Veznjak Collin Martin se nada kako će dobiti poziv za SP u Kataru

 David Kirouac/icon Sportswire/Newscom/Profimedia
NE BOJI SE SANKCIJA

Homoseksualni nogometaš sanja poziv u Katar: ‘Pobrinuo bih se da se zna da gej igrač nastupa na turniru‘

Organizator poručuje da su svi dobrodošli, ali i istaknuli kako nježnosti u javnosti nisu dopuštene
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 26. srpanj 2022. 15:34

Collin Martin je u lipnju prije četiri godine na Twitteru prinzao da je homoseksualac i tako postao jedan od prvih nogometaša koji su to napravili. Martin je tada imao 23 godine i igrao za Minesota United, a sada je član San Diego Loyala.

U reprezentaciju SAD-a nije pozvan, ali ističe kako mu je san nastupiti na Svjetskom prvenstu u Kataru krajem godine. Na tom bi prvenstvu, ako bude pozvan, ponosno isticao svoje seksualno opredjeljenje usprkos tome što zemlja domaćin ne gleda blagonaklono na homoseksualce.

"Kada bih dobio pozvi definitivno bih otišao na Svjetsko prvensto. Bila bi mi to čast. Mislim da bih pokušao nekako odati počast gej zajednici. Napravio bih to s poštovanjem. Pobrinuo bih se da se zna da gej igrač nastupa na turniru i da ne bude problema s time, da se to mora poštivati", izjavio je Martin.

Organizatori SP-a su ranije poručili kako su LGTB osobe dobrodošle u na turnir, ali istaknuli da se pravila ponašanja i zakoni moraju poštovati.

"Svi su dobrodošli, ali ne odobravamo javne izljeve nježnosti. No, to se odnosi na sve. Katar je skromna zemlja. Samo tražimo da se to poštuje. Osim toga, svi imaju slobodu živjeti kako žele. Gejevi će dolaziti u Katar kao navijači i mogu raditi sve što i druga ljudska bića. Samo napomunjem da je Katar konzervativan u vezi javnog pokazivanja nježnosti", ranije je poručio izvršni direktor organizacijskog odbora Nasser Al Khater za CNN.

Martin ističe kako ima i nekoliko pitanja vezanih za njegov potencijalni odlazak na SP ako dobije pozivnicu izbornika.

"Postoje neka pitanja poput onog bi li mi bilo dozvoljeno igrati tamo i bi li me se prihvatilo. Kako bih maltretiranje trpio od navijača na stadionu? Mislim da tu ima još puno posla. Fokus treba biti na navijanju i zabavi. Nogomet je sport za sve i svi moraju moći u njemu uživati."

Navijači svih seksualnih opredjeljenja mogu biti žestoko kažnjeni zbog nježnosti na javnom mjestu. Ljubljenje na javnom mjestu može rezultirati i zatvorom, a za homoseksualnost koja je zabranjena u toj zemlji prijeti kazna i do sedam godina iza rešetaka.

Linker
20. travanj 2024 01:39