JEWEL SAMAD Afp
IZJAVE VATRENIH

Gvardiol: Ne bih bio sretan da sad ispadnemo; Heroj Livaković: Mi smo veći samuraji od njih!

Lovren je Livakoviću nakon utakmice rekao: Znao sam da će biti lako kad sam te vidio kako braniš!
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. prosinac 2022. 21:19

Junak Dominik Livaković bio je pun emocija nakon velike pobjede Hrvatske protiv Japana i plasmana u četvrtfinale SP-a.

- Najbitnije da je ekipa sretna, da smo prošli dalje, da smo napravili veliki rezultat, da se narod veseli, to je najvažnije – govorio je junak koji je obranio tri udarca s bijele točke.

Je li mu se javio Subašić?

- Je, javio se...

Objavio je poruku na Instagramu i Lovrenu se javio uživo...

- Bila je to teška utakmica. Odigrali su presing, igrali disciplinirano, baš kako smo očekivali. Govorili su prije utakmice da su samuraji, pa i mi smo i to još veći. Pokazali smo to i idemo dalje.

Izbornik je kazao kako ga je na treningu uvjerio da će obraniti "penale".

- Vježbali smo i tako... A mislim... Dobro sam obranio nekoliko kaznenih udaraca na treningu, zadovoljan sam.

Modrić, Erlić i on razvili su zastavu Zadar Doha, priključio se i šef sigurnosti Jurjević.

- Ima nas Zadrana, hvala Bogu uvijek je tako...

Što dalje? S takvim golmanom je lakše jer i neodlučeno nam znači prolaz.

- Idemo utakmicu po utakmicu, "penali" su lutrija, ovaj je put završila na nađu stranu. Analizirali smo ih, a neke sam obranio po osjećaju.

Koliko može Hrvatska?

- Trudit ćemo se u svakoj utakmici jer je svaka velika, pogotovo na Svjetskom prvenstvo. Želimo otići što dalje i da svi budemo sretni.

Dalić je kazao da nismo gotovi s poslom.

- Normalno da nismo, još smo tu, idemo dalje dokle ide, daj Bože do kraja.

image

Dominik Livaković

ADRIAN DENNIS Afp

U tom času Brazil je igrao s Južnom Korejom, a svi su očekivali susret Hrvatske sa Selecaom pa je kazao nešto o njima:

- Brazil je najviše pokazao na prvenstvu, iako je izgubio zadnju utakmicu. Neće biti kompletan, no detalje ćemo tek analizirati. Najbitnije je kakvu smo mi, kako ćemo stajati na terenu te da damo sve od sebe.

Jeste li mislili da će s Japanom biti lakše?

- Iskreno, ne. Gledao sam ih, vidio da su odigrali dvije jako dobre utakmice – govorio je Livaković, a prolazio Dejan Lovren te ga pitao.

- Što nisi?

- Nisam mislio da će biti lako.

- Ja jesam kad sam te vidio na treningu kako braniš - rekao je Lovren.

- Ne to nego nisam mislio da će biti lako s Japanom. Svladali su dvije velike reprezentacije, to sve govori o njima.

Koliko vam ovo osobno znači?

- Imam osjećaj da mi je prošao cijeli život kroz ove "penale", ali idemo dalje. Dolazi nova utakmica, treba se koncentrirati na nju.


Borna Barišić u prve tri utakmice nije igrao, a sad je odradio 120 minuta.

- Nije to bila laka utakmica, Japan je pokazao zašto je pobijedio Španjolce i Nijemci, trkački su kompaktni, moćni su i imaju kvalitetu. Malo su promijenili sustav i neke kretnje, mi nismo na početku bili pripremljeni na to, ali brzo smo se adaptirali. Dobili smo pogodak iz prekida, nije se bilo lako vratiti. Dogovorili smo se u poluvremenu da smo bili u ovoj situaciji već, da se možemo vratiti, da imamo kvalitetu i da smo bolji od njih. Promijenili smo stil igre, išli izravnije prema goli, zabili, bilo je teško do kraja i trkački i na svaki način. Došlo je do "penala", dobili smo, Livaković je odlično branio, dobro smo pucali.

Kakva je bila taktika za njega?

- Japan je bio dosta visoko, moraš i na to paziti, nije bilo šanse za popravak. Jako smo vi umorni, ali u svakom trenutku smo bili skupa, imamo momčadski duh i to je vrlo bitno za uspjeh. Zato smo se vratili.

Kako komentira svoje prve minute na SP-u?

- Zadovoljan sam.

U produžecima su izašli Modrić, Kovačić i Perišić.

- Nije mi to bilo neobično jer veliki je bio umor. Dečki koji su ušli unijeli su energiju i to nas krasi na ovom SP-u. Svi igrači, i oni koji su na klupi, rade odlično na treningu, uživam...

Junak je Livaković.

- Vrh. Ljubim ga. Što da mu kažem? Vježbali smo i znali da odlično brani "penale", a dobro smo pucali.

Je li bilo stresno gledati?

- Katastrofa. Znaš da jesi ili nisi, izgubio sam nedavno finale Europske lige, srećom to se nije ponovilo.

image

Zlatko Dalić i Borna Barišić

INA FASSBENDER Afp


Joško Gvardiol opet je bio odličan, on i Lovren su jako dobro držali obranu, da je cijela ekipa bila na njihovoj razini Hrvatska bi lakše stigla do pobjede.

- Gledali smo snimke iz Rusije, igrače koju su bili tamo to je potaknulo, a nas jako motiviralo.

Nervirali smo se ponovno jako...

