KIRK O €™ROURKE/RANGERS FC/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
‘POSTAO JE RAZARAČ‘

Hrvat s predatorskim instinktima zaludio Otok! Hoće li mu Dalić ‘povjerovati‘? Ima najvažniji adut u rukavu...

Možemo li si priuštiti luksuz da igrač takvog profila ne putuje na Svjetsko prvenstvo u Katar?
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 11. listopad 2022. 07:08

Deset pogodaka u devet ligaških utakmica. Antonio Čolak ovih je dana izuzetno "vruć" igrač. Osim što je najbolji strijelac škotskog Premiershipa, on je i daleko najučinkovitija hrvatska špica. Već pomalo ustaljeni narativ o "problemu" s reprezentativnim napadačima, 29-godišnjak svojim učinkom kontinuirano rastavlja na proste faktore. Hoće li mu impresivne brojke osigurati mjesto u avionu za Katar? Može li Rangersov "killer" biti Dalićevo rješenje za poziciju "devetke" na Svjetskom prvenstvu?

Posljednja dva gola u Premiershipu Čolak je postigao u subotnjoj pobjedi (4-0) Rangersa protiv St. Mirrena. Najprije je u drugoj minuti pokupio odbijenu (Barišićevu) loptu, i iz blizine zabio za 1-0, a potom je u 73., na proigravanje Sakale, ušao u suparnički šesnaesterac, lažnjakom se riješio svoga čuvara, i vanjskim dijelom desne kopačke pogodio malu mrežicu Carsonovih vrata. Bila je to vraška majstorija, a ujedno i nova potvrda njegove vrhunske forme. Nakon što je prethodno bio dvostruki strijelac protiv Heartsa i Dundee Uniteda, hrvatski napadač i u trećem je uzastopnom dvoboju, dakle, zabio dva gola, te izborio kazneni udarac. Proglašen je najboljim igračem utakmice, a škotski mediji natjecali su se u hvalospjevima na njegov račun.

- Ponovno je bio ključni čovjek Rangersa - smatra The Scottish Sun, dok je Ibrox News istaknuo kako je Čolak bio stalni "trn u oku" suparničke momčadi, te mu je zasluženo dodijeljen epitet igrača utakmice.

image
STUART WALLACE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Daily Record piše kako je Hrvat nastavio svoj "vrući početak" još jednim "smrtonosnim doubleom", ustvrdivši kako se radi o "ubojici", igraču s "predatorskim" instinktima, kojem samo treba dati loptu u prostor.

- Postao je razarač - konstatirao je, pak, The Scotsman, i dodao kako je Čolak napadač kojem je, u razdoblju otkako se Rangers vratio u prvu škotsku ligu, trebalo najmanje utakmica da postigne dvoznamenkasti broj golova za momčad s Ibroxa.

Gotovo svi škotski (ali i engleski) mediji postavljaju pitanje kako je moguće da Čolak, s obzirom na formu u kojoj uživa, nije bio član udarne postave u dvoboju Lige prvake koji je Rangers igrao prošlog tjedna protiv Liverpoola. Giovanni van Bronckhorst, naime, tada ga je odlučio ostaviti na klupi i dati prednost Morelosu.

- To će se sigurno promijeniti u uzvratu u srijedu - zaključuje Scotsman.

No, hoće li se promijeniti Čolakov status u reprezentaciji? Dosad je upisao tri nastupa za nacionalnu selekciju, odigravši ukupno 83 minute. Posljednji put za "vatrene" je zaigrao u rujnu prošle godine, kad je ušao s klupe u završnici kvalifikacijske utakmice za SP protiv Slovenije. Zlatko Dalić nije ga imao u vidu za lipanjske utakmice Lige nacija, dok je za one rujanske dobio pretpoziv.

- Čolak igra sjajno, zbog toga i jest na širem popisu. Zvali smo četiri igrača za tu poziciju, on je peti. Koga maknuti? Igra dobro, ali ne mogu zvati osam napadača - rekao je izbornik uoči utakmica s Danskom i Austrijom.

image
MALCOLM MACKENZIE Dppi Via Afp

Prema Dalićevim riječima, dakle, Čolak je peti reprezentativni napadač, a ispred njega su Kramarić, Budimir, Petković i Livaja. Je li, s obzirom na ovosezonski učinak, zaslužio ipak nešto bolji tretman i status u odnosu na navedenu četvorku? Kad su u pitanju napadači, najrelevantniji kriterij je broj zabijenih golova, a on je uvjerljivo na strani igrača Rangersa.

Ako Čolakovim ligaškim golovima pridružimo one koje je zabio u kvalifikacijama za Ligu prvaka, dolazimo do računice da je u 16 utakmica postigao ukupno 13 pogodaka. Kramarić je za Hoffenheim u deset nastupa zabio tri gola, a Budimir se u šest nastupa za Osasunu nijednom nije upisao u strijelce. Petković je u dresu Dinama nastupio 19 puta i pritom sedam puta zatresao mrežu, dok je Livaja u 15 utakmica za Hajduk zabio šest golova. Čolaku je za gol, u prosjeku, potrebno 65 minuta, Kramariću 244, a Petkoviću 142. Livaja prosječno zabija svakih 165 minuta, a Budimir, barem što se tiče ove sezone - ne zabija.

Promatramo li igračke karakteristike svih navedenih, Čolak je u ovom trenutku, uz Budimira (koji je izvan forme), vjerojatno jedini punokrvni centarfor, odnosno egzekutor čiji je primarni djelokrug suparnički šesnaesterac. Svih 13 ovosezonskih golova zabio je unutar 16 metara i zasluženo u škotskoj javnosti stekao reputaciju "killera". Možemo li si priuštiti luksuz da igrač takvog profila ne putuje u Katar?

image
ANDY BUCHANAN Afp

Linker
19. travanj 2024 14:21