Fran Karačić

 -/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA -/shutterstock Editorial/profimedia
INTERVJU ZA SN

Hrvat ide na Svjetsko prvenstvo, ali ne s Dalićevim Vatrenima: ‘Ovo je ostvarenje dječačkih snova!‘

‘Bila bi senzacija kada bismo mi prošli skupinu. Hrvatska? Jedan od favorita ovog natjecanja!‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 11. studeni 2022. 11:28

Bivši nogometaš Lokomotive i (papirnato) Dinama, Fran Karačić (26), igrat će na SP u Katru! U dresu australske reprezentacije, budući da je izbornik Graham Arnold stavio ovog desnog braniča talijanske Brescije na popis od 26 igrača koje će voditi na SP...

- Presretan sam, ovo je ostvarenje dječačkih snova. Prije četiri godine također sam bio blizu odlaska na SP, proveo sam tri tjedna u kampu reprezentacije, ali na kraju me ondašnji izbornik, Nizozemac Bert van Marvijk, nije uvrstio među putnike za Rusiju. Sad je sve ispalo znatno ljepše, dobro sam igrao u kvalifikacijama i u doigravanju za Australiju i očekivao sam ovaj poziv. Trud mi je nagrađen, velika je stvar biti sudionik SP i jedva čekam početak natjecanja - kaže Karačić.

Zašto ste zapravo otpali s popisa za SP u Rusiji prije četiri godine?

- Igrao sam u to vrijeme za mladu reprezentaciju Hrvatske i onda je, iznenada, došao poziv iz A reprezentacije Australije! Otišao sam na taj trotjedni kamp, sve mi je tada bilo novo, tek sam upoznao nove suigrače i trebalo mi je vremena za prilagodbu. I u posljednjem sam tjednu počeo pokazivati što mogu, ali ipak je to bilo premalo vremena da bih pokazao sve što znam. Jer, kao igrač koji je prvi put došao u to društvo, moraš pokazati mnogo, čak i više od ostalih, no imao sam premalo vremena za prilagodbu i završilo je tako kako je završilo – rekao je Karačić i nastavio:

image

Fran Karačić 2017. igrao je za U-21 Hrvatsku

ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

- Nisam ništa zamjerio izborniku, Marvijk je želio ostvariti najbolji rezultat i vodio je u Rusiju igrače kojima je vjerovao. Uz mene su otpala i još četvorica-petorica starijih i iskusnijih igrača, bio je to njegov izbor. Bio sam pomalo razočaran, činilo mi se da imam mjesta u toj selekciji, ali na kraju sam "izvisio". Život ide dalje i sad mi se sve vratilo. Usput, pojavila se u to vrijeme i neka priča da sam otpao zato jer nisam znao engleski!? To nije bilo točno, nije bilo problema u komunikaciji. Rođen sam u Zagrebu i nikad nisam živio u engleskom govornom području, ali sam engleski jezik učio u školi. I normalno sam se sporazumijevao, sad je to, dakako, znatno bolje, služim se i "australskim engleskim", koji je kudikamo drukčiji od standardnog engleskog jezika.

Otkud vam uopće australsko državljanstvo?

- Imam dvojno državljanstvo, jer mi je otac rođen u Australiji, a njegovi su roditelji davno odselili u Australiju. Putovnicu Australije imam od 5. godine života, roditelji su mi je izvadili kako bih lakše, bez viza, putovao po svijetu, australska je putovnica brže otvarala razna vrata od hrvatske. A onda su me zapazili Australci, gledali su me u Lokomotivi i pozvali su me u nacionalnu vrstu. Dobro sam odlučio kad sam prihvatio taj poziv i veselim se nastupu u Katru.

Što može Australija napraviti na SP, u skupini s Francuskom, Danskom i Tunisom?

- I površni pogled na skupinu jasno govori da su Francuzi i Danci favoriti. Međutim, to je papir, treba na travnjaku to potvrditi. Uostalom, bili smo otpisani protiv Perua u finalu Interkontinentalnih kvalifikacija, pa smo prošli dalje nakon boljeg izvođenja 11-eraca, a Peru je ostao doma. Ovo će Australiji biti šesti nastup na SP, čak peti uzastopni i to svakako govori da ova momčad ima određenu kvalitetu, te da je australskom nogometu mjesto na smotri najboljih svjetskih momčadi. Nećemo se predati, igrat ćemo najbolje što možemo, pa što bude! U ovoj bi konkurenciji doista bila senzacija kad bismo ponovili 2006. godinu i prošli skupinu, jedini je put tada Australija prošla skupinu na SP.

I to - baš preko Hrvatske! Kakav domet predviđate Hrvatskoj u Katru?

- Za mene je Hrvatska jedan od favorita natjecanja! Aktualni doprvak, prije četiri godine nijanse su nedostajale Hrvatskoj da osvoji zlato, ne treba uopće trošiti riječi na kvalitetu sastava koji ima Modrića, Perišića, Kovačića, Brozovića, pa niz mladih igrača... Strahovito je Hrvatska jaka i nadam se da će opet biti u samom vrhu.

Neispunjeni san je zaigrati za moj Dinamo

Rođeni ste Zagrepčanin, veliki navijač Dinama, za kojeg ste i potpisali u veljači 2020. godine, ali ste ostali na posudbi u Lokomotivi, iz koje ste, pak, u siječnju prošle godine preselili u Bresciju. Je li vam žao što niste barem debitirali u Dinamo dresu?

- Naravno da jest! Ali, takve su bile okolnosti, profesionalac sam, dobio sam dobru ponudu iz Italije i otišao sam u Bresciju. Tko zna što bi bilo da sam ostao, možda bih i dobio priliku u Maksimiru, ali ne žalim zbog odluke o odlasku u inozemstvo. Nešto me “vuklo” da odem van, a nastup za moj Dinamo ostala mi je neispunjena želja.

Jeste li zadovoljni u Bresciji?

- Jesam, zasad je sve u redu, klub je sjajno organiziran. Talijanska Druga liga je jaka, vrlo teška i ove godine sam izborio standardno mjesto u momčadi, nakon što su me lani mučile ozljede. Želja mi je, dakako, igrati u Serie A, lani nismo uspjeli, nadam se da ćemo ove sezone opet biti do kraja u igri, te da ćemo izboriti nastup u višem rangu – kaže Karačić.

Linker
26. travanj 2024 21:56