DPPI via AFP
ČUDESNI NORVEŽANIN

Haalanda nećemo gledati u Katru, ali nakon SP-a će imati veliku stratešku prednost i gaziti sve pred sobom

Mladi norveški napadač jednostavno briljira u dresu Manchester Cityja
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. studeni 2022. 15:17

Erling Braut Haaland uletio je protiv Fulhama u utakmicu kao da se istrgnuo s lanca. Tolika energija, oštrina, takva “nabrijanost”, taj nagon za borbu i golove, ali i moć i majstorstvo još su jednom fascinirali. Iako je za 2:1 pobjedu Manchester Cityja u 15. premierligaškom kolu zabio tek u sudačkoj nadoknadi s bijele točke, već prije toga pogodio je na impresivan način, no malo zaleđe uzelo mu je taj pogodak. Slično, čak i nešto bolje, učinio je kasnije Francuz Giroud za tri boda Milana protiv Spezije.

Haaland bi mogao biti glavni lik neke nove inačice Sirovih strasti, ali onih koje govore o strasti za nogometom i loptom, jer on ne diže nogu s gasa ispod 200 na sat. Karakterom i “ludilom” pomalo uspijeva zaraziti i kolege iz Manchester Cityja, inače fine ekipice koja je igrala otmjen nogomet. Pa i Josepa Guardiolu, iz kojeg ključa sve više, jer u Haalandu je vulkan.

Uvjerljivo vodeći

U 12 dosadašnjih nastupa u Premier ligi norveški napadač postigao je 18 golova i uvjerljivo je vodeći u trenutačnom poretku za Zlatnu kopačku klupske sezone 2022/2023. Prati ga Barcelonin Poljak Robert Lewandowski, koji je postigao 13 golova u jednako toliko nastupa, te bi jedino ozljeda koja bi ga na duže izbacila iz utakmica i Lewin stvaralački zastoj mogli šansu dati nekome trećem. Kao što je, primjerice, Kylian Mbappe... Haaland grabi prema dosad najvećem individualnom dometu, ako ga Robert Lewandowski ne ugrozi, što će biti vrlo teško. Iako su obojica čudesni, a Poljak već ima takvo priznanje.

Liverpoolov Egipćanin Mohamed Salah je sa 32 pogotka rekorder aktualne Premier lige u kojoj se igra 38 kola. Zabio ih je u sezoni 2017/2018. To je jedan pogodak više nego što ih je na kontu imao Urugvajac Luis Suarez također u dresu Liverpoola 2013/2014. Apsolutni rekorderi su iz devedesetih Andy Cole i Alan Shearer sa 34 pogotka, no tada je Premier liga imala 42 kola. Prvi je takvu sumu zgoditaka zabio za Newcastle 1993/1994., a drugi odmah potom za Blackburn. Kako Haaland igra i u kakvoj momčadi se nalazi to bi mogao lakoćom nadmašiti.

image
AFP

On također može postati tek treći igrač koji je osvojio Zlatnu kopačku unutar Engleske u debitantskoj prvoligaškoj sezoni, isključujući inauguralnu kampanju 1992/1993. Ugledao bi se na Colea i Kevina Phillipsa. Još jedan rekord koji je pod prijetnjom postizanje je golova u najviše utakmica Premier lige u jednoj sezoni. To pripada Coleu, koji je pogodio u 26 od 40 utakmica igrajući za Newcastle 1993/1994. Haaland je strijelac u 10 od svojih 12 susreta.

Neke je granice već pomaknuo. Imao je najbolji start ispred gola u povijesti Premier lige, postao je najbrži igrač lige koji je postigao uzastopne hat-trickove, što je učinio protiv Crystal Palacea i Nottingham Foresta. Potom prvi ikada koji je zabio tri domaća hat-tricka zaredom nakon pobjede protiv Manchester Uniteda.

Messijev rekord

Ako zadrži trenutačni prosjek od 1,35 pogodaka po nastupu, računajući i druga natjecanja, a ne samo Premier ligu, jer dao je sve zajedno 23 gola u 17 ogleda, do kraja bi mogao doći do 82 gola. Kad bi Građani odigrali još 44 susreta koliko najviše mogu dođu li do kraja u svim ligama i kupovima, te on bude njihov akter. Time bi srušio svjetski rekord Lionela Messija, koji je u sezoni 2011/2012. bio autor 73 gola.

Argentinac je to napravio u dresu Barcelone, u katalonskom sustavu, što je vjerojatno i lakše. No, koliko god Haaland bio sjajan, riječ je o golemom zalogaju i ne bismo se kladili da će ga uspjeti svladati. Malo je vjerojatno da bi i igrao u svim susretima, kao i da će Manchester City izboriti baš sva finala.... No, to su brojke koje pokazuju njegov senzacionalan ritam zabijanja, koji je čak bio i veći jer imao je stopu od 1,58 pogodaka po ogledu ranije tijekom sezone. U posljednje vrijeme pratile su ga određene poteškoće s ozljedama i neke utakmice u kojima nije bio strijelac.

