiju zbog poteza koji je izazvao zgražanje!? ‘Slike iz njihove svlačionice su sramotne!‘

U taboru Srbije na vruće pitanje ne odgovaraju, neugodna situaciju dogodila se i na zadnjoj presici
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 26. studeni 2022. 17:08

Međunarodni nogometni savez (FIFA) pokrenuo je istragu protiv Srbije zbog zastave izvješene u svlačionici te reprezentacije uoči utakmice protiv Brazila, a na kojoj je Kosovo prikazano kao dio te zemlje.

Fotografija iz srpske svlačionice sa spornom zastavom i natpisom "Nema predaje" naišla je na reakciju kosovske ministrice kulture, mladih i sporta Hajrulle Ceku koja je putem twittera poručila:

"Sramotne slike iz srpske svlačionice iskazuju poruke mržnje, ksenofobije i genocida prema Kosovu tijekom Svjetskog prvenstva. Očekujem konkretne akcije FIFA-e s obzirom da je Nogometni savez Kosova punopravi član FIFA-e i UEFA-e", objavila je Ceku.

Oglasili su se i iz Kosovskog nogometnog saveza koji je član krovne nogometne organizacije od 2016. godine:

"Svjetsko prvenstvo je događaj koji bi trebao širiti radost i jedinstvo te slati poruke nade i mira, a ne mržnje. Tražimo od FIFA-e da poduzme mjere protiv takvih postupaka".

"Disciplinska komisija FIFA-e pokrenula je istragu protiv Srpskog nogometnog saveza zbog zastave izvješene u svlačionici prije utakmice s Brazilom na osnovu članka 11 Disciplnskog pravilnika i članka 4 Pravilnika Svjetskog prvenstva 2022", poručili su iz FIFA-e.

Srbija je svoj put na Svjetskom prvenstvu u Kataru počela porazom od Brazila od 2:0. U idućem kolu ih čeka okršaj s Kamerunom, a neugodno je bilo na presici između ove dvije utakmice.

Reprezentativci Srbije Marko Grujić i Nemanja Maksimović su izašli pred novinare, a jedan od predstavnika medija koji radi za Associated Press ih je pitao zašto je reprezentacija razvukla zastavu: "Kosovo je Srbija, nema predaje". Iako je riječ o jasnoj političkoj poruci, srpski reprezentativci nisu smjeli odgovoriti na ovo pitanje jer "se ovdje radi samo o utakmici".

"Na ovoj ćemo konferenciji za medije govoriti samo o meču. Nećemo se baviti temama koje nemaju dodirnih točaka s utakmicom protiv Kameruna", poručio je glasnogovornik Srbije.

image

Sporna zastava u svlačionici Srbiji

SCREENSHOT TWITTER

Linker
02. ožujak 2024 19:05