TOM DUBRAVEC Cropix
MIHAEL MIKIĆ ZA SN

‘Hrvatske bez trke, sprinta..., protiv Kanade nema što tražiti! Japan? Pa Dinamo je htio dva njihova igrača‘

‘Kostarika im je ogromna šansa, ako dobiju tu utakmicu imat će šest bodova, tome se iskreno nadam‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 24. studeni 2022. 22:45

Mihael Mikić idealni je sugovornik kad je u pitanju reprezentacija Japana. Nakon odlaska iz Dinama nastupao je za Hiroshimu od 2009. do 2017. godine te osvojio šest trofeja, a logično je da je ostao u kontaktu s japanskim nogometom.

S obzirom na obveze u Mariboru gdje je pomoćni trener, uspio je uživo pogledati samo prvo poluvrijeme Njemačke i Japana, kasnije je pogledao snimku nastavka.

- U prvom poluvremenu realno je Njemačka trebala voditi minimalno 3:0. Veliko je to iznenađenje, ali poznajem praktički polovicu igrača i trenersko osoblje s izbornikom na čelu, oni su pet i pol godina bili moji treneri u Hiroshimi. Itekako dobro poznajem njihov rad, znam da su sistematični i predani poslu. Izuzetno puno vremena provode u proučavanju protivnika i smišljanju strategije za utakmice, tako da su jako dobro proučili Njemačku – rekao je Mikić.

image
KEITA IIJIMA The Yomiuri Shimbun Via Afp

Hvali izbornika Hajimea Moriyasua.

- Smogli su snage nakon katastrofalnog prvog poluvremena. Promijenili su taktiku, iz 4-2-3-1 prešli su na 3-4-2-1, odlično je izbornik pogodio sa zamjenama i uspio preokrenuti utakmicu. Normalno da ti u svemu tome treba i malo sreće, ali vidjelo se koliko je on dobro detektirao probleme u igri.

Za Moriyasua nema nedodirljivih, pa je veliki talent Kubo zamijenjen već na poluvremenu.

- Izbornik je shvatio da je Kubo ipak još nedorastao toj razini natjecanja, gdje su njegovi tjelesni nedostaci bili jako uočljivi. Rüdiger ga je u jednom duelu u prvom poluvremenu ‘premjestio‘ poput čunja. Jednostavno, čovjek je detektirao probleme u svojoj momčadi te se odlučio na promjene. Čekali su svoju šansu iz polukontri i kontri, i to su jako dobro realizirali.

Opisao nam je Mikić Moriyasuov trenerski razvoj.

- On je prvi posao dobio u Hiroshimi kao glavni trener, i odmah je u prvoj godini bio prvak. Za trenera je jako bitno poslije kojeg trenera dolazi. On je imao nevjerojatnu sreću da je naslijedio Mihajla Petrovića koji je pet i pol godina bio u Hirošimi i koji je napravio temelje vizije igre. Mi smo igrali u sustavu 3-4-2-1, a on je s tim nastavio i nadopunjavao. Bio je dovoljno pametan i inteligentan, znao je da je takav stil nešto što jako teško možeš napraviti od nule. Bilo je malo više discipline u igri, i tri naslova prvaka osvojili smo s njim, što su bili prvi naslovi Hirošime u povijesti. Nakon toga je postao izbornikom U23, a potom i seniorske reprezentacije Japana.

Zanimljivo je da japanska reprezentacija ima čak osam igrača koji nastupaju u njemačkim klubovima.

- Velika većina njihovih igrača igra u Europi, a imali su i jednog igrača iz druge Bundeslige u prvih 11, Tanaku iz Fortune Düsseldorf. Isto tako, oni u posljednjih šest-sedam godina jako puno idu prema Europi, a najviše u Bundesligu. Kamada iz Frankfurta je sjajan talent, a mogu spomenuti da sam sedam sadašnjih reprezentativaca preporučio Dinamu dok su još bili klinci koji su igrali u japanskoj ligi.

Prošle godine Modri su pokušali dovesti i Asana, strijelca pobjedničkog pogotka protiv Njemačke.

- On je tu ponudu Dinama odbio jer je želio igrati u pet najjačih liga u Europi, i zato je prošlog ljeta odabrao Bochum i to za dvostruko manje novca nego što mu je nudio Dinamo. Isto tako, znam da je Dinamo bio u pregovorima s Mitomom koji je sad u Brightonu, ali je i on odbio ponudu. Nije uvijek najlakše dovesti igrače, ali to je itekako zanimljivo tržište za Europljane. Kad malo bolje pogledamo, u Celticu je šest igrača iz J-League, od kojih su dvojica također bili na Dinamovom radaru. A zašto ih je šest u Celticu? Trener Yokohame je otišao u Celtic i jako dobro poznaje mentalitet i kvalitetu tih igrača...

image

Mihael Mikić i Ljupka Gojić Mikić

INSTAGRAM

Japan sad ima lijepe izglede za prolaz skupine?

- Kostarika je nokautirana nakon visokog poraza od Španjolske, a oni igraju drugu utakmicu upravo s Kostarikom. Po svemu im je to ogromna šansa, ako dobiju tu utakmicu imat će šest bodova, tome se iskreno nadam. Međutim, mogao bi se zatvoriti i krug u toj skupini ako Njemačka dobije Španjolsku. Na kraju bi tri reprezentacije mogle imati po šest bodova, i bit će vrlo nezgodna ta skupina. Ključna je utakmica Njemačke i Španjolske, ako Španjolci izgube morat će ići na pobjedu protiv Japana u zadnjem kolu.

Na kraju razgovora Mikić je prokomentirao i hrvatsku reprezentaciju.

- Lako je sada biti general poslije bitke, ali znali smo da Marokanci imaju ozbiljne igrače. Svi mi iz nogometnog svijeta znali smo da ta utakmica neće biti nimalo lagana. Ne bih radio nikakvu paniku. Idealno će nam poslužiti utakmica Kanade i Belgije da vidimo kako je Kanada itekako zeznuta u tranziciji i visokom presingu, ali smo isto tako vidjeli i nedostatke. Kad im se prođe prvi blok, oni su užasno otvoreni i to je velika prilika za naše vezne i napadače. Ali bez trke, bez sprinta, bez napadanja dubine i priključivanja petorice-šestorice igrača u završnici u punom sprintu, nemamo što tražiti. Moramo puno više otvarati prostore jedan za drugog, imamo tu kvalitetu. Smatram da s obzirom na sve što su dosad učinili, trebamo imati apsolutno povjerenje u naše reprezentativce te izbornika i stručni stožer – zaključio je Mihael Mikić.


"Izbornik Zlatko Dalić će sigurno promijeniti dva igrača za utakmicu protiv Kanade". Tim riječima je Nikola Jurčević najavio drugu utakmicu Vatrenih na SP-u u Kataru. O kojim se igračima radi, što očekuje od utakmice protiv Kanade, a što je bilo najgore protiv Maroka pogledajte u našem Mundocastu:

Linker
23. srpanj 2024 15:15