- I mi smo se isto malo. Najvažnije je što smo prošli dalje. Prije utakmice smo se dogovorili da moramo biti strpljivi, to je ekipa koja se brani, koja nema posjed lopte, imali smo im priliku zabiti još jedan gol. Livaković nas je spasio i idemo dalje.

O čemu ste pričali prije "penala", je li bilo vjere? Je li bilo straha?

- Nema straha, Sve su to vrhunski izvođači, a vježbamo na treningu.

Koji ste bili po redu?

- Mogu reći da sam bio peti – nasmijao se. - Ne, nisam bio, šalim se. Nije bitno, nismo ni došli do toga.

Livaković je junak:

- Drago mi je zbog njega, puno ga se spominjalo u svakakvim situacijama. Sretan sam što je osjetio da je zaslužan za nešto. Da mu da samopouzdanje za dalje.

Velika je stvar biti u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva.

- Je, samo što ću vam reći kako idem dalje dobivam sve više osjećaj da ne bih bio sretan kad bismo završili put u četvrtfinalu. Iskreno vam kažem. Žalio bih. Idemo korak po korak.

Oko vas je velika pompa.

- Sve je normalno. U jednoj utakmici će iskočiti Livaković, i jednoj sam ja, sretan sam sad radi Livija. Najvažnije je što smo svi zajedno kao ekipa jedino tako možemo daleko dogurati. Na terenu se vidi da je atmosfera super, da se slažemo.

Za vas kažu da igrate kao Brazilac, tehnički potkovan, hrabar, brz. Jeste li imali kakvog idola?

- Nekad sam sebe malo začudim otkud mi sve te sposobnosti, ali shvatiš da je sve dobro kad krene utakmica, opustiš se, radiš što najboljeg znaš i to izlazi samo od sebe.

Naljutio se na neke međunarodne novinare, kaže da su mu izokrenuli izjave o transferu jer o tome sada ne želi ni razmišljati.


Ivan Perišić postavio je novi rekord i srušio Davora Šukera, sada je on najbolji strijelac Hrvatske na velikim natjecanjima sa 10 golova.

- Nisu mi bitne osobne nagrade i rekordi, najvažnija mi je momčad jer da su mi pogoci važne ne bih se vraćao u obranu nego samo razmišljao kako zabiti gol - kazao je Perišić.

O pobjedi na "penale" i plasmanu među osam najboljih u svijetu kazao je:

image

Ivan Perišić

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

- Najvažnije je da smo pobijedili, nešto je posebno ponovno biti u četvrtfinalu nakon što smo to napravili u Rusiji. Znao sam da će utakmica biti teška jer oni su zaista vrlo dobra ekipa, svladali su Njemačku i Španjolsku. No, mi smo se dobro pripremili i mislim da smo zaslužili prolaz.

Dok je govorio pogledavao je prema ekranu na kojem se vidjelo da je Brazil poveo protiv Južne Koreje.

- Imamo četiri dana za pripremu, samo moramo nastaviti kao dosad. Ako se budemo borili kao u ovoj utakmici, sve je moguće.


Presretni su bili igrači nakon pobjede, Nikola Vlašić koji je zabio s bijele točke, sigurno i mirno kao prvi, kazao je:

- Bila je to teška utakmica, Japan se pokazao kao odlična ekipa. Nije slučajno što su pobijedili Španjolsku i Njemačku u grupnoj fazi. Znali smo da se brane organizirano i disciplinirano, stajali su u bloku, igrali na kontre. No, samo su drugi dio prvog poluvremena oni kontrolirali, nakon toga smo mi uzeli loptu i prednjačili u utakmici. Nismo pobijedili u igri, ali zaslužili smo da se to dogodi na "penale". Gledajući omjer prikazanog dvije momčadi.

Kako je bilo gledati s klupe, a kako igrati?

- Puno je teže gledati na klupi, to je uvijek tako. Istina, i kad sam ušao u prve dvije minute trebalo mi je da me probije malo, ali potom sam mislio da ćemo zabiti gol. Nismo, ali bio sam uvjeren da ćemo dobiti na "penale".

On i Majer ušli su umjesto Modrića i Kovačića.

- Malo je bilo neobično kad su izašli, ali igrači s klupe malo su digli intenzitet, na kraju smo pokazali da kao ekipa, u širini klupe, imamo kvalitetu.

U CSKA je pucao "penal". Bio je siguran.

- Pucao sam u CSKA, a vidjet ćemo hoću li u Italiji... Bio sam siguran. Svaka čast Livakoviću, kad golman skine tri udarca s bijele točke ne možeš izgubiti.

Jedanaesterci su sreća ili...?

- Možeš vježbati koliko hoćeš, ali nije isto pucao na treningu i pred četrdeset tisuća ljudi za četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Veći je pritisak i mentalno moraš biti jak. No, Livaković je sve to odradio.

Kako dalje?

- Vidjet ćemo, čeka nas težak posao.

Na komentar da ne vlada među hrvatskim igračima prevelika euforija, rekao je:

- Momci koji su bili na prošlom Svjetskom prvenstvu došli su do finala i nekako im je već to normalno, ali ja sam jako sretan jer nisam bio tada u reprezentaciji i kod mene vlada euforija.

Razmišljate i li sada već o finalu?

- Ne, nimalo.


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST:

Odmah nakon utakmice između Hrvatske i Japana u Mundocastu smo ugostili Iliju Lončarevića. Što izbornik Zlatko Dalić treba napraviti u nastavku SP-a, kako treba dozirati Luku Modrića i sve ostalo o utakmici saznajte u našem Mundocastu:

Linker
18. travanj 2024 13:31