Dragan Skočić (desno)

 MOHAMMAD FARNOOD/SIPA PRESS/PROFIMEDIA Mohammad Farnood/Sipa Press/Profimedia
PALA VELIKA ODLUKA

Hrvat ostaje izbornik i vodi reprezentaciju na SP, ali je u velikim problemima: Evo tko ga je pokušao smijeniti!

‘Uključiti buntovne igrača koje predvodi Mehdi Taremi u momčad za Svjetsko prvenstvo ozbiljan je rizik‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. srpanj 2022. 11:31

Dragan Skočić potvrđen je za iranskog izbornika na Svjetskom prvenstvu u Kataru pa možda i duže. Dogodilo se to nakon duge sjednice Upravog odbora saveza i članova Tehničke komisije koji su mu prije toga izglasali nepovjerenje. No, što će s repezentacijom biti dalje? Dio igrač predvodio je pobunu protiv Skočića, među njima je i jedna od zvijezda napadač Porta Mehdi Taremi. Mogu li oni zajedno dalje?

Velike su previranja u iranskom nogometu. Dio igrača i lobi s njima povezan dobio je potporu ministra sporta i većine u Tehničkoj komisiji saveza za smjenu Skočića. Zato je u javnost puštena priča je otpušten, iako nije bila točna. Tehnička komisija je kao kod nas Stručna komisija, samo savjetodavno tijelo. Odlučuje Upravni odbor, a predsjednik Saveza Mirshad Majedi stao je čvrsto iza Skočića. Nakon neizvjesnosti koja je potrajala Upravni odbor ga je i službeno potržao. Iako, treba imati na umu da su 8. rujna izbori za novog čelnika saveza.

image
ALIREZA ZEINALI/SPP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Alireza Zeinali/spp/Shutterstock Editorial/Profimedia

Iran je velika zemlja i ima brojne medije. Razni su tekstovi i komentari, a službena stranica reprezenacije Team Melli, što je nadimak nacionalne vrste, objavila je komentar u kojem izražava strah da nema drugog rješenja nego izbaciti Taremija iz nacionalne vrste iako se boje hoće li to Skočić napraviti jer je dosad bio premekan. Potvrđuju i da je nekadašnjem legendarnom napadaču Aliju Daeiju bilo ponuđeno izborničko mjesto no to je decidirano odbio.

- Uključiti buntovne igrača koje predvodi Mehdi Taremi u momčad za Svjetsko prvenstvo ozbiljan je rizik. Osim Taremija, tu su i Karim Ansarifard, Ehsan Hajsafy i Saeid Ezatollahi, uz ponešto spominjanja Alireze Jahanbaksha koji je također bio u ovoj grupi pobunjenika. Nema sumnje da su Jahanbakhsh i Taremi ključni igrači i da bi njihovo izbacivanje mogao biti hendikep za Team Melli. Njihovo iskustvo i sposobnosti su neosporni, međutim, puno ovisi o tome kako će ih Skočić percipirati, a isto tako i o tome koliko će igračima biti ugodno kod trenera, pogotovo nakon nekih loših osjećaja koje su neki od njih javno iznijeli.

Ipak, i oni traže kompromis, ako je ikako moguć...

- Mora postojati srednje rješenje. Zadržavanje svih pobunjeničkih igrača svakako je rizik. Sudeći prema dosadašnjim rezultatima, Skočić nema visoke ocjene po pitanju disciplini. On nije poput Daeija ili Queiroza koji su obojica pravi treneri i nemaju vremena za nedisciplinu. Dakle, kontroliranje pobunjenika i njihov učinak na cijeli momčad mogao bi biti težak zadatak za njega. Jedna škola mišljenja vjeruje da su neki od pobunjeničkih igrača zamjenjivi i da bi ih se moglo izbaciti kao primjer ostalima, dok bi dvojicu najvrjednijih od njih trebalo držati pod strogim ograničenjima ponašanja i održavati disciplinu. Ugled i ime Irana, pogotovo na takvoj razini natjecanja, daleko su veći od interesa pojedinih igrača, bez obzira u kojoj europskoj ligi igraju.

Dogodilo se javni sukod dva glavna asa - Taremija koji je tražio Skočićevu glavu i Sardara Azmouna, iz Bayera iz Leverkusena, koji je podržao Hrvata. Obojica su napadači, mogu li dalje skupa? Taj Alireza Jahanbakhsh igra u Feyenoordu kao krilo. Mnogi se javljaju po medijima, bivši izbornici, igrači... koji govore da vođama nuspjelog prevrata nema mjesta na Mundijalu. To se nameće kao logičan ishod, no Iran igra protiv SAD-a, kojeg želi dobiti i iz političkih razloga i oko te utakmice bit će velike priča, ujedno i Engleske i Walesa, a kako će bez "pola ekipe"... Skočića čeka možda i najteže odluka u karijeri. Taremi je javno kritizirao njegove odluke, izbacivanje pa vraćanje nekih igrača, tvrdio da je previše njih dobilo šansu u reprezentaciji... Za Taremija kažu kako je i inače kontroverzan i izaziva podjele.

Team Melli, službena stranica iranske reprezentacije, zaključuje:

- Skočićeva teška dilema sada je kako se nositi s pitanjem Mehdija Taremija, a u manjoj mjeri Alireze Jahanbakhsha i Ehsana Hajsafyja. Dragan Skočić sada se našao u velikoj nevolji. Da ne pozove te igrače i značajno umanji kvalitetu momčadi na Svjetskom prvenstvu, ili da se poziva na neupućenost kako postoje igrači koji ga ne poštuju i koji bi mogli širiti loš glas u taboru. U tom će slučaju njegov autoritet biti još više doveden u pitanje. Svega toga ne bi moglo biti da je Tarami zadržao osjećaj odgovornosti i nije izgovorio te nepotrebne riječi. On, već je ranije pokazao da ima problema u ponašanju. Unatoč popularnosti među navijačima Porta, vjerojatno je najomraženiji igrač u portugalskoj ligi. Poznat je po simuliuranju te je predmet kritika mnogih novinara zbog nedostatka sportskog duha.

Linker
26. travanj 2024 13:52