Emmanuel Macron

 LUDOVIC MARIN Afp
UOČI MUNDIJALA

Francuski predsjednik stao u obranu Katara: ‘O klimi i ljudskim pravima trebalo je misliti ranije...‘

Emmanuel Macron trebao bi doći u Katar, naročito ako se Francuzi domognu polufinala SP-a.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 17. studeni 2022. 09:33

Ako ćemo vjerovati bivšem predsjedniku FIFA-e Seppu Blatteru, Katar je dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva zahvaljujući bivšem čelniku UEFA-e Michelu Platiniju i bivšem francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, i to zato što su Katarci od Francuza kupili borbene zrakoplove.

Naravno, zbog brojnih sumnji u korupciju i ostale nečasne radnje, danas Blatteru malo tko vjeruje, ali njegova priča i nije tako nevjerojatna, jer brojna zbivanja na globalnoj razini pokreću različiti interesi moćnih sila.

Uoči početka Svjetskog prvenstva brojne su kritike poznatih osoba iz nogometnog svijeta na račun Katara, prije svega zbog stanja s ljudskim pravima u toj zemlji, kao i iskorištavanja inozemnih radnika.

Na tu temu oglasio se i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je, dakako, stao u obranu zemlje domaćina.

- Mislim da sport ne bi trebalo politizirati. Ta pitanja trebalo je postavljati prilikom dodjele domaćinstva. Bez obzira na to je li riječ o klimi ili ljudskim pravima, nećemo si postavljati to pitanje svaki put kad se igra prvenstvo – izjavio je Macron u Bangkoku.

Prvi čovjek Francuske tako je podržao predsjednika FIFA-e Giannija Infantina, koji se zemlje sudionice pozvao da se fokusiraju na nogomet.

Macron je prije četiri godine u Rusiji bodrio francuske nogometaše s kojima je proslavio naslov svjetskog prvaka nakon finala s Hrvatskom, a očekuje se da će stići i u Katar ako Tricolori prođu u polufinale.

Plasman među četiri najbolje svjetske reprezentacije ujedno je i uvjet za ostanak Didiera Deschampsa na izborničkoj poziciji. Francuska će u Kataru igrati u skupini s Danskom, Tunisom i Australijom.

Linker
17. travanj 2024 23:24