Svjetsko prvenstvo je pred vratima. Norveška ne igra u Kataru i pitanje je kad će se uopće naći na Mundijalu, makar i s takvim golgeterom. Haaland će morati čekati šansu i iskazati se da to bude 2026. godine u SAD-u, Kanadi i Meksiku. Dok će se najbolji svjetski igrači nadmetati za najprestižnija postignuća, on će gledati na televiziji. Kad osjećaš da tamo pripadaš nije to lako, kad si zvijezda i idol pogotovo, ali to mu je i prednost za nastavak klupskih natjecanja.

Bolja momčad

Bit će svjež, pun snage i eksplozije koja suklja iz njega. Ima sve preduvjete, zaobiđu li ga ozljede, da nastavi u istom ili sličnom tempu. Od 26. studenoga, kad se nastavlja Premier liga, Haaland će imati i strateški plus u usporedbi s konkurentima. Na njih Mundijal mora ostaviti traga, pogotovo na one koji će doći daleko u turniru. On će gorjeti od želje da gledanje velikih utakmica iz Dohe pretoči u igranje takvih u Europi. Tko će mu tek tada stati na kraj?

Prvi je put dvoznamenkast u prvenstvu bio 2018. godine igrajući za norveški Molde, kad je dao 12 pogodaka. Ovo je peta sezone u kojoj je redovit u tome. Prethodile su jedna u RB Salzburgu i tri u Borussiji Dortmund. Redom su brojke bile 16, 13, 27, 22. Dakle, samo dva osobna dometa iznad su trenutačnih 18 pogodaka, i to ne previše. Haaland zabija kao nikad, a to ne čudi. Igra u boljoj ekipu nego ranije, kojoj je samo on nedostajao da ima sve. Ili gotovo sve.

Koji su Haalandovi najveći

konkurenti ove sezone?

ENGLESKA

Erling

Haaland

(Manchester City)

Učinak u prvenstvu: 18 golova (12 utakmica), gol svake 53 minute





ŠPANJOLSKA

Robert

Lewandowski

(Barcelona)

Učinak u prvenstvu: 13 golova (13 utakmica), gol svakih 80 minuta

FRANCUSKA

Kylian

Mbappe

(Paris SG)

Učinak u prvenstvu: 11 golova (13 utakmica), gol svakih 96 minuta





NJEMAČKA

Christopher

Nkunku

(RB Leipzig)

Učinak u prvenstvu: 11 golova (13 utakmica), gol svaku 101 minutu

Jedan od najnervoznijih trenutaka u životu

Nakon divljeg slavlja na Etihadu, po golu u sudačkoj nadoknadi s bijele točke za pobjedu Manchester Cityja nad Fulhamom 2:1, 22-godišnji Erling Braut Haaland priznao je:

- Bio sam nervozan, bio je to jedan od najnervoznijih trenutaka u mojem životu.

Nije pucao bajno, golman Bernd Leno je išao na tu loptu, ali nije je uspio zaustaviti.

- Radilo se o prolasku kroz probleme na pravi način i ja sam to učinio. Bio je fantastičan osjećaj zabiti. Volim to. Bio sam ozlijeđen tjedan dana i bilo nam je jako važno pobijediti. Nije me briga kako je prošla u gol, radi se o tome da je prošla.

Haaland, koji je započeo na klupi nakon što je propustio zadnje dvije utakmice Cityja zbog problema s nogom, pogodio je i prije toga udarac glavom koji mu je VAR poništio zbog zaleđa, a u četiri ostala pokušaja ili je promašio loptu, metu ili je njegov udarac blokiran. (da)

I Josepa Guardiolu zahvatila euforija

Josep Guardiola gurao je kameru od sebe nakon utakmice i euforično slavio s igračima grleći ih jednog za drugim. Rekao da razumije zašto je Haaland bio nervozan.

- Prošlo je dosta vremena prije nego što je uspio spustiti loptu i izvesti jedanaesterac. To znači da možeš puno razmišljati. Dakle, penal nije bio najbolji koji sam vidio u životu, ali rekao bih da ga je pogodio zato što je pucao jako - pričao je Guardiola, pa se zapetljao u postocima.

- Kad pucaš meko na jednu stranu, to je 50:50 hoće li obraniti ili ne. Ako je udarac jak to je 75:30. Ah, oprostite 75:15. Matematika, nisam genij!

U zaključku Guardiola je istaknuo:

- Čini se da je sve bilo protiv nas, ali na kraju smo uspjeli pobijediti. Ovi trenuci daju smisao našem poslu. (da)

Linker
19. travanj 2024 06:25