TOM DUBRAVEC Cropix
ENGLEZI SE RASPISALI

‘Hrvatska je dovela Japan na rub litice i pokazala da je majstor šetajućeg nogometa! Isto će napraviti Brazilu‘

‘Hrvatska ima naviku izmoriti suparnika dok ga pritom ostavlja blaženo nesvjesnim‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. prosinac 2022. 09:37

‘Hrvatska je još jednom pokazala da je majstor hodajućeg nogometa‘, naslov je komentara kojeg u engleskom dnevniku Guardian potpisuje novinar Nick Ames.

U uvodu se našalio kako su mnogi od hrvatskih igrača vjerojatno ostvarili rekordnu brzinu kretanja te večeri kad su poletjeli u zagrljaj Mariju Pašaliću koji je realizirao odlučujući jedanaesterac protiv Japana.

‘‘Pobjeda na jedanaesterce bila je na vidiku čim je sat otkucao produžetak. Dok se japanska vatra gasila, mišići stezali i udarci postajali sve veći, trijumf namjernog znanja nad glatkom, radosnom, ali ponekad opuštenom zabavom postao je neizbježan kao izlazeće sunce‘‘, slikovito se izrazio Ames.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Obrazložio je i svoju tvrdnju iz naslova, nazivajući je opažanjem, a ne omalovažavanjem.

‘‘Nijedna druga vrhunska međunarodna momčad nema takav nedostatak tempa, ali oni uvijek nastoje osigurati da to ne bude važno. Za to je potrebno natprirodno kolektivno znanje, sigurnost i uvjerenje da nitko ne bi trebao napraviti više kilometara od same lopte‘‘, piše Ames.

Podsjećajući kako je Hrvatska igrala produžetke u šest od posljednjih sedam eliminacijskih utakmica.

‘‘Hrvatska ima naviku izmoriti suparnika dok ga pritom ostavlja blaženo nesvjesnim; ovdje je njihova tehnička i fizička lakoća proizvela uspavljujući učinak‘‘.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Ames dalje piše kako je Hrvatska zaslužila uvjerenje da će se događaji odvijati po njenom ukusu, koliko god dug i mukotrpan proces bio.

‘‘Hrvatska će možda morati evoluirati kada se Modrić, koji je u 37. godini života još uvijek bez premca, odluči povući. Taj dan, smatra Dalić, ne dolazi u skorije vrijeme‘‘, ističe novinar Guardiana.

Pohvalio je Lovru Majera, 24-godišnju Modrićevu zamjenu, te zaključio:

‘‘Hrvatska nije sasvim pokorila Japan, ali ih je stručno dovela do ruba litice. Modrić je petljao po kosi dok je odlazio, ne pokazujući mnogo znakova zabrinutosti da su njegovi dani na ovoj pozornici mogli biti odbrojani. On i Hrvatska ponovit će sve protiv Brazila: smanjivanje Viniciusa Jr., Neymara i društva na njihovu brzinu moglo bi natjerati vjerojatne pobjednike ovog natjecanja na povratak kući‘‘, zaključuje Nick Ames.


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Kako igrati protiv Brazila? Koji bi igrač mogao dobiti Dalićev joker na toj utakmici ako dobije priliku? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja vezana za Vatrene i SP u Kataru pronađite u novom Mundocastu u kojem nam je u gostima bio trener Nikola Jurčević.

Linker
21. travanj 2024 07:39