Luka Ivanušec na jednom od okupljanja Vatrenih

 TOMISLAV KRISTO/CROPIX Cropix
‘JAKO SAM MOTIVIRAN‘

‘Glava je bila moj najveći problem, samopouzdanje me koštalo Katara, a sad moram vratiti Dalićevo povjerenje!‘

‘Normalno da sam želio biti dio reprezentacije na Svjetskom prvenstvu. Imao sam zaista tu želju...‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. prosinac 2022. 11:48

Proteklih dana o Dinamu se pisalo i govorilo samo kad se radilo o Skupštini, Izvršnom odboru, sukobima, prijetnjama... Vjerojatno će toga biti još u budućnosti, možda je to samo zagrijavanje za “finalnu utakmicu”. Međutim, dok se “oni gore” bave bespoštednom borbom za vlast, “oni dolje” marljivo rade i treniraju. Ante Čačić i njegovi dečki su na terenu, Dinamove pripreme traju, plavo društvo se sprema za obranu naslova prvaka Hrvatske, za uzimanje duple krune. Jučer su plavi dečki na programu imali liječnički pregled, tako je to uvijek kad startaju pripreme.

Sedam dana u Madridu

Dok su modri hrvatski reprezentativci Dominik Livaković, Mislav Oršić, Bruno Petković i Josip Šutalo na zasluženom odmoru nakon velebnog uspjeha na Mundijalu, mi smo jučer popričali s još jednom modrim zvijezdom koja je propustila Katar, Lukom Ivanušecom (24).

- Stanku sam proveo kod svojih doma, sedam dana sam bio u Madridu i to je to... I prije početka priprema sam malo trenirao, dobili smo plan i program. Na pripremama sam se pojavio baš onakav kakav trebam biti - kazao nam je Luku u uvodu.

Naravno da smo ga priupitali kako je vidio Vatrene na Mundijalu?

- Svi možemo biti ponosni na sve ono što su Vatreni pokazali na Svjetskom prvenstvu, na veliku broncu. Kompletna nacija se može diviti našoj reprezentaciji, nakon četiri godine opet je napravila fenomenalan rezultat. Da, sigurno je dečkima žao što nisu ušli u finale, ali treće mjesto je zaista fenomenalan uspjeh.

image
GORAN MEHKEK Cropix

A kako je vidio svoje kolege iz Dinama koji su imali ogromne zasluge za taj blistavi rezultat? Oršić asistencijom i Petković pogotkom su izbacili Brazil, Oršić je fantastičnim golom donio broncu, Livaković je bio briljantan, Šutalo je super odigrao utakmicu s Marokom...

- Svaki od njih je dao svoj obol u tom velebnom rezultatu i uspjehu. Naša četvorka je bila bitna u svakom trenutku, iznimno je promovirala Dinamo na Mundijalu. Strašno puno to znači za naš klub, baš su ga proslavili. Svi su odradili vrhunsko Prvenstvo, i Josip koji je igrao samo na toj posljednjoj utakmici za broncu. Odigrao je fantastično. Naši plavi dečki zaslužuju samo velike čestitke i duboki naklon.

Ivanušec je bio reprezentativac, ali nije bio pozvan na Mundijal. Je li mu jako žao što nije bio dio te sjajne generacije, što je propustio takvo veliko natjecanje, što je ostao bez medalje?

- Sigurno jest i normalno da sam želio biti dio reprezentacije na Svjetskom prvenstvu. Imao sam zaista tu želju... Ali sad kad razmišljam o tome, dolazim do zaključka da se nije dobro vraćati na tu priču. Gledam samo prema naprijed, ne prema onome što je prošlo.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Ima li sada nakon svega još veću želju da se vrati u reprezentaciju? Hoće li uspjeti?

- Nepozivanje na Svjetsko prvenstvo u Katar mi je samo ogromna motivacija. Moj cilj jest da se što prije vratim u reprezentaciju. Biti opet u krugu nacionalne vrste je jedan od ciljeva ove polusezone koja je preda mnom. Zaista sam jako motiviran da se vratim, imao sam dobar status u reprezentaciji. Ako ću igrati onako kako sam igrao prije, držim da ću opet biti hrvatski reprezentativac. Sve je na meni. Moram vratiti svoju igru i povjerenje izbornika.

Manje utakmica

Što misli, kako je i zašto izgubio reprezentativni status? Gdje je krenulo po zlu? Je li sve analizirao, razgovarao s ljudima iz stožera?

- Puno sam razmišljao o tome. Možda je danak uzela operacija trbušnog zida. Makar ja mislim da se ipak radi o - samopouzdanju. Prije sam imao ogromno samopouzdanje, ali kad sam počeo ulaziti i neke greške, pa me sve to nekako kaznilo. Ispalo jest da su greške bile jako vidljive i tu sam gubio to prijeko potrebno samopouzdanje. Onda to izgubiš, nastaje problem. Nisam se uspio dignuti. Da, u nogometu je tjelesna sprema važna, ali po meni je najbitnije da si psihološki stabilan, Kad imaš samopouzdanje, onda ti sve ide. Definitivno, glava je bila moj najveći problem. Sad radim na mentalnoj snazi, moram biti onakav kakav sam bio prije. Da se ove polusezone vratim u ona izdanja u kojima sam bio.

Što se od Dinama može očekivati na proljeće? Nema više Europe, ostalo je prvenstvo i Kup?

- Nažalost, na proljeće će biti manje utakmica. Svi smo mi htjeli da i dalje igramo europske utakmice. Ili u Ligi prvaka ili u Europskoj ligi. Ali sad je sve jasno. Mi smo Dinamo, mi imamo imperativ osvojiti nacionalno prvenstvo. I Kup također. Želimo uzeti dvostruku krunu, dat ćemo sve od sebe da u tome uspijemo.

Špekulira se u medijima da biste mogli ostvariti neki inozemni transfer. Imate li vi kakva saznanja o tome?

- Nemam nikakvih informacija oko transfera. Samo sam fokusiran na to da vratim svoju formu. Te naravno na Dinamo. Samo me to zanima u ovom trenutku - zaključio je Ivanušec.

Četiri Dinamova Hrvata na SP

Dominik Livaković

7 utakmica, 690 minuta,

7 prim. golova, 2 čiste mreže

Bruno Petković

6 utakmica, 230 minuta,

1 pogodak, 0 asistencija

Mislav Oršić

6 utakmica, 159 minuta,

1 pogodak, 2 asistencije

Josip Šutalo

1 utakmica, 90 minuta, 0

pogodaka, 0 asistencija

Linker
08. rujan 2024 02:21