TOM DUBRAVEC Cropix
SP U KATARU

Hrvatska ostaje bez važnog igrača u osmini finala, Dalić najavio: ‘Igrat će samo maksimalno spremni‘

Izbornik i branič hrvatske nogometne reprezentacije najavljuju novi izazov za Vatrene
Piše: SN/Dražen AntolićObjavljeno: 04. prosinac 2022. 13:20

Zlatko Dalić i Vatreni kreću u još jednu avanturu nokaut faze u kojoj se nikad ne zna koliko će potrajati. Ambicije su velike, ali i poštovanje prema protivniku mora biti jer Japanci su uvjereni da će pobijediti. Uspjesi protiv Njemačke i Španjolske dali su im krila.

"Protivnika respektiramo, svladao je dva svjetska prvaka. Gubio je, ali pokazao karakter i mentalitet. Znamo da će oni ići kao samuraji, to je njihovo pravo. Mi se moramo postaviti na isti način ako hoćemo dalje. Ne smijemo ih podcijeniti. Teren će potom pokazati tko je bolji."

Borna Sosa nije trenirao u subotu, izbornik je ostao zagonetan oko početnog sastava.

"Ukoliko Sosa ne bude mogao biti stopostotan, nećemo ništa riskirati, tražit ćemo zamjenu. Trebaju nam igrači koji su u punoj snazi i maksimalno spremni. Odlučit ćemo hoćemo li nešto mijenjati. Tko god igrao spremni smo i dat ćemo maksimum. Znamo koji je naš cilj, kome smo god dali povjerenje on ga je opravdao. Ne brinem se po tom pitanju."

Nije otkrio je li opcija za lijevog beka Joško Gvardiol koji u Kataru odlično igra na stoperu. Podsjetio je lanjskog Eura kad je upravo to igrao.

"Na Euro je Gvadiol došao ih mlade reprezentacije, dali smo mu povjerenje. Igrač ne možeš postat ako nemaš podršku, pogreške se moraju istrpjeti, mi smo istrpjeli. Bit će još grešaka, za postati igrač trebaš vremena i iskustva."

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Hrvatska je bila treća i druga na SP-u, je li to trenutak za prvo mjesto, pitala je švedska novinarka?

"Mislite da je vrijeme? Volio bih da to bude. Nitko ne bi bio sretniji od nas. Pokušat ćemo, imamo šansu, mogućnost. To je jako težak posao. Imamo svoj san. Uvijek sam optimist. Hrvatska je od posljednjih deset na SP-u izgubila samo jednu utakmicu. Od 16 država koje su i dalje u turniru Hrvatska ima uvjerljivo najmanje stanovnika. Mala smo zemlja za velike snove. Idemo korak po korak. Prvo proći ovu stepenicu."

Govorio je o Luki Modriću.

"Neka mu Bog da zdravlja, jako nam je važan. Siguran sam da ovo nije njegov zadnji veliki turnir s Hrvatskom zbog treninga i profesionalizma, da će još dugo biti s nama. Ne volim govoriti o pojedincima, Luka je naš vođa i neka potraje. Nakon prošle utakmice puno se pričalo o Gvardiolu koji je spasio, ali on je igrač Hrvatske i tu je da spašava."

Na dodatna pitanje o poziciji Vatrenih u svjetskom nogometu, rekao je:

"Smatram da je Hrvatska uspješna i da je napravila veliki rezultat. Nas je četiri milijuna i rezultati koje postižemo su u rangu svjetskog čuda. S obzirom na sve što se događa. Stalno smo na velikim natjecanjima. Hrvatska je postala velesila koju svi moraju poštivati. Sretni smo da smo ovdje, a cilj nam je otići što dalje. Želimo usrećiti narod, državu, naciju, želimo je ohrabriti. Kad nogometna reprezentacija ima dobre rezultate cijeli je naš narod sretan. Želim da to traje što duže."

Japanski izbornik kazao je kako se nada da mu Mihael Mikić nije otkrio tajne japanske igre i njegove trenerske filozofije budući da je vodio Mikića pet godina.

"Nismo se čuli s Mikićem. Vidio sam njegovo izlaganje, sve je sjajno rekao. Vjerojatno ćemo ga zvati i iskoristiti. Ali sve smo skautirali, nema nepoznanica i spremni smo."

Jeste li vježbali "penale"?

"Nadam se da ćemo riješiti utakmicu prije "penala", a bude li trebalo imamo ljude i za to. Protivnik neće odustati, ali nećemo ni mi. Bit će fajt do kraja. Hrvatska je napravila puno dobrih rezultata, to je rezultat igrača i njihove igre. Talenta, kvaliteta i rada. Hrvatska je po svemu tome svjetski broj 1."

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Kako preživjeti "penale"? Ima iskustvo iz Rusije.

"Nadam se da ćemo preživjeti prije, ali imamo možda najupornijeg protivnika. U Rusiji smo preživjeli jer nismo ni mi odustajali, bili smo uporni i vjerovali u sebe. Ekipe smo sa sličnim mentalitetom, Hrvatska je spreman na borbu i dati sve od sebe."

Japanci su na kontre dobili Njemačku i Španjolsku, što je ključno da nam se ne dogodi primljeni gol iz protunapada.

"Japan ima 32 posto posjeda, po tome je među najlošijima, ali su broj 1 po presingu i tranziciji. Svaku kontru završavaju sa 5-6 igrača u kaznenom prostoru. Idu do kraja. Vjerojatno su se Njemačka i Španjolska, kad su osjetile dominaciju, opustile i bile kažnjene. Ne smije nam se to dogoditi. Nakon izgubljene lopte trebamo tražiti vraćanje posjeda ili prekršaj. Kad su morali napasti Kostariku nisu napravili ništa i izgubili su."

U podršci navijača je kazao:

"Nadam se da će ih biti još više nego do sada. Ovo je daleki put. S njima smo puno jači."

POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST:

Hoće li Borna Sosa biti spreman za utakmicu protiv Japana? Treba li izbornik Zlatko Dalić mijenjati još nešto u momčadi? O tim i svim ostalim pitanjima vezanim za utakmicu osmine finala između Hrvatske i Japana razgovarali smo u novom Mundocastu u kojem nam je u gostima bio Ilija Lončarević. Pogledajte Mundocast:

Linker
16. travanj 2024 12:32