ANTONIN THUILLIER Afp
STRUČNI KOMENTATOR

Hrvatska nije favorit, očekujte potpuno drugačiju Belgiju! Vatreni mogu sve dobiti, ali i sve izgubiti

Stručni gost komentator SN-a Ivan Leko najavljuje veliki okršaj Vatrenih za prolaz skupine na SP-u
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 29. studeni 2022. 10:25

Hrvatska je protiv Kanade odigrala "svoju" utakmicu i odmah smo pokazali svjetsku klasu. Nakon šokantno primljenog gola nismo izgubili glavu, nego smo zauzeli gard, podigli linije visoko, te u završnicu dolazili s nekoliko igrača. Kanađani - koji su jako dobra reprezentacija - za takvu igru nisu imali odgovor.

Vidjeli smo kakva je pomutnja u njihovoj obrani nastajala kada bi se Sosa digao visoko, a Perišić ušao između linija. Visoko dignuti Modrić i Kovačić imali su odmah više prostora i rješenja, te su suigrače "hranili " brzim i točnim loptama koje bi oni primali okrenuti golu. A tada su svi opasni - od Kramarića, preko Perišića, do Livaje.

Znam da Luka nije bio među našim najboljim igračima protiv Kanade, ali energija s kojom on igra, trka, govor tijela, te potpuna podređenost momčadi otvarali su prostor svima, a Kramarić i Kovačić su u tome najviše profitirali. Kramarićeva igra samo je još jedna potvrda koliko više uživa kad je u igri kao drugi ili čak i treći napadač, nego kad je najistureniji.

image
OZAN KOSE Afp

Videći kako im utakmica klizi, zaigrali su Kanađani u nastavku s pet igrača u obrani, ali nije im bilo spasa. Rekli smo u najavi utakmice da Kanada ima Daviesa i možda još dvojicu igrača koji bi mogli konkurirati u našoj postavi. I čim smo mi zaigrali na svojoj razini, utakmica je išla samo u jednom smjeru.

Međutim, sada nas čeka utakmica u kojoj možemo sve dobiti, ali i sve izgubiti. Jednako kao i Belgija. Naravno da je atmosfera u našoj svlačionici sada na "desetki", a u Belgiji je vjerojatno na "jedinici", ali osobno očekujem jako tešku utakmicu, rekao bih 50-50, koliko god velika većina stručnjaka tvrdila da je Hrvatska veliki favorit u toj utakmici.

Zašto tako razmišljam? Poraz od Maroka posebno je bolan za Belgiju, jedan od za njih najbolnijih koji postoje. Znate da je Belgija puna Marokanaca pa je ta utakmice na neki način bila doživljena kao sraz Belgije I i Belgije II. Zato je nakon utakmice i bilo nereda u belgijskim gradovima. Baš ih boli taj poraz.

Sada očekujem - reakciju. De Bruyne i suigrači ući će u utakmicu motivirani kao nikada, jer će htjeti svima pokazati da ima "još ulja u svići". I nemojmo se zavaravati. Ova je Belgija doista dosta stara momčad, njihov je vrhunac prošao prije četiri ili dvije godine, ali i dalje je to jako dobra reprezentacija s nekoliko vrsnih igrača.

Vidim da imaju pregršt problema u svlačionici, što je najbolje potvrdio De Bruyneov intervju u kojem je jasno kazao "stari smo". U njemu se moralo skupiti pregršt trauma i frustracija da na takav način istupi u javnosti. Međutim, i taj De Bruyne ima veliki ego koji mu je sada povrijeđen i to ga jako, jako boli. I napravit će sve da to okrene, a De Bruyne ima karakter, kao što ga ima i ova momčad. Dosta toga ona više nema, ali karakter ti igrači nisu izgubili. Courtois je imao loš dan protiv Maroka, a on je najbolji golman na svijetu. Zaboravite da će i protiv nas kiksati.

Naravno, ako će Belgija sve postaviti kao u prve dvije utakmice onda neće imati šansi kakav god karakter pokazali, ali očekujem da će izbornik Martinez napraviti nekoliko promjena, te da će s klupe uvesti mlade igrače s kojima će dobiti energiju i brzinu. Očekujem Trossarda u udarnoj postavi, jer je sjajan igrač i ima odličnu sezonu u Premier ligi. Onanu je Martinez već uveo i u 60 minuta protiv Marokanaca pokazao je puno toga. Već ta dva mlada igrača mogu Belgiji donijeti mladost i živost.

K tome, Martinez je iskusan izbornik, ima respekt svlačionice, te poznaje svakog igrača u dušu. I on zna da protiv Hrvatske igra utakmicu koja Belgiji može sve promijeniti i koja ih može od "gubitnika" pretvoriti u pobjednike.

Naravno da se mi nikoga ne trebamo plašiti, jer smo moćna momčad prepuna samopouzdanja i sjajno posložena. Međutim, moramo znati da će Belgija protiv nas biti - ili barem pokušati biti - bitno drugačija nego što je bila u prve dvije utakmice. Ima još nešto. Što mi budemo očekivali bolju Belgiju, to ćemo i mi biti bolji. Jer takav će stav iz nas izvući baš sve što imamo u sebi.

A tada smo fantastična reprezentacija...

Linker
25. travanj 2024 18:35