TOM DUBRAVEC Cropix
KORAK UNATRAG

Hrvatska opet igra kao u loša stara vremena! Lovrenu se priklonio Gvardiol, Modrić se ‘ubija‘...

Vratili smo se na igru prije Lige nacija, stoperi nisu izlazili s loptom i stvarali višak...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. studeni 2022. 19:13

Zlatko Dalić je izbor Dejana Lovrena za startera objasnio potrebom za iskustvom u obrani. Stoper Zenita i cijeli zadnji red dobro su odradili svoju osnovnu djelatnost. Maroko nije imao niti jednu veliku šansu, a sam Lovren je nekoliko put kvalitetno reagirao, zaustavljao im napade ili blokirao udarce. Ako je to sve što izbornik od njih traži slobodno može s Kanadom reprizirati liniju Juranović, Lovren. Gvardiol, Sosa.

No, gdje su one Dalićeve priče kako je Hrvatska promocijom novih stopera dobili veliku vrlinu koju prije toga nije imala, kako dečki iz zadnjeg reda iznose loptu, kreiraju napade iz pozadine te se Modrić i kolega iz sredine terena ne moraju više vraćati do stopera i iz takve daljine vodite akcije. U prilici su stajati bliže suparničkom golu s čime je momčad opasnija.

Hrvatska je s Marokom napravila korak unatrag, vratila se na igru prije Lige nacija, stoperi nisu izlazili s loptom i stvarali višak, nisu ništa pokrenuli s glavom i repom, šibnuli su nekoliko dugih dodavanja, dolazili naprijed kod prekida i to je to. Ne samo Lovren nego i Gvardiol.

image
OZAN KOSE Afp

Luka Modrić ponovno se kao u loša stara vremena morao utaboriti tik do njih, i ma koliko se borio i radio, gotovo ubijao, bio je u pravilu daleko od protivničkih vrata, a Mateo Kovačić do njega. To je jedan od razloga što je igra bila bez prave završnice.

Dejanu Lovrenu nema se što spočitnuti, on je osvoje odigrao najbolje što zna, a dodaci "a la Zajec" nikad nisu bili na njegovom repertoaru. No, jesu na Gvardiolovom kojeg je nešto sputalo, možda maska, možda što drugo i svako jesu Šutalovom koji je ostao na klupi. Kao i Erlić, drugi stoper koji je pobirao lovorike u Ligi nacija.

Odabirom Lovrena Dalić je poslao poruku da ipak nema povjerenje u Šutala i Erlića kako što smo očekivali, iako je znao da Lovren nije najkompletniji stoper kojeg ima. Da je Hrvatska dobila, ne bi bilo velikih rasprava jer najvažnija zadaća zadnjeg reda je obavljena. Gol nije primljen, Lovren je zavrijedio dobru ocjenu. Međutim, sad dolazi Kanada i izbornik će trebati dobro promisliti je li viđeno od braniča dovoljno. Ili će preuzeti više rizika i ponuditi poneko drugo rješenje. Pobjeda je postala nužna. Dakako, za nju se prvo treba obraniti, za potom zabiti. Dalića čeka ozbiljna odluka. Ima Šutala, Erlića, ali i Stanišića koji bi trebao biti kandidat za desnog beka. Ima s kime osvježiti momčad.

Hrvatska nema izbora nego napasti Kanadu, za to bi izdanje iz Lige nacija sa stoperima koji vode igru i daju veznjacima da budu opasniji po gol protivnika zlata vrijedio. Vatreni takvog profila sasvim su neka druga, optimističnija verzija.




"Imali smo igrače koji su bili jako vidljivi na terenu i neke koji su bili previše samozatajni. Tri igrača Vatrenih nisu bila na razini utakmice." Tim je riječima naš proslavljeni trener Ilija Lončarević komentirao utakmicu između Hrvatske i Maroka u našem novom Mundocastu. Pogledajte što je još legendarni Lončarević rekao u našem podcastu:

Linker
20. travanj 2024 07:23